Smokva BURSA 150-200 cm

kom Ficus Carica - kalemljena smokva, sadnica golog korijena

Smokva BURSA 150-200 cm
Smokva BURSA 150-200 cm
Smokva BURSA 150-200 cm
Smokva BURSA 150-200 cm
Smokva BURSA 150-200 cm
KM 35.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Bursa smokve su visoko cijenjene zbog svoje velike veličine, medenog okusa te meke i hrskave teksture. Čvrsta, debela kožica ploda omogućuje mu izvoz u inozemstvo, a smokve iz Burse smatraju se jednom od najboljih specijaliziranih sorti koje se prvenstveno jedu svježe, iz ruke.
Smokva ‘BURSA’
Bursa smokve su velika sorta, u prosjeku 4 do 7 centimetara u promjeru, i imaju okrugli do suza oblik lukovice. Široka, zakrivljena baza sužava se prema peteljci, a smokve su općenito čvrste s blagim popuštanjem kada se lagano pritisne. Površina ploda je zategnuta, glatka i lagano rebrasta, u rasponu boja od crveno-ljubičaste, ljubičasto-plave do tamnoljubičaste, gotovo naizgled crne, i prikazuje mali otvor na dnu ploda prekriven smeđim ljuskama. Bursa smokve su mesnate, ljepljive i nježne s vodenastom, hrskavom teksturom koja se topi. Smokve oslobađaju mirisnu voćnu i cvjetnu aromu i sadrže visok sadržaj šećera pomiješan s kiselinom, pridonoseći slatkom, uravnoteženom okusu voća.
Bursa smokve daju plodove od kasnog ljeta do sredine jeseni.
Velike smokve poznate su po svojoj veličini i okusu, a uzgajaju se u maloj regiji u Turskoj, gdje klima, tlo i uvjeti uzgoja doprinose posebnom okusu smokve. Bursa smokve poznate su i kao crne bursa smokve i bursa siyahi i vrsta su smirnske smokve, što znači da je drveću potrebno aktivno oprašivanje da bi proizvelo plodove. Ova vrsta smokve dom je smokvine ose, jednog od najvažnijih oprašivača smokve. Smokvina osa živi i razmnožava se unutar plodova, a kada smokvine ose izađu iz smokve, pronalaze drugu smokvu za razmnožavanje i tako oprašuju obližnje bursaške smokve. Ovaj životni ciklus je ključan za proizvodnju Bursa smokava, a uz pažljiv uzgoj nakon oprašivanja, stabla daju velike, aromatične plodove u ranu jesen. Bursa smokve su visoko cijenjene zbog svoje velike veličine, medenog okusa te meke i hrskave teksture. Čvrsta, debela kožica ploda omogućuje mu izvoz u inozemstvo, a smokve iz Burse smatraju se jednom od najboljih specijaliziranih sorti koje se prvenstveno jedu svježe, iz ruke.

PRIPREMA TLA
Najprije ćete morati iskopati rupu tri puta veću od veličine posude i duboku jednako kao korijen. Smokva preferira blago kiselo tlo (pH 5,5-6,5), ali tolerira i tla umjerene alkalnosti. Većina prosječnih vrtnih tla nalazi se u pH rasponu od 6,0 ​​do 7,0. Priprema tla uvijek treba uključivati ​​ispitivanje tla prije sadnje. Ako je pH vašeg tla nizak, podesite pH pomoću dolomitskog vapnenca. Ravnomjerno rasporedite vapnenac po cijeloj površini gdje će biti posađene smokve, a zatim obradite tlo.

Stabla smokve najbolje rastu u dobro dreniranim, organski bogatim tlima, ali će rasti i na mnogim drugim tipovima tla i tolerantna su na teška glinena tla ako je drenaža dobra. U tlu niske plodnosti ili kompaktnoj glini isplatit će se vaše vrijeme umiješati malo organskog komposta u prirodno tlo. Vole da tlo ima dobru zalihu vode, posebno kada se plodovi razvijaju ljeti, ali ne toliko vode da tlo ostane stalno vlažno ili mokro.

Smokve koje se uzgajaju u obliku grma mogu se postaviti na razmak od 3m u redu i na 4,5m između redova. Smokve koje se uzgajaju u obliku stabla trebaju biti postavljene na 3m do 4,5m jedna od druge u redu i 4,5m jedna od druge između redova. Biljke uzgojene u kontejnerima mogu se presaditi bez rezidbe; samo ih izvadite iz posude, raširite im korijenje i stavite ih u rupu za sadnju. Napunite rupu zemljom; zalijte dovoljno da se tlo oko korijena slegne. Ne stavljajte gnojivo u rupu prilikom sadnje.

Smokve dobro reaguju na malčiranje organskim materijalima. Malč može smanjiti učinke problema s nematodama.

GNOJIDBA
Stabla smokve zadovoljavajuće rastu na umjereno plodnim tlima s ograničenom količinom gnojiva. No, gnojivo je potrebno na tlima niske plodnosti ili gdje je konkurencija drugih biljaka velika. Iako je azot obično jedino hranjivo potrebno biljci, u nekim područjima može nedostajati drugih hranjivih tvari. Ako slab rast ukazuje na potrebu za gnojivom, nahranite svoje stablo. Stabla smokve mogu se hraniti organskom biljnom hranom ili anorganskim gnojivima, kao što je 10-10-10.

Gnojite 1x godišnje u martu ili nakon pucanja pupova. NIKADA ne gnojite nakon avgusta jer će to pokrenuti novi rast prekasno u godini i dovesti do štete od mraza.

Nakon toga, na utvrđena stabla primijenite gnojivo ili organsku biljnu hranu. Dodatna primjena organske biljne hrane može se primijeniti u kasno proljeće ili rano ljeto. Slijedite upute za primjenu na etiketi proizvoda.

Zdravstvene prednosti
Bursa smokve izvrstan su izvor kalija za balansiranje razine tekućine u tijelu, vlakana za regulaciju probavnog trakta i kalcija za zaštitu kostiju i zuba. Plodovi također sadrže vitamin C za jačanje imunološkog sustava uz smanjenje upale, vitamin A za održavanje zdravog funkcioniranja organa i druge hranjive tvari, uključujući željezo, fosfor, vitamine K i B6, bakar i magnezij.

Top 5 zdravstvenih dobrobiti
1. Promiče zdravlje probavnog sustava
Smokve se često preporučuju za njegu i toniziranje crijeva , djeluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana.
2. Bogat antioksidansima
Smokve, osobito one zrele, bogate su zaštitnim biljnim spojevima zvanim polifenoli . Ovi spojevi imaju zaštitna antioksidativna svojstva.
3. Može podržati zdrav krvni tlak
Prehrana bogata voćem i povrćem, uključujući svježe smokve, prirodno povećava razinu kalija i stoga se potiče da pomaže u kontroli krvnog tlaka.
4. Može podržati zdravlje kostiju
Smokve su dobar izvor minerala pogodnih za kosti, uključujući kalcij, magnezij i fosfor.
5. Može poboljšati kvalitetu prehrane i pomoći u kontroli težine
Prirodno bogate dijetalnim vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti koristan dodatak prehrani za poboljšanje nutritivne gustoće vaše prehrane i zauzvrat pomoći u kontroli težine .

Konzumacija
Bursa smokve imaju medno-sladak okus koji je pogodan za svježe i kuhane pripreme. Bursa smokve imaju neutralan okus koji omogućuje da se plodovi dodaju u slatka ili slana kulinarska jela, koriste se kao jestivi preljev na jogurtu ili pasiraju na tostu s medom. Osim u svježim receptima, smokve iz Burse popularno se kuhaju u džemovima, želeima i konzervama ili se kuhaju u umake za pečeno meso. Plodovi se također mogu pretvoriti u pastu kao nadjev za pudinge, pite, druga peciva, sladolede, pite i torte. U Turskoj se bursanske smokve peku i poslužuju s kajmakom, turskim vrhnjem, ili se suše, pune i kuhaju u mlijeku kao slatki desert.

Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Turskoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Posuda - P13/1l
Proizvedeno u Češka
Način proizvodnje In vitro

Sve oznake