Kalemljena pistacija - ANTEP FISTIGI GK

kom Kalemljena pistacija - Antep Fistigi - sadnica golog korijena

Kalemljena pistacija - ANTEP FISTIGI GK
Kalemljena pistacija - ANTEP FISTIGI GK
Kalemljena pistacija - ANTEP FISTIGI GK
Kalemljena pistacija - ANTEP FISTIGI GK
Kalemljena pistacija - ANTEP FISTIGI GK
KM 35.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla2-601
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Kalemljena pistacija - Antep Fistigi, sadnica golog korijena, uvoz iz Turske
Kalemljena pistacija - Antep Fistigi
Turska kalemljena pistacija

Pojam pistacija seže od starogrčkih pojmova pistákion i pistákē, preko latinskog pojma pistacium pa do srednjovjekovne Italije pistacchio. Historija pistacija održava njihov kraljevski karakter, izdržljivost i ponos. Također, može se pronaći među historijskim zanimljivostima da bi se zaljubljeni noću, na mjesečini nalazili ispod stabla pistacija i slušali pucanje ljuski što je značilo da će biti sretni. Arheološki nalazi u Turskoj upućuju da se koristila kao hrana 7000 godina prije Krista. Stablo pistacija u Europu stiglo je iz Sirije u vrijeme vladavine Tiberija na početku 1. st. nakon čega se proširila i u druge zemlje južne Europe. Drvu pistacije treba oko 20 godina da bi dalo kvalitetne plodove, a ako raste u povoljnoj, izrazito sunčanoj klimi, može trajati stoljećima.
Turska je jedan od vodećih proizvođača pistacija u svijetu. Turske sorte su dobre kvalitete i ugodnog okusa. Među njima, jedna od najpristupačnijih i najstarijih je sorta Antep. Orašasti plodovi ove sorte su mali, tamniji od drugih sorti i manje otvoreni, ali mirisniji i ukusniji. Tradicionalne Antep pistacije, poznate pistacije iz Gaziantepa su važan dio turske nacionalne kuhinje. Bilješke iz folklora Gaziantepa, knjiga koju je 1959. napisao Cemil Cahit Güzelbey, stručnjak za istraživanje iz Gaziantepa, navodi da se „pistacije koriste u proizvodnji baklave”. U Turskoj se pistacije nazivaju Antep fıstığı jer je grad Gaziantep posudio svoje ime turskoj riječi za pistaciju. Na ulazu u Gaziantep nalazi se spomenik pistacijia, vozeći se Gaziantep autoputem imate priliku vidjeti veličanstven kraj nepreglednih plantaža pistacija.
Osim što se jedu sirove i pečene, posoljene kao snack uz aperitive, koriste se u  pripremi slanih i slatkih jela. Pistacije imaju slatko delikatan okus što ih čini idealnima za slastice. Fini su sastojak kolačića, dekorativni dodatak krema bilo da su na podlozi voća ili tijesta, baklave s pistacijama posebna su delicija koja se priprema za posebne prigode, a tu je i sladoled od pistacija.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Visina/Promjer (cm) 80+cm
Vrsta orašasto voće
Korijenov sustav golog korijena, svježe
Isporuka Brzom poštom