Pitomi kesten - Castanea sativa 2l

kom Porijeklo Madjarska - sadnica u saksiji

Pitomi kesten - Castanea sativa 2l
Pitomi kesten - Castanea sativa 2l
Pitomi kesten - Castanea sativa 2l
KM 6.50 KM 5.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla2-301
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Kesten (Castanea sativa)

Castanea sativa je listopadno drvo koje u prosjeku raste do 30 m sa 15 m.
Otporan je na zonu (UK) 5 i nije osjetljiv na mraz. Cvjeta u julu, a sjeme dozrijeva u oktobru. Vrsta je jednodomna (pojedinačni cvjetovi su ili muški ili ženski, ali oba spola mogu se naći na istoj biljci), a pčele ih oprašuju.
Poznat je po privlačenju divljih životinja.
Pogodno za: lagana (pjeskovita), srednje (ilovasta) i teška (glinovita) tla, preferira dobro drenirano tlo i može rasti u hranjivo siromašnom tlu. Prikladan pH: kisela i neutralna tla i mogu rasti u vrlo kiselim tlima.
Ne može rasti u sjeni. Preferira suho ili vlažno tlo i može tolerirati sušu. Biljka može podnijeti izlaganje moru.

Kesten je ekonomski važno drvo koje se koristi za proizvodnju ploda i drva. Jestivi smeđi orašasti plodovi uzgajaju se u tradicionalnim voćnjacima koji također čine ekološki temelj za mnoge druge vrste.
Zbog prirodne otpornosti stabla na propadanje, drvo kestena posebno je pogodno za vanjsku upotrebu. Međutim, šuma za proizvodnju visokokvalitetne drvne građe trenutno je vrlo malo, premda izdanak predstavlja uobičajenu vrstu gospodarenja šumama, opskrbljujući ogrjevnim drvetom, drvenim ugljenom, stupovima i drvom za manje građevine. Cvijeće je bogato peludom i nektarom te je stoga korisno za proizvodnju meda.

Kesten je toplo umjerena vrsta koja preferira dobro drenirana tla i blagu srednju godišnju temperaturu. Nažalost, s kestenom je povezano poprilično štetočina i bolesti, što predstavlja prijetnju i plodovima stabla i drvu.Pitomi kesten (Castanea sativa) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea koji je predstavnik porodice bukovki (Fagaceae). Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju.

Kesten

Pitomi kesten (Castanea sativa) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea koji je predstavnik porodice bukovki (Fagaceae). Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju.

Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom, dugovječno, može narasti do 25 m u visinu s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova. Može doseći starost i preko 500 godina. Botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće. Mjestimično čini i šume, a često se javlja u zajednici s hrastom kitnjakom i grabom.

Kora mu je glatka i sivo - smeđa. Listovi su duguljasti, krupno nazubljeni, 8-18 cm dugi i 3-6 cm široki, na licu goli na naličju dlakavi. Cvjetovi se pojavljuju tek početkom juna, kada su već listovi potpuno razvijeni. Smeđi orašasti plodovi su na površini sjajni, polukuglasti ili zaobljeno pljosnati i dozrijevaju početkom oktobra, a smješteni su po jedan do tri u velikom ježolikom tobolcu. Raste najbolje na kiselom tlu, a ne podnosi veću vlagu.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Posuda - P9/0,5l
Vrsta orašasto voće
Korijenov sustav Kontejniran
Proizvedeno u Poljska