Fernor, sorta koja se koristi za plantaže iznad 850 m.n.v.
Francuski hibrid, vegetacija počinje vrlo kasno između 1. i 5. maja. Plod je malo duguljast, srednje krupan, s dobro spojenom, svjetlom i naboranom ljuskom. Jezgra je vrlo svijetla, odlične kvalitete.
Sorta oraha Fernor jedna je od najvažnijih sorti oraha porijeklom iz Francuske. Uzgajan je križanjem sorti oraha Franquette i Lara . Fernor je izuzetno otporan na mraz i vrlo otporan na bakterijske i gljivične bolesti. Ovo i kombinacija ranog plodonošenja i visokih prinosa čine Fernor sortom koja se može koristiti posvuda u komercijalnom i kućnom uzgoju. Danas je Fernor vrlo cijenjen zbog iznimne kvalitete svoje svijetle jezgre i prekrasnog okusa.
Rast / kruna
Fernor orah je orah srednjeg rasta. Fernor raste uspravno i slikovito sa srednjim kutom grananja, relativno sporo i također ostaje prilično mali u cjelini. Visina je oko 10-15 metara. Perasti, blago mirisni listovi naizmjenično su raspoređeni i dugi su oko 20 do 30 cm. Kad se zgnječe, listovi daju aromatičan, poseban balzamičan miris i imaju gorak, opor okus. Kao i mnoge druge bočno rodne sorte, Fernor zahtijeva plodna i duboka tla kako bi postigao svoj proizvodni potencijal.
Stablo oraha Fernor razvija uspravnu, prilično usku krošnju. Fernor je pogodan za sadnju velike gustoće. Optimalan razmak bio bi npr. 6 x 5 metara, čime se stabla u redu postavljaju bliže jedno drugom, ostavljajući dovoljno prostora između redova. Ova shema sadnje rezultira ranim i visokim prinosima. Sorte oprašivači koje preporučamo su Fernette i Franquette i mogu se miješati u iste redove. Stabla oprašivača treba saditi niz vjetar od glavne sorte kako bi se pomoglo širenje peludi uz vjetar i oprašivanje glavne sorte.
Vrijeme cvatnje / nicanje listova
Fernor orah je sorta koja kasno pupa i kasno cvjeta. Kao i kod sorte Franquette, vegetacija počinje u drugoj polovici aprila. Datum pucanja pupova je oko 21. aprila.
Fernor je protandrozna sorta oraha, muški cvjetovi cvatu nešto ranije od ženskih. Zeleni muški cvjetovi su opušteni. Ženski cvjetovi mogu se naći i na krajevima grana i bočno na granama. Razdoblje cvatnje pada između 1. maja (puni muški cvat) i 12. maja (ženski). Fenološki stadiji Fernora odgovaraju onima Franquette (+/- 1 dan). Fernor kombinira dobro zdravlje i otpornost na bakterijske i gljivične bolesti s kasnim pupanjem, što ga čini prikladnim za lokacije sklone kasnom mrazu.
Počevši od novembra, Fernor orah odlazi u zimski san nakon prvog mraza. Novoizrasle grane tada su zrele i odrvene, što znači da mladice izrasle u vegetaciji ne stradaju od ranih zimskih mrazova.
Fernor je prikladan za sadnju u svako duboko, dobro drenirano, hranjivim tvarima bogato ilovasto tlo s blago kiselim do neutralnim pH i na maksimalnoj visini od 1800 metara nadmorske visine .
Oprašivanje
Fernor je samo djelomično samooplodan, blizina druge sorte značajno povećava prinos. Fernorovi oprašivači su npr. Fernette ili Franquette . Preporučuje se posaditi 1 do 3 Fernette stabla na svakih 30 Fernor stabala . Dobri partneri za oprašivanje su i Ronde de Montignac ili sorta Lara. Stablo oraha Fernor dobar je oprašivač za druge sorte kao što su Lara ili Chandler .
Prinos
Visokoprinosna sorta oraha Fernor rano počinje rađati. Prve prinose orah daje već nakon 3 do 5 godina. Produktivnost je vrlo visoka − u prosjeku se bere 1 tona po hektaru u dobi od 6 godina, a često 4-5 tona suhih orašastih plodova po hektaru u zrelosti.
Fernor pripada bočno rodnim sortama, tj. plodovi se formiraju ne samo na vrhovima izdanaka, već i na bočnim granama. Stopa plodonošenja na bočnim granama je 90%. Ova visoka vezanost plodova dovodi do redovitog i bogatog opterećenja plodovima.
Kvaliteta ploda
Plodovi Fernor oraha su među najljepšim od svih sorti oraha. Dozrijevaju u prvoj polovici listopada i imaju prosječnu masu 12,4 g. 60% matica je veće od 32 mm. Kalibar je nešto veći od Franquettea. Orašasti plodovi sorte Fernor izrazito su žute boje, prilično duguljasti, ponekad eliptični poput Franquettea, ali s kvrgavijim zadkom. Plodovi su klasičnog oblika sa perlastim šavom.
Boja jezgre je svijetla i svijetla. Prosječna težina jezgre je 6,9 g i jezgra u potpunosti ispunjava perikarp. Jezgra čini 44 do 48% ukupne težine oraha. Jezgra oraha ima aromatičan, blago sladak izvanredan okus bez tanina i gorčine. Perikarp je srednje debeo (1,7 mm), svijetle boje, prilično gladak, malo užljebljen i lako se izvadi.
Aromatični okus oraha je jednostavno nepogrešiv.
Žetva
Razdoblje sazrijevanja je od kraja septembra do sredine oktobra (26.09-10.10).
Otpornost na bolesti i otpornost na mraz
Općenito, varijanta oraha Fernor je zdravo stablo s visokom otpornošću na bakterijsku trulež (Xanthomonas arboricola pathovar. juglandis) i antraknozu (Gnomonia leptostyla). Fernor je potpuno otporan i stoga idealan za položaje s niskim zimskim temperaturama. Stablo oraha je uglavnom otporno na kasni mraz i podnosi sušu. Sve u svemu, stablo je vitalno i prilagodljivo različitim klimatskim uvjetima.
Zašto sorte lateralnog tipa plodonošenja imaju veću prednost prilikom planiranja plantaže?
Glavni razlog za odabir lateralnih sorti za podizanje plantaže oraha je taj što na istu jedinicu površine možemo posaditi minimalno duplo više komada i samim tim naša plantaža ima veću vrijednost obzirom da daje veći prinos. Drugi razlog je taj što sorte lateralnog tipa plodonošenja puni prinos postižu već nakon 5.-7. godine nakon sadnje što je takodjer duplo ranije u odnosu na sorte terminalnog tipa plodonošenja.
Zašto najkvalitetniji sadni materijal oraha dolazi upravo iz Turske?
Vrlo često zbog masovnog razvoja proizvodnje roba široke potrošnje pojedine zemlje kao što su Kina ili Turska etiketiramo kao "loše" samo zbog ne kvalitetnih predmeta koje su iz nekog razloga završile u našem vlasništvu, jedna od tih zemalja je i Turska. Naprotiv, ovdje se ne radi o tvornici koja ima dobre ili loše uvjete, ovdje je za dobar kvalitet zaslužna viša sila koja prirodno pogoduje uspješnosti u cijepljenu oraha a to su vlažnost vazduha i temperatura. Naime, u Turskoj u regiji Bandirma i samo još na jednom mjestu na svijetu, a to je Kalifornija postoje prirodni uvjeti za cijepljenje oraha za koje možemo reći da su idealni i daju gotovo 100% usješne rezultate. Glavni detalj zašto je to tako je jer u vrijeme cijepljenja oraha temperatura dana i noći ne oscilira više od 2-3 stupnja, a takodjer isto tako i vlažnost vazduha, a to su zapravo glavni uvjeti koji su potrebni za uspješno cijepljenje. Inače u našim uvjetima dugogodišnji proizvođači oraha u našim krajevima koji se smatraju uspješnim proizvodjačima postižu uspješnost cijepljenja maksimalno 40-45%.
Godinama u proizvodnji oraha, Turski proizvodjači su razvili i prepoznatljive tehnike cijepljenja koje su se kasnije pokazale kao jedan od vrlo bitnih faktora za uspjeh oraha u plantaži. Iskusni orašari znaju da vrlo često i bez razloga naizgled primljen cijep krene da raste iz podloge što kasnije iziskuje naknadno cijepljenje ili će takvo stablo ostati kao "orah sijanac" u plantaži što bi bilo jednako uzalud bačen novac.
Koliko je bitan izbor sorti kada planiramo plantažu?
Kada biramo sortiment za svoju buduću plantažu bitne su nam sljedeće stvari:
- sorte koje su nam sigurne i imaju kasnije vrijeme cvjetanja kako bi izbjegli kasne mrazeve i sačuvali rod u svakoj godini,
- sorte koje imaju veći prinos tj. sorte koje postižu prinos ranije (prinos odredjuje bujnost krošnje i vrijednost lateralne rodnosti tj. što je lateralna rodnost i bujnost veća veći je prinos, na kraju je bitno samo da sorta koju biramo ne raste previše u širinu kako bi se mogla saditi u intenzivnoj proizvodnji tj u gustoj sadnji kako bi Vaša plantaža donosila veći profit),
- sorte koje nisu previše bujne i može ih se posaditi više na jedinicu površine,
- sorte koje imaju svijetlu jezgru koje su vrijednije tj. sa kojima možemo postići veću prodajnu cijenu.
- sorte koje su otpornije na bolesti i klimatske uvjete općenito
Prinos odredjuje bujnost krošnje i vrijednost lateralne rodnosti tj. što je lateralna rodnost i bujnost veća veći je prinos, na kraju je bitno samo da sorta koju biramo ne raste previše u širinu kako bi se mogla saditi u intenzivnoj proizvodnji tj. u gustoj sadnji kako bi Vaša plantaža donosila veći profit.
Na našem tržištu trenutno imamo zaista jednu široku lepezu sorti koje imaju raspon početka cvjetanja od mjesec i pol dana što je zaista izvanredno ali kada ubacimo u takvu vrstu optimizacije i ostale značajke izbor sorti se jako sužava i ako želimo vrhunske performanse plantaže u profesionalnom smislu te ako želimo ostvariti profit ostaje nam vrlo tijesan ali ispravan izbor.
Koje sorte oraha distribuira NET GREEN Group?
Kao ozbiljni dobavljači sadnog materijala kada smo se odlučili da dopunimo naš asortiman sa sadnicama oraha 2016. godine posjetili smo sve ozbiljnije proizvodjače u našem regionu, u Italiji, Francuskoj i Turskoj i sagledavajući kvalitetu koja je bila presudni faktor za odabir partnera odabrali smo dva proizvodjača iz Turske koji su imali analizom i vizuelno najkvalitetniji sadni materijal.
Sagledavajući našu klimu i sve dr. bitne faktore koji bi mogli utjecati na uzgoj oraha odabrali smo dvije vodeće sorte kao glavne sorte na plantažama a to su Čendler kao glavna sorta za plantaže do 850 m n.m.v., njene oprašivače Franquette, Fernette i Pedro a od 850 do 1600 n.m.v. sorta Fernor kojoj oprašivač može biti Fernette.
Ovakav izbor se na našem području pokazao kao ispravan, imamo jako pozitivne rezultate sa terena. Postotak prijema sadnog materijala je preko 99%.
Kakav teren pogoduje za uspješan uzgoj oraha?
Faktori koji utječu na uspijevanje oraha su nadmorska visina, pH tla, reljef, ekspozicija parcele i blizina većih vodenih površina.
Orah se može uspješno uzgajati na nadmorskim visinama do oko 1600m. Iznad 800m nadmorske visine produktivnost oraha je manja, plodovi su sitniji , često stabla rastu ali ne daju plod ali postoje sorte kao što je Fernor koje daju jako dobre rezultate. Na većim nadmorskim visinama pogodnije su južne ekspozicije za sadnju oraha.
Inklinacija ili nagib terena je važan faktor, jer utječe na osvijetljenost, primjenu mehanizacije, vlažnost tla. Na terenima sa blagim nagibom je izraženije strujanje vazduha, pa postoji manja opasnost od izmrzavanja.
Blizina mora, jezera i rijeka utječe na smanjenje temperaturnih razlika, na povećanje vlažnosti vazduha, na fazu cvjetanja i završetak vegetacije. Velike vodene površine ublažavaju zimske temperature i poboljšavaju klimatske uvjete za uzgoj oraha.
Gdje orah ne može uspijevati i na što je osjetljiv?
Orah je veoma osjetljiv na soli i na visok nivo karbonata kao i na močvarnim tlima. U slučaju prisutnosti visokog nivoa karbonata javlja se hloroza i plantaža je osudjena na propast.
Kako je najbolje pripremiti parcelu za sadnju oraha?
Budući da orah ima dug životni vijek, važno je parcelu dobro pripremiti. Za podizanje nasada oraha najbolja su duboko plodna zemljišta sa blagim padinama ili ravnim terenima. Priprema podrazumijeva čišćenje terena od kamena i dr. drvenastih vrsta nakon čega bi najbolje bilo uraditi rigolovanje terena.
Rigolovanje tla prije podizanja intenzivnih i poluintenzivnih nasada je neophodno. U slučaju da izostavimo rigolovanje za najbolji uspjeh u razvoju oraha bilo bi potrebno raditi jame za sadnju od 1 do 2 m3. Poslije rigolovanja tlo postaje rastresito, što je i uvjet da se dobro razvija korijen mladih sadnica. U takvom tlu se bolje razlaže organsko gnojivo, pa takvo tlo bolje prima i vodu i dobro je čuva u toku ljeta što je jako bitno.
Ako planirate sadnju oraha u jesen, tlo je poželjno pripremiti u proljeće ili u toku ljeta kako bi ljetne temperature i jesenje kiše usitnile zemlju. Rigolovanje bi trebalo uraditi ranije, a ne neposredno prije sadnje oraha, jer se u tom slučaju zemlja ne može slegnuti, pa bi kasnije slijeganje zemljišta izazvalo povlačenje sadnica u dublje slojeve.
Pjeskovite i mekše podloge su povoljnije za sadnju oraha od tvrdih i ljepljivih podloga. Orah voli rastresite i vodopropusne podloge. Tla pogodna za uspjevanje oraha su crnica, glinjača i aluvijalna tla. Podzolasta zemljišta su loša za uzgoj oraha. Orah ne voli plitke podloge ispod kojih se nalaze stjenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5m. Treba napomenuti da orah raste i napreduje i na ovakvim podlogama, ali su prinosi slabiji.
Zemlja bi trebalo da bude blago kisela do neutralna tj pH 6,5 do 7.
Za dobar razvoj oraha i povećanje otpornosti na mraz neophodno mu je dati dovoljno kalijuma i fosfora, pa se u pripremi radi i gnojidba organo-mineralnim gnojivima bogatih kalijumom i fosforom.
Kada je nabolje vrijeme za sadnju oraha?
Ustaljeno je pravilo da je najbolje vrijeme sadnje jesen i svi se slažu sa tom činjenicom. Obzirom da je orah vrsta koja kasno kreće sa vegetacijom pa tako da kasno i završi vegetaciju, tako da se ne može vrlo često presadjivati i transportirati odmah na jesen kada i ostale biljke. Obično sadnja oraha na jesen kreće od 10.-15. Studenog.
Proljetna sadnja je takodjer dobra jer tada imamo više vremena obzirom da ne moramo imati bojazan da će biljka krenuti ako znamo da orah kasno kreće da lista na proljeće. Istina, biljke posadjene na jesen će nešto ranije krenuti da listaju i bolje će napredovati ali takodjer i one posadjene na proljeće uz kvalitetnu njegu tj. intenzivnije zaljevanje nakon sadnje mogu vrlo brzo stići one posadjene na jesen.
Jesenja sadnja osigurava biljci dovoljno vremena da se prilagodi u tlu, da korjen usvoji više vlage od snijega i kiše i naravno da na proljeće možemo očekivati da ranije krene da lista i samim tim ima i duži vegetacijski period te predpostavku za više prirasta u toj sezoni.
Na koju razdaljinu saditi lateralno rodne sorte oraha?
Ono što nam je poznato od ranije je da su se terminalne sorte oraha sadile na razmak 10x10, 12x12 pa čak i 15x15m zbog svoje veličine u kasnijim godinama. Novije selekcije pretežno lateralne rodnosti se sade duplo gušće što je stvorilo uvjete da se orah može gajiti u intenzivnom načinu proizvodnje i bitno povećati prinos i profit na plantažama.
Najčešći razmak na koji se sade sorte koje mi distribuiramo je 7x4,5; 7x5; 7x6; 8x5; 6x6; 7x7 i 8x8m, to ovisi svakako od stupnja nagiba parcele i veličine planiranog stroja kojim će se obradjivati izmedju redova. Ovo se odnosi na sortu Čendler, ako su Vam oprašivači na plantaži Franquette i Fernet u tom slučaju Fernet sadite unutar plantaže a Franquette po rubovima i na razmak od 9m ako je normalno rastojanje 4,5m ili na 10m ako je rastojanje na 5m unutar plantaže, kako bi se zadržala simetričnost i vizualni izgled plantaže. Franquette je inače samo 5% lateralna sorta i zahtijeva nešto više prostora ali obzirom da je pogodan kao oprašivač Chandlera najčešće se koristi u plantažama Chandlera.
U ovom slučaju možemo posaditi i do 300 kom na 1 ha što je izvanredno za plantažu oraha.
Raspored sadnica treba da osigura dovoljno životnog prostora (hrana, svjetlost, voda), sigurno oprašivanje i primjenu mehanizacije.
Prilikom rasporeda sadnica treba voditi računa da redovi budu pravi i da se pružaju u pravcu sjever-jug, tako će biljke biti najbolje izložene sunčevoj svjetlosti.
Kolike jame kopati za sadnju oraha?
Obzirom da orah ima jako snažan korjen i da od razvoja korjena ovisi i razvoj nadzemnog dijela bilo bi potrebno iskopati jame minimalno 1m3 a ako ste spremni prihvatiti i rezultate koji se mjere sa nadprosječnim u tom slučaju se potrudite kopati jame i do 2 m3 i to 1x1x2m. Dio jame ispod korjena obogatiti mineralnim i organskim gnojivom i to od dna sloj po sloj svakih 30cm odredjenu količinu 50 do 150g gnojiva sve dok ne dodjemo do zone korjena.
Kako pripremiti sadnice oraha za uspješnu sadnju?
Iz našeg iskustva svako presadjivanje za sadnicu donosi jednu vrstu šoka ili stresa te rizik od infekcije. Kako bi taj stres bio što bezbolniji za samu biljku moramo se potruditi pomoći sadnici kako bi presadjivanje bilo što uspješnije.
Savjetujemo naše kupce da nakon što dobiju sadnice, ispoštivaju sve neophodne mjere koje jamče uspjeh. Sprovodjenje higijenskih mjera je veoma važan dio, sadnice bi trebalo potopiti prije sadnje na 24h u otopinu nekog deinfekcijskog sredstva skupa sa nekim organskim djubrivom, biostimulatorom ili aminokiselinama kako bi korijen usvojio što više hranjiva i bio spreman eventualno prezimiti i dočekati početak vegetacije u najboljoj formi. Mi koristimo jedan novi eko preparat u kojem je aktivna tvar dihdroquercetin a koji je zaslužan za imunitet biljaka a poznatiji je kao taxifolin, inače nosi naziv Aleox Agro a takodjer radimo i folijarne tretmane tokom vegetacije do 3-4 puta preko lista. U kombinaciji sa nekim dr. organskim tekućim gnojivom kao što je Natura rezultati su fantastični. Mehanizam djelovanja preprarata Aleox Agro će rezultirati da ćete smanjiti broj tretmana zaštite a postići ćete i veći prirast i prinos za 10 do 20% što je siguran uspjeh.
Da li treba prikraćivati korijen prije sadnje?
Naše sadnice koje distribuiramo u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori su veoma dobro razvijene sa iznimno razvijenim korjenovim sistemom. Kako bi sadnica nakon sadnje intenzivno i energično krenula da se razvija tj. i korjen i nadzemni dio neophodno je prikraćivanje korijena prije sadnje a nakon sadnje i nadzemni dio. Korijen obično prikraćujemo po 5-10cm kako bi ga oblikovali sa strana i u donjem dijelu da ne ostane dužih dijelova koji strše na stranu. Time ćemo dobiti da se nadzemni dio krene brzo razvijati i samim tim bolji prirast tokom vegetacije.
Sadnja oraha?
Nakon što smo sadnice potopili u rastvor 0,2% Aleox Agro + organsko gnojivo (Pepton, Delfan+, Vitality Komplex, Natura*upute dolaze uz preparat) nakon 24 časa sadnice su spremne za sadnju u jame. Pomenuli smo da jame zatrpavamo ranije sloj po sloj uz dodavanje gnojiva sve do zone korijena.
- Sadnicu izvadimo iz rastvora u kome je bila predhodna 24 časa,
- Zatrpavamo je sa humusnim slojem zemlje uz dodavanje peletiranog stajnjaka u zoni korijena ili 300-500 gr đubriva sa visokim sadržajem fosfora pazeći pri tom da gnojivo ne dodje u direktan kontakt sa korijenom.
- Višak zemlje rasporedimo u obliku prstena prečnika 2-3 m kako bi se zadržavala vlaga oko stabla
- Cijep sadnice bi bilo poželjno okrenuti prema južnoj strani i nikako ga nebi smjeli zatrpati.
- Nakon zatrpavanja potrebno je dobro sabiti zemlju oko korijena kako ne bi ostalo vazduha okolo korijena.
- moguće je da ostane vazduha oko korijena i spočetkom vegetacije biljka može prilikom usvajanja hranjiva usvojiti i vazduh koji ću ulaskom u biljku stvoriti vazdušnu emboliju (vazdušni jastuk) te u tom slučaju dolazi do odumiranja nekih dijelova i cijele biljke.
- Nakon sadnje potrebno je oko svakog oraha rasuti jednu dozu gnojiva tzv. prstenovanje u prečniku od 60cm. Doza ovisi od vrste gnojiva koju birate.
- Rasporediti sloj malča oko stabla od lišćarskih vrsta drveća ili piljevina (bitno je da nije kiseli malč), debljine 30 cm. Malč će čuvati tlo oko korijena od izmrzavanja tokom zime, brzog isušivanja ljeti.
- Takodjer je dobro zemljom koja je izvađena iz jame pomiješati sa oko 2 kg zeolita koji će korijen zaštititi od patogenih gljivica
- Stablo zaštititi mrežicom od glodara.
- Ako imate bojazan od srndaća pogledajte video kako je naš kupac IVO RATKOVIĆ iz Koprivnice izumio inovativan način da zaštiti sadnice od divljači
Zašto ne koristiti prirodno stajsko gnojivo prilikom sadnje oraha?
Ako želimo biti potpuno sigurni da nećemo zaraziti plodove bolje je koristiti peletirano ili granulirano stajsko gnojivo koje je prošlo proces termičke obrade. U prirodnom stajnjaku svakako može biti prisutna bakterija Escherichia Coli koja može trajno zaraziti Vašu plantažu.
Da li režemo i nadzemni dio nakon sadnje?
Nakon sadnje oraha kao obavezna mjera, a ukoliko želimo brz razvoj oraha, potrebno je prije početka vegetacije orezati svaku sadnicu na 20 do 120 cm iznad cijepa (kalema). Znamo da Vam se ovaj potez čini jako rizičan ali naš savjet je sljedeći: NE BRINITE! SAMO HRABRO, ŠKARE U RUKE I PRIMITE SE POSLA!
Nakon rezidbe sadnice je potrebno tretirati sa Aleox Agro rastvorom i nakon tretmana zaliti kalemarskim voskom.
Radikalna rezidba ili popularni naziv "čepiranje" će pomoći da se korijen Vaših sadnica oraha razvije velikom brzinom kako bi u vrijeme plodonošenja mogao usvojiti veću količinu hranjiva koja je potrebna plodovima. U istoj vegetaciji nakon rezidbe nadzemni dio će dostići visinu kakav je bio prije rezidbe a naše sadnice su obično od 170 do 220cm, stim što će ovaj puta biti deblje.
Što činiti nakon prve rezidbe oraha?
Nakon rezidbe ostavljate jednu granu koja bude najdeblja a ostale uklonite dok su zelene ručno i to potezom "na stranu". Prve bočne grane ostavljate na 80-90cm visine, drugi nivo bočnih grana na 140 do 150cm i tako na svakih 50 do 60cm novi nivo bočnih grana sve do 350cm visine. Potrebno je da na takav način u naredne tri godine dobijete što veću bujnost oraha. Grane koje uklanjate najbolje je uklanjati rukom "na stranu" dok su mlade i zelene a ako ipak propustite i one odrvene radite rezidbu škarama na jesen uz tretman rane Aleox Agro-m i kalemarski vosak.
Da li je orah potrebno zaljevati i koliko utječe na prinos /ha?
Ako želite veliki prinos a samim tim i veliki profit morali bi ste orahu dati mnogo vode. Vrlo vjerovatno da se orah neće osušiti ako nema redovito zalijevanje ali ako želite ispoštivati savjete stručnjaka iz Kalifornije, Australije, Turske u tom slučaju orahu morate dati min 6 lit/1m2 krošnje. od 10. godine orah treba zalijevati sa 200 lit vode dnevno od polovice 06. do kraja 08. mjeseca. Ako su ostale mjere ispoštivane skupa sa ovom dozom vode možete očekivati prinos i do 7t po 1ha. Ne samo da količina vode utječe na prinos već i na sam kvalitet ploda.