Limun 'Mayer' - saksija 7lit

kom Citrus limon

Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
Limun 'Mayer' - saksija 7lit
KM 45.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Svaka voćka sadrži limunsku kiselinu i obilje vitamina C. Poželite dobrodošlicu limunu u svoj vrt i imat ćete hranjive, vesele plodove koji će trajati cijeli život. Savršene su za dodavanje receptima za jela, pa čak i kao ekološki prihvatljiva opcija čišćenja
LIMUN 'MEYER'

Meyer limun je hibridno voće s tankom korom, dijelom limuna, a dijelom mandarine, što ih čini puno slađima od vrste limuna koju biste vidjeli u trgovini.
Ne možete pronaći Meyer limun u trgovini jer se ne uzgaja u komercijalne svrhe. Ako želite kušati ovo slatko-oporko voće, morate razmisliti o nabavci vlastitog stabla Meyer limuna.

Meyer stabla limuna na prvi pogled
Stabla Meyerovog limuna mogu uroditi plodom u samo dvije godine nakon sadnje. Bilo da ga odlučite postaviti na travnjak ili na terasu, vaše stablo limuna Meyer može biti i ukrasno i izvor slatkoće citrusa.

 • Križanac limuna i mandarine
 • Kuhari koriste slatko-trpke kore
 • Samooplodna
 • Može uroditi plodom već za dvije godine
 • Daje plodove u zatvorenom i na otvorenom
 • Obilna berba zimi
 • Zahtijeva konstantno prskanje vodom

Izgled stabala limuna Meyer
Standardna stabla Meyer limuna narastu do 2-3m visoka, dok patuljasta sorta naraste do 1,5-2 ,. Ako stablo Meyer limuna uzgajate u posudi, ono će rasti u skladu s veličinom posude i biti manje.
Stabla Meyerovog limuna imaju sjajno, tamnozeleno lišće i mirisne bijele cvjetove koji su pri dnu ljubičasti. Kad sazriju, kora Meyer limuna poprimit će boju žumanjka jajeta—žutu s blagom narančastom nijansom. Kore Meyer limuna su mirisne i popularan sastojak među kuharima.

Uzgoj stabala limuna Meyer
Evo što trebate znati prije nego što odlučite uzgajati vlastito stablo limuna Meyer.

Idealne temperature
Stabla Meyer limuna cvjetaju u južnijim područjima gdje zimske temperature ne padaju ispod -5oC.
 Stabla Meyer limuna uspijevaju između otprilike 10 i 25 oC. Ako temperatura padne ispod 10oC, trebali biste unijeti svoje stablo limuna Meyer unutra dok se ponovno ne zagrije.
Stabla limuna mogu smrznuti i neće umrijeti, ali ako stablo limuna donesete u kuću nakon što se vani zahladi, najvjerojatnije će izgubiti svo lišće. Ogromne temperaturne promjene uzrokuju stres, a golema promjena vlažnosti zraka od prohladnih +5o C izvana do suhih +21o C unutarnjeg prostora jednostavno je prevelika. Vaš će limun sigurno otpustiti lišće.
Limun cvate i daje plodove tijekom cijele godine. Limun koji dozrijeva može se ostaviti na drvetu dok vam se ne ubere. Istina je da biljka može podnijeti pravu hladnoću do -6o C, ali plodovi se smrzavaju na -2,5o C. Ako nosite limun tijekom zime vani, poberite velike plodove prije nego što ih pospremite za slučaj da nešto pođe po zlu!

Sadnja stabala limuna Meyer
Ovo su koraci koje trebate slijediti kako biste zasadili svoje stablo limuna u posudu.
Odaberite čvrstu posudu s drenažnim rupama koja je 1-2 veličine veća od posude u kojoj je drvce stiglo.
Stavite sloj kamena od 5cm na dno lonca.
Napravite mješavinu za posude s tresetnom mahovinom, zemljom za posude i vermikulitom ili perlitom u posudi.
Izvucite drvce iz posude I stavite drvce u sredinu nove veće posude.
Stavite supstrat u posudu tako da kruna korijena bude točno iznad linije tla.
Polako dodajte vodu.
Drvo postavite pokraj prozora okrenutog prema jugu.

Zahtjevi za tlo
Drveće zahtijeva tlo s dobrom drenažom i dobro uspijeva na ilovastim i pjeskovitim ilovastim tlima. Tlo može biti u rasponu između 5,5 i 6,5 pH. Možete izmijeniti svoje tlo da postignete željenu pH razinu, dodavanjem sumpora da povećate kiselost tla ili vapna da smanjite pretjerano kiselo tlo.
Potrebna sunčeva svjetlost
Stabla Meyer limuna uspijevaju na punom suncu, zahtijevajući 8-12 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno, po mogućnosti s jugozapada, bilo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Ako to nije moguće unutra, razmislite o ulaganju u svjetla za uzgoj.

Zalijevanje stabla Meyerovog limuna
Agrumi trebaju tlo koje je vlažno, ali ne mokro da bi uspijevali, osobito ako se uzgajaju u posudama. Najbolja metoda je duboko, ali rijetko zalijevanje. Zalijevajte kada se gornja 1-2cm tla osuše. To možete testirati pritiskom prsta na tlo i gledanjem je li tlo suho ili vlažno.
Listovi citrusa žude za vlagom. Ako imate stablo Meyerovog limuna u zatvorenom prostoru, svakodnevno ga prskajte. Također je dobra ideja staviti kamenje i vodu u tanjurić ispod vaše vrtne posude, tako da se vlaga podigne.

Savjeti za oprašivanje
Jedna od glavnih prednosti stabala Meyerovog limuna je to što su samooplodna. Da biste dobili plod, potrebno vam je samo jedno od ovih samooplodnih stabala. Sadnjom nekoliko povećat ćete ukupnu žetvu, ali nije nužno.
Stabla Meyerovog limuna počinju rađati u različito vrijeme, ovisno o tome kako su uzgojena. Stabla uzgojena iz cijepljene podloge mogu početi rađati već nakon dvije godine, dok stabla uzgojena u sjemenu, koja su općenito manje zdrava, počinju rađati u dobi od tri do sedam godina.
Stabla Meyerovog limuna donosit će plodove u zatvorenom ili na otvorenom jednom ili dvaput godišnje, s posebno obilnim žetvama u jesen i zimi.
Ako se vaše stablo Meyer limuna nalazi na otvorenom, oprašivanje bi se trebalo pobrinuti samo za sebe. Ali ako imate sobno stablo Meyerovog limuna - ili ono na otvorenom koje unesete unutra tijekom niskih temperatura - možete pomoći u oprašivanju. Uzmite kist ili pamučni štapić i gurnite ga u središte cvijeta Meyer limuna i vrtite ga, skupljajući pelud. Zatim ponovite postupak sa svakim drugim cvjetom na stablu.

Obrezivanje stabla Meyerovog limuna
Stablo Meyerovog limuna trebali biste povremeno podrezati kako biste ga održali u najboljem stanju, održali njegovu strukturu i oblik te osigurali da njegove grane mogu podržati plodove. Odrežite grane koje ne daju plodove – koje se nazivaju dugim ograncima – dok rastu. Bočne grane će se raširiti u taj prostor i ojačati kako bi mogle podnijeti težinu ploda. Odrežite sve grane koje rastu prema deblu kako biste povećali protok zraka između grana.
Obrezivanje stabla Meyerovog limuna prije nego što se razvije plod – odsijecanje svih pupova u grozdu osim jednog – može pomoći u stimuliranju rasta većih limuna.

Gnojidba stabla Meyerovog limuna
Vaše stablo limuna može imati koristi od mjesečne gnojidbe od aprila do septembra. Odaberite gnojivo sa sporim otpuštanjem dušika. Neki su stvoreni posebno za stabla citrusa. Također možete koristiti organske emulzije ili kelp.
Požutjelo lišće može biti znak da morate gnojiti svoje stablo Meyer limuna.

Zdravstvene prednosti
Što se događa s vašim tijelom ako redovito jedete limun 
 • Možda ćete imati bolje zdravlje kože.
Pun vitamina C, limun pomaže u poticanju sinteze kolagena koji je važan za gipku, blistavu kožu. Limuni su izvrstan izvor vitamina C, antioksidansa koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja. 
 • Možete smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.
Istraživanja pokazuju da dnevno pijenje koncentrata limunovog soka razrijeđenog u vodi može povećati razinu citrata u mokraći, soli limunske kiseline koja se veže na kalcij i može spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca. 
 • Mogli biste učinkovitije apsorbirati željezo.
Limuni su puni vitamina C, za koji studije pokazuju da može značajno poboljšati apsorpciju željeza, posebno ne-hem željeza, koje dolazi iz biljnih izvora. Željezo je neophodno za proizvodnju energije te pravilan rast i razvoj.
 • Možete konzumirati više antioksidansa.
Limuni su bogati flavonoidima, koji limunu mogu dati prirodna antioksidativna svojstva koja mogu ojačati vaš imunološki sustav i cjelokupno zdravlje.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Vrsta Agrum
Vrsta sadnice kontejnirana