Ruska borovnica VOSTORG 3L

kom Lonicera kamtschatica - Haskap

Ruska borovnica VOSTORG 3L
KM 12.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-702-11
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Iznimno je ukusnog ploda, nisko zahtjevna i izuzetno otporna  na mraz. Plodovi su bogati izvor vitamina C, A, željeza i joda. Sadrži vlakna, mnoštvo vitamina A, iznimno mnogo vitamina C i sve esencijalne minerale, i ima najvišu koncentraciju magnezija, fosfora, kalcija, kalija i željeza nasuprot svim ostalim bobicama.
KAMČATSKA BOROVNICA VOSTROG - Lonicera kamtschatica

Opis sorte
Haskap 'Vostorg' je ruska desertna sorta dobivena u centru za uzgoj FGUP-a "Bakczarskoye". Grm raste srednje jak, srednje razgranat. Naraste do 1,8 m u visinu, a širi se na oko 1,8 m. Prosječan prinos po grmu: 2,5 kg (max 5,5 kg).
Voće
Plodovi 'Vostorga' su plavoljubičaste boje, s vrlo jakim premazom od voska zbog čega izgledaju plavo. Slatki bobičasti okus s kiselkastom/oporkom notom. Jednom riječju, izvrsnog su okusa! Kožica je debela, ožiljak peteljke suh, a plod čvrst, zahvaljujući čemu dobro podnosi transport. Plodovi su veliki - dugi do 5 cm. Prosječna težina bobice je 1,6 g (max 2,8 g). Ravnomjerno sazrijevaju. Preporuča se za jelo sirovo i za zamrzavanje. U jednom od istraživanja maksimalni indeks šećera (Brix) za ovu sortu bio je 20,0°Bx.
Prvi plodovi kamčatskih bobica mogu se pojaviti već u prvoj godini nakon sadnje (obično od 10 do 50 g po grmu). U drugoj i trećoj godini nakon sadnje možete dobiti od 0,5 do 1 kg ploda s jednog grma (pod optimalnim uvjetima). U 5. godini nakon sadnje od najobilnijih sorti može se dobiti do 4 kg ploda. Važno je napomenuti da bobica Kamčatka može uroditi plodom do 30 godina.
Datum sazrijevanja ploda
Kamčatka bobica 'Vostorg' daje plodove u drugoj polovici juna. Plodovi ravnomjerno sazrijevaju. Prosječan prinos po grmu: 2,5 kg (max 5,5 kg). Prosječni prinos po hektaru: 8,2 t/ha (max 18,5 t/ha). Moguća strojna i ručna berba. Bobice u prosjeku otpadaju tijekom berbe, ali je berba relativno laka.
Sorta je uspješno pogodna za strojnu berbu. Po mišljenju nekih proizvođača, voće ubrano kombajnom kvalitetnije je od onog ručno ubranog. Mogu se hrabro prodavati na tržištu svježeg voća.
Vrijeme cvatnje - zašto je toliko važno?
Kamčatka bobica cvjeta vrlo rano, u nekim sezonama čak i sredinom marta. U to vrijeme temperatura nije pogodna za let pčela, ali bumbari vrlo često posjećuju bobicu. Kamčatka bobica je grm potpuno otporan na mraz - cvjetovi se ne smrzavaju čak ni na -8°C.
Najbolji oprašivač za 'Vostorg'
Za veće prinose posadite nekoliko drugih sorti u blizini radi unakrsnog oprašivanja. Najbolji oprašivači za bobice 'Vostorg' s Kamčatke su: 'Silginka', 'Jugana', 'Docz' Velikana', 'Bakczarskij Velikan'.
Kamčatka bobica daje vrlo malo ploda bez unakrsnog oprašivanja (s peludom druge sorte). Nedostatak odgovarajućeg "susjedstva" u obliku drugih sorti uzrokuje da je postotak zametnutih plodova vrlo nizak, a same bobice male. Srećom, na poljskom tržištu izbor sorti je vrlo velik (možda čak i prevelik, jer je sve teže odabrati najbolje).
Uzgoj i njega
Haskap se smatra nezahtjevnim grmljem, vrlo je otporan na mraz i sušu, pod uvjetom da im se osiguraju pravi uvjeti. Najbolje raste na sunčanim položajima; Dobro uspijeva i u polusjeni. Najbolji urod postići ćemo ako haskap posadimo na blago kiselim tlima (pH 5,5 - 6,5).
Sadnja haskapa
Ako planiramo ručnu berbu, sadnice kamčatske bobice 'Vostorg' sadimo svakih 1,5 m u redu, držeći razmak između pojedinih redova oko 2,5-3 m.
U slučaju strojne berbe (kombajnom) grmovi se mogu saditi gušće, au pojedinim redovima ostaviti veći razmak (0,6-0,7 m x 4-4,2 m).
Sjetimo se da kamčatski grmovi ne podnose prekomjerno zadebljanje izbojaka. Prije sadnje tlo treba opskrbiti stajskim gnojem u dozi od 30 t/ha. Da bi prinos bio dovoljno visok, treba posaditi 2-3 različite sorte koje će se međusobno oprašivati.
Rezidba
Bobice kamčatke se uopće ne orezuju prvih 4-5 godina nakon sadnje. Prvi rez od se radi nakon cca 5 godina (ovisno o potrebi) radi uklanjanja starih mladica. Zahvaljujući tome, mlađi izdanci će dobiti više svjetla, a mi ćemo dobiti priliku da formiramo grm.
Rezidba se može obaviti nakon berbe plodova ili prije cvatnje.

Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Češkoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Takodjer, primamo narudžbe iz Srbije i Crne Gore, te radimo minimalno dva puta re-export za Srbiju i Crnu Goru. Redistribuciju sadnog materijala u Srbiji radi naša firma NET GREEN III doo NOVI SAD (brza pošta BEX) a u CRNOJ GORI jedna od naših partnerskih firmi iz Podgorice.  Narudžbe za Srbiju možete izvršiti na sljedeće kontakte: +381 66 517 37 37, +381 66 517 82 33  , info@kupisadnice.rs  prodaja@kupisadnice.rs
Narudžbe za Crnu Goru možete izvriti na kontakte NET GREEN BiH.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Posuda - P9/0,5l
Korijenov sustav Kontejniran
Proizvedeno u Poljska
Vrijeme sadnje i isporuke tokom cijele godine

Sve oznake