Vinova loza - Marselan 0,5L

kom Plava vinova loza Marselan - saksija P9

Vinova loza - Marselan 0,5L
Vinova loza - Marselan 0,5L
Vinova loza - Marselan 0,5L
Vinova loza - Marselan 0,5L
Vinova loza - Marselan 0,5L
Vinova loza - Marselan 0,5L
KM 9.00 KM 7.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla8-102-3
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Sorta vrlo pogodna za mehanizovanu berbu. Zbog ovih svojih karakteristika Marselan je jako zahvalan za rad u vinogradu.
VITIS - VINOVA LOZA "MARSELAN"
Marselan je novost među sortama vinove loze uzgojenim u Boliviji. Iako su vinari i agronomi već nekoliko godina pomno pratili njegovo prilagođavanje i rezultate na bolivijskom tlu, potrošači su to saznali tek od prošle 2018. godine. Sve ukazuje da ćemo uskoro imati sve više i više vina koja ga sortu u svoj sastav.
Marselan je crna francuska vinska sorta grožđa koja je dobijena ukrštanem sorti Cabernet Sauvignon i Grenache. Prvi put sortu je uzgajao 1961. godine Paul Truel (INRA-Institut za agronomska istraživanja) u blizini francuskog gradića Marseillan (vinska regija Languedoc). Trenutno se uzgaja u Francuskoj (priznat od 1991. godine i preporučuje se od 1997. godine u 27 departmana), Španiji, Italiji, SAD, Argentini, Urugvaju, Brazilu i Boliviji. Takođe je postala vrlo popularna sorta u Kini.
Njegovo ponašanje u vinogradu. Marselan teži stvaranju velikih grozdova sitnih bobica koje sazrijevaju srednje kasno. Ima dobru otpornost na bolest truljenja grožđa i pepelnicu, kao i na coulure i grinje. Ova sorta je prilično osjetljiva na vodeni stres, preferira svježa i duboka ili navodnjavana tla. Prvih godina njegov prinos može biti visok, a reguliše se kasnije. Ova je sorta vrlo pogodna za mehanizovanu berbu.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju