Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm

kom Krupnoplodni kalemljeni kesten marun

Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
Kalemljeni kesten 'Marigoule' 200-300cm
KM 40.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla2-303
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Oplemenjena sorta kestena - kalemljeni kesten Marun - krupnoplodni kesten.
Porijeklo sadnica Turska, kalemljen u Turskoj.
Kesten krupnoplodni ‘Marigoule’
Castanea sativa Marigoule , veliki, slatki i čvrsti plodovi.

Stablo Castanea sativa Marigoule pitomog kestena hibrid je nastao križanjem stabla europskog kestena i stabla japanskog kestena. Vrlo je cijenjena zbog velikih, čvrstih i slatkih plodova , dobre produktivnosti i otpornosti na bolesti .

Castanea sativa Marigoule je cijepljena na sortu sativa , samooplodna , cvjeta u junu-julu u dugim visećim macama . Zatim daje velike, jarko crveno-smeđe plodove slatkog okusa i čvrstog mesa . Oni se beru u septembru i oktobru. Marigoule od pitomog kestena jedu se svježe, pečene, od kojih se prave kreme, pekmezi ili marron glacé. Vrlo dobro se čuvaju na suhom mjestu.

Ovo vrlo snažno drvo , širokog i veličanstvenog stabla , može dosegnuti visinu od 12 do 20 m kada potpuno odraste (nakon 20 godina) i raširiti se na 8 do 15 m. Za sadnju je potrebno imati veliki prostor.


Zahtjevi prema klimi: Vrsta je voća hladne, vlažne i umjerene klime. Kada se uzgajaju stabla kestena, stabla treba saditi na područjima okrenutim prema jugu u vrlo hladnim predjelima i prema sjeveru u vrućim predjelima. Raste na mjestima između 700 i 1800 m nadmorske visine. Tijekom zimskog odmora tijelo podnosi –20°C. Potreba za zimskim odmorom (hlađenjem) je srednja ili niska. Budući da joj kasni cvatnja, ne oštećuju je proljetni mrazevi. No, osjetljiva je na prve mrazeve kasne jeseni. Zahtijeva ukupnu temperaturu od 2000–3000 °C sati (150–170 dana) od cvatnje do sazrijevanja plodova. Ljeti mu pogoduju velike vrućine i plod se prazni.

Pitomi kesten je listopadno drvo koje u zreloj dobi može doseći 35 m visine i živjeti do 700 godina. Pripadaju istoj obitelji kao i hrastovi i bukve. Kora je sivoljubičasta i glatka, a s godinama razvija okomite pukotine. Grančice su ljubičasto-smeđe, a pupoljci su šljive, crveno-smeđi i ovalnog oblika. Mogu razviti goleme opsege koji mogu doseći i do 2 m u promjeru.

Drvo pitomog kestena slično je hrastu, ali je lakše i lakše ga je obraditi. Može se koristiti za stolariju i namještaj.

Za razliku od orašastih plodova divljeg kestena, orašasti plodovi pitomog kestena jestivi su za ljude i mogu se peći i koristiti u raznim receptima, uključujući nadjeve za perad, nadjeve za kolače, pečenje od orašastih plodova i još mnogo toga. Rimljani su mljeli pitomi kesten u brašno ili krupno brašno.

Sadnja kestena
Kesteni se uglavnom uzgajaju kao voćke. U dekorativne svrhe najbolje je uzgajati na velikim površinama i u određenim klimatskim uvjetima.
Kesten se sadi u zemlju na stalno mjesto u proljeće. Poželjno je duboko, plodno, blago kiselo tlo. Biljka ne podnosi vapnenasta, suha i močvarna tla. Orezivanje treba biti minimalno (samo uklanjanje suhih ili oštećenih grana), jer je prirodni oblik krošnje izuzetno lijep, a rane na kori stabla teško zacjeljuju
Zalijevanje je neophodno je za mlade biljke nakon sadnje na stalno mjesto i tijekom sušnih razdoblja. Preferira mjesto na otvorenom suncu.
Iako ne voli ekstremne uvjete ni zimi ni ljeti, kesten je jako stabilno drvo. Općenito, to je termofilna vrsta, prirodno raste u vlažnoj primorskoj klimi, osobito na zasjenjenim planinskim padinama, na plodnim i vlažnim tlima. Povoljna prosječna godišnja temperatura kreće se oko 11-15 °C, dobro podnosi i niske (do -20 °C ) i visoke temperature (do 35 °C i više).

Kesteni su obično otporne vrste, ali imaju neke opće zahtjeve.
1) Prije svega potrebno je provesti analizu zemljišta da bi imali uvid u parametre zemljišta. Nakon toga imamo podatak da li trebamo korigovati pH vrijednost zemljišta, koliko I kakvog gnojiva trebamo dodati.
Najvažnije razmatranje kod sadnje kestena je dobro drenirano, kiselo tlo. Pješčana, ilovasta, ocjedita i blago kisela tla (pH 4,5-6,5) na blago nagnutom plodnom tlu. Izbjegavajte teška glinena tla.
2) Izloženost. Puno sunce najbolje je za rast, snagu i proizvodnju sjemena. Zaklonjena padina okrenuta prema sjeveru zaštićena od suhih vjetrova i niskog sunca zimi može biti bolja za hladna vjetrovita mjesta. Sadnja na padini također može pomoći u ublažavanju nekih problema s odvodnjom.
3) Priprema plantaže ovisit će o stanju mjesta za sadnju. Ako je mjesto neobrađeno, drveće i grmlje treba ukloniti, polje pokositi i kontrolirati ponovni rast. Unutar redova za sadnju raspršite herbicid 2 tjedna prije sadnje ili na neki drugi način uklonite busen i konkurentsku vegetaciju.
Preporučuje se aplikacija zemljišnog insekticida na bazi teflutrin aktivne materije u dozi od 15 kg/ha kako bi se suzbili žičnjaci i drugi štetni zemljišni insekti koji bi mogli da nagrizaju korijen mladih sadnica.
4) Preporučuje se natapanje sadnog materijala u rastvor biostimulatora Aleox Agro I organskog gnojiva Natura Agro. (omjer na 10lot vode: Aleox Agro 5ml: Natura 100ml)
5) Prilikom razmjeravanja parcele potrebno je prvo odrediti pravi ugao, zatim odabrati razmak sadnje. Preporučeni razmaci su 8x8 (150 stabala/ha), 9x9 (123 stabla/ha) I 10x10 (100 stabala/ha). Razmak treba omogućiti širok hranjivi prostor, maksimalan razvoj krošnje, te što lakše kretanje mehanizacije. Najbolji rezultati i najviše sadnica se sadi po principu jednakostraničnog trokuta.
6) Nakon sadnje potrebno obaviti kosi rez voćarski makazama između dva pupoljka kako bi se isprovocirao rast stabla. Orezano mjesto namazati kalemarskim voskom. Nakon sadnje zaliti svaku sadnicu sa 2-5l vode ako se sadi u projeće, a ako se sadi u jesen zalijevanje je potrebno samo u slučajevima suše u dužem vremenskom intervalu.

Zdravstvene dobrobiti
Pitomi kesten je bogat izvor vitamina C (jedini orašasti plodovi koji to jest) i B, te minerala uključujući magnezij, kalij i željezo. Njihova visoka razina škroba slična je onoj u pšenici, a dvostruko veća od krompira.
Kesteni su bogati vitaminom C, što ih čini jedinstvenim među orašastim plodovima. Zapravo, pola šoljice sirovog kestena daje vam 35 do 45 posto dnevnog unosa vitamina C.

Kesteni gube dio vitamina C ako ih kuhate ili pečete, ali i dalje imaju između 15 i 20 posto vašeg dnevnog unosa ovog zdravog vitamina. Kako biste zadržali više vitamina C u kestenima tokom kuhanja, možete ih peći na nižim temperaturama ili ih osušiti u dehidratoru.

Kesteni ostaju dobar izvor antioksidansa , čak i nakon kuhanja. Bogate su galnom kiselinom i elaginskom kiselinom — dva antioksidansa čija se koncentracija kuhanjem povećava.


Kesteni imaju ove dodatne zdravstvene prednosti:

Antioksidansi i minerali poput magnezija i kalija pomažu smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema, poput bolesti srca ili moždanog udara. Kesteni su dobar izvor ovih nutrijenata i mogu pomoći u jačanju zdravlja vašeg srca.
Kesteni mogu poboljšati vašu probavu . Ovi su orašasti plodovi dobar izvor vlakana, koja vam pomažu da budete redoviti i podržavaju rast zdravih bakterija u vašim crijevima. Kesteni također ne sadrže gluten, što ih čini zdravim izborom za osobe s celijakijom.

Vlakna u kestenima mogu pomoći u ravnoteži šećera u krvi . Konzumiranje hrane bogate vlaknima osigurava da vaše tijelo polako apsorbira škrob. To pomaže u izbjegavanju skokova šećera u krvi, što može biti opasno za osobe s dijabetesom. Osim toga, kesteni imaju nisku vrijednost glikemijskog indeksa od 54. Hrana s nižim glikemijskim indeksom neće uzrokovati velike promjene razine šećera u krvi kada je pojedete.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju