Lješnjak dvogodišnji - Corylus avellana 80-100 cm

kom Corylus avellana golih žila, Mađarska

Lješnjak dvogodišnji - Corylus avellana 80-100 cm
Lješnjak dvogodišnji - Corylus avellana 80-100 cm
Lješnjak dvogodišnji - Corylus avellana 80-100 cm
Lješnjak dvogodišnji - Corylus avellana 80-100 cm
Lješnjak dvogodišnji - Corylus avellana 80-100 cm
KM 4.50 KM 3.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla2-101 HUN
5 zvjezdice u 2 recenzijama Napiši recenziju
Lješnik lat. Corylus avellana je biljka iz porodice Betulaceae, porijeklom iz Evrope i zapadne Azije. Vrsta se tradicionalno uzgaja kao ograda na livadama. Lješnik je listopadni grm ili manje drvo koji može narasti u visinu 3-5m.
Shema popusta
  • 1 = KM 3.00
  • 100 = KM 2.75
  • 200 = KM 2.50
  • 500+ = KM 2.25
Isplativost

Prema procjenama profesionalnih uzgajivača od pet hektara zasađenih lješnjakom može se zaraditi 75.000 eura, što je 20 puta više nego za žito. Za jedan hektar zasada liješnjaka potrebno je najviše 1.500 eura. Čak i po najnižoj cijeni i najnižoj količini ploda po stablu, zarada je gotovo 10 puta veća. Prva godina zahtjeva najviše ulaganja. Za početak, pripremu zemljišta i navodnjavanje. Međutim, sve je lakše sa lješnjacima, nego sa voćem poput jabuka i krušaka. reba i manje rada, ali i sredstava za zaštitu. Također, lješnjaku ni hladnoća ne može ništa. Naša regija uvozi 95%  lješnjaka i da tek 5% dolazi iz domaće proizvodnje. Proizvodnja slatkiša bez lješnjaka je nezamisliva. Ono što je zajedničko tržištu Evropske unije i zemalja regiona jeste da je to uvijek tražena roba za otkup. Jako je bitno osigurati kvalitetan sadni materijal, od kvaliteta sadnica ovisit će i urod.

   


Proizvodnja lješnjaka u BIH

Pored višestruke i visoke tržišne vrijednosti lješnjaka, treba naglasiti da u BIH postoji ogroman raskorak između realnih potreba za plodovima ove voćne vrste i stanja te proizvodnje, bez obzira što postoji mogućnost da se oni proizvedu u većoj mjeri, zahvaljujići prije svega agroekološkim uslovima. Nedovoljno znanja o lješnjaku dovele su do slabijeg podizanja plantažnog nasada i proizvodnje lješnjaka, iako postoje povoljni ekološki uslovi za uzgoj.
Lješnjak se smatrao šumskom vrstom, a kada se počela uzgajati kao kultura nije joj se poklanjala posebna pažnja. Bez stručnog pristupa uzgajanju nema uspješne i rentabilne proizvodnje, što podrazumijeva primjenu agrotehničkih mjera njege.Lako i jednostavo vegetativno razmnožavanje povoljan je preduslov za formiranje novih plantaža na znatno većim površinama, kako bi naša zemlja uvoz pokrila izvozom, a lješnik dao svoj doprinos povećanju standarda i obezbjeđenju egzistencije većeg broja ljudi. Neadekvatnim agrotehničkim i fitotehničkim mjerama koje su se dosada primjenjivale umanjile su proizvodnju ove značajne voćne vrste.

Nutritivna svojstva lješnjaka

Plodovi lješnjaka predstavljaju vrlo značajnu vrstu jezgrastog voća kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Jezgra lješnjaka u hemijskom pogledu predstavlja izvor velikog broja korisnih jedinjena (bjelančevina 12-22%, ulja 55-72%, ugljiko hidrata 14%, mineralnih materija 1,8-3 % i vitamina B, C, E). Zbog velikih nutriciona i dijetoterapijske vrijednost ploda lješnjaka omogućava stalan porast potražnje i potrošnje od strane prehrambene industrije. Manjekoličine koriste plodova koriste se za stolnu potrošnju, a pored ishrane plodovi imaju široku primjenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Potrebe za lješnjakom na tržištu

Životni vijek lješnjaka je 70-100 godina. Plodnošenje traje 50-70godina. Plodovi lješnjaka se očekuju u 3-4 godini starosti, a period plodonošenja počine sa 7-8 godina. U punom rodu stablo daje 13-17 kg, od plodova oko 50% otpada na ljusku. Zavisno do gustine sadnje, formiranosti krošnje, starosti biljke kao i drugih agrotehničkih faktora lješnjak donosi rod od 2,2 t -3,6 t ploda po hektaru.

Godina od sadnje
Do punog uroda
III
10%
IV
20%
V
40%
VI
80%
VII
100%


Puni urod 13-17kg lješnjaka po stablu
Tabela 1. Prikaz uroda lješnjaka po godinama

Uslovi uzgoja lješnjaka

Jako važno prilikom uzgoja lješnjaka je da su padavine ravnomijerno raspoređene, ukoliko je deficit u padavinama to se može nadomjestiti navodnjavanjem. Nedostatak vode  može da izazove opadanje plodova, nižu kvalitetu ploda i nedovoljno formiranje jezgre. U fazi intenzivnog rasta plodova i ljetorasta najpotrebnija je voda (u 5 i 6 mjesecu). Smatra se da je za lješnjak povoljna lokacija sa hidrotermičkim koeficjentom od cca. 1,25.
- Lješnjak je heliofit a to znači da su za njega pogodniji osvjetljeniji položaji. Svjetlost se reguliše također brojem stabala po hektaru.
- Lješnjak je neotporan na jake vjetrove , ali štete mogu nanijeti tuča i grad.
- Lješnjak se može uzgajati gotovo na svim tlima ali najbolje uspijeva u uslovima klime gdje nema mnogo niskih temperatura. Tla na kojima se lješnjak uzgaja relativno su neplodna ali klimatski faktori igraju značajnu ulogu za uspješan uzgoj. Navodnjavanje se obezbjeđuje u područjima gdje nema dovoljno padavina, odnosno potrebno je obezbijediti navodnjavanje 2-3 puta u toku vegetacije, a biljka će Vam obilno zahvaliti visokim prinosom.


Odnos lješnjaka prema tlu

Odgovarajuće zemljište na kojem se uzgaja lješnjak je jedan od osnovnih faktora za uspješnu proizvodnju te se moraju ispitati njegova fizičko-hemijska svojstva (uradditi analiza tla). Iako lješnjak nema posebne zahtjeve prema tlu najpogodnija su: rastresita, propustljiva i plodna tla.  Zemljišta na kojima se zadržavanju površinske vode ili imaju visok nivo podzemne vode  nisu pogodna za uzgoj lješnjaka. Reakcija tla na koja je lješnjak tolerantan kreće se u intervalu od blako kisele preko neutralne do bazične reakcije ( pH 5-8). Zemljište na kojem se planira uzgoj lješnjaka treba da bude tako da se korijenov sistem ravnomjerno razvija kako lateralno tako i u dubinu. Ovakvi uvjeti se obezbjeđuju obogaćivanjem hranjivim materijama, vodom i vazduhom u toku cijele godine. Zemljište na kojem će se uzgajati lješnjak trebalo bi da sadrži: 15-20% gline, 20-30% sitnog pijeska, 15-20 % koloida i 30-50% krupnog pijeska i humus.

Recenzije

Broj gostiju: 2
Prosječna ocjena: review.stars Napiši recenziju
18-08-2017
Sadnice ljesnjaka
imam u planu da posadim cca 500 sadnica lješnjaka
Cuo sam da u vasem vrtnom centru imate dobar kvalitet sadnog materijala. Trebao bi i savjet za uzgoj, pa vas molim da mi pomognete.
18-08-2017
Jako smo zadovoljni
Pozdrav, Kupili smo sadnice lješnjaka kod Vas i jako smo zadovoljni.U jesen ćemo proširivati plantažu pa se čujemo. Hvala vam na svim savjetima, uputama i podršci.
Lp

Značajke proizvoda

Vrsta orašasto voće
Korijenov sustav golog korijena, svježe
Proizvedeno u Mađarska

Sve oznake