Ruska borovnica JUGANA 3L

kom Lonicera kamtschatica - Haskap

Ruska borovnica JUGANA 3L
KM 12.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-702-7
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Iznimno je ukusnog ploda, nisko zahtjevna i izuzetno otporna  na mraz. Plodovi su bogati izvor vitamina C, A, željeza i joda. Sadrži vlakna, mnoštvo vitamina A, iznimno mnogo vitamina C i sve esencijalne minerale, i ima najvišu koncentraciju magnezija, fosfora, kalcija, kalija i željeza nasuprot svim ostalim bobicama.
KAMČATSKA BOROVNICA JUGANA - Lonicera kamtschatica

Opis sorte
Kamčatka bobica 'Jugana' je sorta koju cijene uzgajivači dobivena u ruskom centru Bakczarskoye. Njegove glavne prednosti su: visoka rodnost, zadovoljavajuća krupnoća ploda i nesklonost opadanju ploda.
Grm naraste do 1,5 m visine i širi se na oko 1,9 m. Umjerenog rasta, zbijenog habitusa.
Voće
Plodovi Jugana su čvrsti, jednake veličine; tamnoljubičaste boje s jakim premazom od voska. Prosječna težina bobice je 1,4 g (max 1,8 g). Vrlo su slatkog okusa, preporučuju se za zamrzavanje. Umjereno pogodan za transport.
Jedna studija voćnih šećera imala je maksimalni rezultat od 19,0°Bx (Brix)p>
Prvi plodovi kamčatskih bobica mogu se pojaviti već u prvoj godini nakon sadnje (obično od 10 do 50 g po grmu). U drugoj i trećoj godini nakon sadnje možete dobiti od 0,5 do 1 kg ploda s jednog grma (pod optimalnim uvjetima). U 5. godini nakon sadnje od najobilnijih sorti može se dobiti do 4 kg ploda. Važno je napomenuti da bobica Kamčatka može uroditi plodom do 30 godina.
Datum sazrijevanja ploda
Kamčatka bobica 'Jugana' daje plodove sredinom juna. Strojnom i ručnom berbom, bobice imaju prosječnu sklonost opadanju, ali se tijekom berbe lako odvajaju od peteljke. Istodobno sazrijevanje plodova. Desertna je sorta koja se preporučuje za izravnu konzumaciju i zamrzavanje.
Prosječan prinos po grmu: 3,5 kg (max 6,5 kg). Prosječan prinos po hektaru: 11,5 t/ha (max 21,4 t/ha).
Vrijeme cvatnje - zašto je toliko važno?
Kamčatka bobica cvjeta vrlo rano, u nekim sezonama čak i sredinom ožujka. U to vrijeme temperatura nije pogodna za let pčela, ali bumbari vrlo često posjećuju bobicu. Kamčatka bobica je grm potpuno otporan na mraz - cvjetovi se ne smrzavaju čak ni na -8°C.
Najbolji oprašivač za 'Jugana'
Za veće prinose posadite nekoliko drugih sorti u blizini radi unakrsnog oprašivanja. Najbolji oprašivači za 'Juganu' su sljedeći kultivari: 'Docz' Velikana', 'Vostorg', 'Bakczarskij Velikan'.
Kamčatka bobica daje vrlo malo ploda bez unakrsnog oprašivanja (s peludom druge sorte). Nedostatak odgovarajućeg "susjedstva" u obliku drugih sorti uzrokuje da je postotak zametnutih plodova vrlo nizak, a same bobice male. Srećom, na poljskom tržištu izbor sorti je vrlo velik (možda čak i prevelik, jer je sve teže odabrati najbolje).
Uzgoj i njega
Hskap se smatra nezahtjevnim grmljem, vrlo je otporan na mraz i sušu, pod uvjetom da mu se osiguraju pravi uvjeti. Najbolje raste na sunčanim položajima; Dobro uspijeva i u polusjeni. Najbolji urod postići ćemo ako haskap posadimo na blago kiselim tlima (pH 5,5 - 6,5).
Sadnja haskapa
Ako planiramo ručnu berbu, sadnice kamčatske bobice 'Jugana' sadimo svakih 1,5 m u redu, držeći razmak između pojedinih redova oko 2,5-3 m.
U slučaju strojne berbe (kombajnom) grmovi se mogu saditi gušće, au pojedinim redovima ostaviti veći razmak (0,6-0,7 m x 4-4,2 m).
Sjetimo se da kamčatski grmovi ne podnose prekomjerno zadebljanje izbojaka. Prije sadnje tlo treba opskrbiti stajskim gnojem u dozi od 30 t/ha. Da bi prinos bio dovoljno visok, treba posaditi 2-3 različite sorte koje će se međusobno oprašivati.
Rezidba haskapa
Grm haskapa se uopće ne orezuju prvih 4-5 godina nakon sadnje. Prvi rez se radi nakon cca 5 godina (ovisno o potrebi) radi uklanjanja starih mladica. Zahvaljujući tome, mlađi izdanci će dobiti više svjetla, a mi ćemo dobiti priliku da formiramo grm.
Rezidba se može obaviti nakon berbe plodova ili prije cvatnje.

Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Češkoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Takodjer, primamo narudžbe iz Srbije i Crne Gore, te radimo minimalno dva puta re-export za Srbiju i Crnu Goru. Redistribuciju sadnog materijala u Srbiji radi naša firma NET GREEN III doo NOVI SAD (brza pošta BEX) a u CRNOJ GORI jedna od naših partnerskih firmi iz Podgorice.  Narudžbe za Srbiju možete izvršiti na sljedeće kontakte: +381 66 517 37 37, +381 66 517 82 33  , info@kupisadnice.rs  prodaja@kupisadnice.rs
Narudžbe za Crnu Goru možete izvršiti na kontakte NET GREEN BiH.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Posuda - P9/0,5l
Korijenov sustav Kontejniran
Proizvedeno u Poljska
Vrijeme sadnje i isporuke tokom cijele godine

Sve oznake