Goji bobice 'Korean Big' 2 god

kom Krupne bobice - posuda 1lit

Goji bobice 'Korean Big' 2 god
na upit *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla17-353
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Artikal isporučujemo samo po narudžbi u toku proljetne i jesenje sezone.
Trenutno primamo narudžbe za nadolazeću isporuku.

Goji lat. Lycium barbarum i Lycium chinense – egzotična biljka sa Tibeta. Unazad nekoliko godina osvaja tržište Amerike i Europe u medicini, kao i u ishrani zbog svojih nevjerovatnih sastojaka

GOJI BOBICE - Lycium barbarum
'KOREAN BIG'


Vrijedna kineska sorta, plodna. Voće je slatko s primjesom gorčine. Biljka se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj, korejskoj, tibetanskoj i japanskoj medicini. Naraste do visine od oko 2,5 m i slične širine. Može se slobodno oblikovati. Godišnje naraste od 0,5 do 1 m. Listovi su dugački kopljasti, dugi oko 6 cm. Mali ljubičasti cvjetovi od 0,7 cm do 2 cm pojavljuju se na biljci u junu i avgustu. Plodovi, koji se nazivaju i crveno-narančaste Goji bobice, sazrijevaju u avgustu-septembru. Mogu se jesti kad su potpuno zrele. Mogu se sušiti ili jesti sirove. Voće je slatko s gorkim okusom i sadrži vrijedne vitamine, minerale i aminokiseline. Biljka počinje davati plodove u prvoj godini nakon sadnje. Biljka otporna na mraz, nezahtjevna - može rasti u bilo kojem prosječnom tlu. Preferira sunčane položaje, kao i istočnu, južnu i zapadnu izložbu. Goji se može uzgajati u obliku grma ili kao primitivna penjačica pričvršćivanjem izbojaka na potpore. Ako je potrebno, kada brzo naraste, može se slobodno formirati.
Za uzgoj goji bobica pogodni su osunčani tereni. Idealna mjesta za sadnju imaju dovoljan pristup sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana. Tokom ljetnih mjeseci goji bobice imaju veće zahtjeve prema vodi pa prilikom uzgoja o tome treba voditi računa. Osobito je važno redovno zalijevati mlade biljke. Zalijevati je potrebno ujutro i uvečer, ovisno o vlazi u tlu.
Optimalno je tlo za uzgoj je ono koje sadrži pH 6,5 pa na više. Prirodno stanište na kome rastu goji bobice je alkalno tlo sa sadržajem pH od 8,2 do 8,6. Preporučena tla za uzgoj su hranjiva i ocjeđena tla.

Sadnja se može vršiti tijekom cijele godine, od aprila do kasne jeseni. Ukoliko se sadnice sade tijekom ljeta, važno je obratiti pažnju na redovno zalijevanje. Goji bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40 cm, na razmaku od oko 1.5 m. Najprije se na dno jame stavlja gnojivo, a zatim slijedi sloj zemlje, nakon čega jama ostane dubine 15 – 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat. Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom te zalije vodom. Preporuka je mlade biljke povezati uz naslon (štap) kako bi joj se pružio oslonac.

Na ovim geografsko – klimatskim prostorima, goji još uvijek ne napadaju prirodni štetnici pa je pogodan za ekološki uzgoj. Kako bi se postigli optimalni uvjeti proizvodnje, grm goji bobica potrebno je pravilno orezivati. Najčešći su tipovi reza: kišobran, cilindrični model i model s tri razine. Prvi se prinos može očekivati u drugoj ili tećoj godini, ovisno o starosti sadnice, a kada dođe u puni prinos, može donijeti oko 5 kg ploda. Berbu je važno obaviti prije mraza, a zbog osjetljivosti ploda, berba se goji bobica najčešće obavlja ručno. Prvi rod je krajem ljeta, a sve do prvih mrazeva biljka će iznova davati rod.

Goji bobice upotrebljavaju se u svježem stanju, ali moguće ih je i sušiti sušenjem na izravnom suncu ili mehaničkom dehidracijom. Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pripravu čajeva, sokova i likera.


Koje su zdravstvene prednosti Goji bobica?

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovječnosti.

Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, naručito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.

Brojni su oni koji goji bobice konzumiraju u cilju pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i stanja, naručito onih povezanih sa starenjem. Neka istraživanja pokazuju da mogu spriječiti rast tumorskih stanica, naručito kod raka testisa, kao i da pomažu u suzbijanju nuspojava hemoterapija te u borbi protiv autoimunih bolesti. Koriste se kod zaštite ključnih organa, naručito jetre i bubrega, detoksikacije organizma te jačanje metaboličkih aktivnosti i poboljšanje probave.

Zapažena je njihova uloga i kod tretiranja Alzheimerove bolesti, problema sa pamćenjem, glavobolje, depresije povezane s prehranom, vrtoglavice, stresa, tjeskobe te poboljšanja koncentracije. Jačaju imunitet, kosu i nokte, podižu nivo energije, jačaju cirkulaciju i smanjuju hronični ili akutni umor. Pomažu kod poboljšanja vida, povećanja spolne želje i muške plodnosti, a povoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i holesterola.
Olakšavaju tegobe uslijed upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima, kao i kod kroničnog suhog kašlja, infekcija respiratornog sustava i astme. Kako konzumacija goji bobica smanjuje želju za slatkim jelima i namirnicama, pomažu i kod mršavljenja. Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lijekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog pritiska ili zgrušavanjem krvi preporučuje da se prije konzumacija bobica savjetuju sa svojim liječnikom.

Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, kao dodatak supi ili čajevima, samljevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.


Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Poljskoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.
Takodjer, primamo narudžbe iz Srbije i Crne Gore, te radimo minimalno dva puta re-export za Srbiju i Crnu Goru. Redistribuciju sadnog materijala u Srbiji radi naša firma NET GREEN III doo NOVI SAD (brza pošta BEX) a u CRNOJ GORI jedna od naših partnerskih firmi iz Podgorice.  Narudžbe za Srbiju možete izvršiti na sljedeće kontakte: +381 66 517 37 37, +381 66 517 82 33  , info@kupisadnice.rs  prodaja@kupisadnice.rs
Narudžbe za Crnu Goru možete izvriti na kontakte NET GREEN BiH.Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Posuda - P9/0,5l
Proizvedeno u Poljska
Način proizvodnje In vitro

Sve oznake