Drijen 'Jolico' 1,5L

kom Cornus mas - drijen

Drijen 'Jolico' 1,5L
Drijen 'Jolico' 1,5L
Drijen 'Jolico' 1,5L
Drijen 'Jolico' 1,5L
KM 11.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla17-019-4 PL
5 zvjezdice u 1 recenzijama Napiši recenziju
Drijen je listopadni grm ili nisko drvo, do 5m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Cvjetovi ove biljke javljaju se neposredno poslije zime. Medonosna je biljka, obilno daje nektar i polen. Za stonu upotrebu koriste se tek kada dobiju tamno crvenu boju. Koriste se za pravljanje sirupa, džemova, čaja itd.


DRIJEN - Cornus mas

Drijen je listopadni grm ili nisko drvo, do 5m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkasto - smeđe i većinom fino dlakave. Listovi su ovalnog oblika, s dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitasti cvat, pravilni su i četvoročlani. U principu preferira tlo bogato kalcijem. Dozrijeva od kraja augusta do sredine septetmbra. Plodovi su slatkokiselkastog okusa kada potpuno dozriju, a u početku gorkastog okusa.

Rasprostranjenost

Drijen ima veoma skromne zahtjeve prema zemljištu, tako da se može naći i na kamenitom i krečnjačkom zemljištu. Pored skromnih uslova u pogledu zemljišta na kojem se gaji, drijen je veoma otporan i na niske temperature, tako da moze da podnese i mrazeve preko -30°C. U Bosni se može naći i na nadmorskim visinama od 900-1000m. U nekim evropskim zemljama kao što su Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Ukrajina, drijen se gaji kao voćarska kultura.

Uzgoj

Drijen je najbolje posaditi u jesen ili rano proljeće, na osunčanom dijelu. Otporan je na sušu, ali se bolji kvalitet plodova postiže ako se voćka povremeno navodnjava. Ne podnosi veću zasjenjenost. Drijen ima jak korijen, a stablo je nisko, tako da poprima grmoliku formu. Otporan je na bolesti i štetočine.

Znate li zašto se u narodu kaže " Zdrav k’o drijen"?

Plod, drenjina je specifična po tome što ima ljekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi tijelo moglo normalno i zdravo funkcionirati. Zbog otpornosti samog drva koje može doživjeti kasnu starost i fantastičnih zdravstvenih i ljekovitih svojstva ploda – poznata nam je uzrečica koju često čujemo:

„Zdrav k’o drijen“

Nesazrele drenjine isto kao i zrele koriste se kod raznih crijevnih problema kao što su proljev ili razna groznična stanja uzrokovana problemima probavnog sustava. Ljekoviti sadržaj drenjine uključuje prirodni šećer, sluz, smola, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina koja je zadužena za obnovu i pomlađivanje kože te sadrži od 50-100 mg vitamina C.


Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom, sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Poljskoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Takodjer, primamo narudžbe iz Srbije, te radimo minimalno dva puta re-export za Srbiju. Redistribuciju sadnog materijala u Srbiji radi naša firma NET GREEN III doo NOVI SAD (brza pošta BEX).  Narudžbe za Srbiju možete izvršiti na sljedeće kontakte: +381 66 517 37 37, +381 66 517 82 33  , info@kupisadnice.rs  prodaja@kupisadnice.rs

Recenzije

Broj gostiju: 1
Prosječna ocjena: review.stars Napiši recenziju
30-01-2019
Odlične sadnice
Kupovala sam Vaše sadnice u Kerametalu u Sarajevu, i do sada mi se sve primilo. Ove godine ćemo saditi plantažu borovnice pa ako Bog da ponovo Vaše sadnice sadimo.

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Saksija
Korijenov sustav Kontejniran
Proizvedeno u Poljska