Juglans Regia - Orah 40-60 cm

kom Orah sijanac - sadnica golog korijena

Juglans Regia - Orah 40-60 cm
Juglans Regia - Orah 40-60 cm
Juglans Regia - Orah 40-60 cm
Juglans Regia - Orah 40-60 cm
KM 4.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla2-210
5 zvjezdice u 1 recenzijama Napiši recenziju
Drvo visoko 10 - 40 m, sa šiljastim listovima dugim 20 - 30 cm.

Preuzmite pismo za sadnju oraha:


Narudžbe za ovaj artikal možete izvršiti direktno putem webshopa, putem e-maila: info@kupisadnice.ba, ili direktno na telefon: 062 904 685


Orah

Orasi (latinski Juglans) su rod biljaka iz porodice Juglandaceae. To je drvo visoko 10 - 40 m, sa šiljastim listovima dugim 20 - 30 cm. Plodovi svih vrsta oraha su jestivi. Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Također su izvrstan izvor masnih kiselina omega-3, te se pokazalo da snižavaju holesterol.

Orah se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporučuje se jesenska sadnja jer je bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se među prilagodljive voćke jer jednako dobro uspijeva kako u primorskim, tako i u kontinentalnim krajevima. Uzgaja se ponajviše zbog vrijednosti drveta, također se uzgaja i radi ploda. Orah uzgajan iz sjemena  donosi puni rod između 10. i 15. godine nakon sadnje.
Svojim neobičnim mirisom listovi rastjeruju kukce, pa pod njegovom krošnjom možemo mirno sjediti ne bojeći se komaraca ili muha.
Kad ga jednom posadimo, sa stablom oraha gotovo da i nema više posla.
Stablo oraha prije svega treba saditi u klimatski pogodnim uslovima. Iskustva pokazuju da orah uspijeva i u hladnijum krajevima, ako mu je mjesto donekle zaštićeno.
Sa stabla koje smo sami uzgojili iz sjemena, pa zbog toga nije najboljeg kvaliteta, kasnije možemo ubrati do 40kg oraha.
Orasi su vrlo bogati bjelančevinama i mastima: 100g jestivog dijela sadrži 0,3g masti kod jabuke, kod šljive i ribiza 0,1g, a kod oraha 62,7g.


Odabir staništa

Tlo mora biti toplo, ali ne previše suho, a prije svega prohodno za rast korjena. Posebno su pogodna mekana, ilovasta, pješčana tla.
Dobro raspucano, dovoljno vlažno kamenito tlo također je pogodno za uzgoj oraha.
Za sadnju su pogodna visoka mjesta na kojima ne postoji opasnost od mraza, dok u dolinama u kojima se zadržava hladan zrak, cvat i izboji se mogu
smrznuti i u maju, pa će biti malo plodova.


Oplodnja

Cvjetovi nisu dvospolni kao kod ostalih voćaka - osim ljeske - muški i ženski cvjetovi nalaze se odvojeno na istom stablu.
Upadljive mace, muški cvatovi, daju cvjetni prah od kojeg na vjetru nastane žuti oblak koji lebdi kroz krošnju drveta. Na neupadljivim, ženskim cvjetovima,
ako dobro pogledamo plodnicu i tri mala žućkasta pera iznad nje, vidjećemo vrhove tučka. Oni primaju cvjetni prah i tako dolazi do oplodnje.
Nisu mu potrebni upadljivi cvjetovi koji kod drugih vrsta voća privlače kukce jer orah oprašuje isključivo vjetar.


Podloge

Zbog mana sijanca (stabla oraha uzgojenog iz sjemenke), nesigurne kvalitete ploda, danas se sade samo cijepljena stabla.
U rasadniku se kao podloga uzimaju vrste oraha otporne na hladnoću (Juglans regia ili Juglans nigra). Stabla dobivena cijepljenjem na Juglans regia jako rastu i imaju veliku krošnju, a stabla u kombinaciji sa
Juglans nigra nešto su niža i imaju srednje veliku krošnju. oba oblika daju podjednako dobar urod.

Recenzije

Broj gostiju: 1
Prosječna ocjena: review.stars Napiši recenziju
23-08-2017
Sadnice kalemljenog oraha
Poštovanje,

Naručio bih 50 sadnica kalemljenog oraha iz Bandrima. Molim Vas da mi preporučite koja od sorti koju imate je najbolja. Ja imam zemljiste uz rijeku i mislim da je pogodno za uzgoj ovih sorti.
Kad isporučujete sadnice?
Naručio bih i gnojivo za pripremu zemljišta od vas po preporuci.

Značajke proizvoda

Visina/Promjer (cm) 50-100cm
Proizvedeno u Mađarska