Ruska borovnica 'BOREAL BEAUTY' 1LIT

kom Lonicera kamtschatica - Haskap

Ruska borovnica 'BOREAL BEAUTY' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BEAUTY' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BEAUTY' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BEAUTY' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BEAUTY' 1LIT
KM 15.00 KM 14.50 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-710
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Iznimno je ukusnog ploda, nisko zahtjevna i izuzetno otporna  na mraz. Plodovi su bogati izvor vitamina C, A, željeza i joda. Sadrži vlakna, mnoštvo vitamina A, iznimno mnogo vitamina C i sve esencijalne minerale, i ima najvišu koncentraciju magnezija, fosfora, kalcija, kalija i željeza nasuprot svim ostalim bobicama.
Kanadska je sorta i inimno slatka i otporna, jedna od najsladjih sorti, pogodna za konzumnu upotrebu kao i za duboko zamrzavanje. od 2022. god po prvi puta je u BiH, obzirom da proizvodjači nisu dozvoljavali da do sada ide van EU.

RUSKA - KAMČATSKA BOROVNICA 'BOREAL BEAUTY' - Lonicera kamtschatica

Izraste u grm visine 170 cm i širine 140 cm, snažan rast, lako postaje gust.
Plodovi su cilindričnog ili usko ovalnog oblika i obično teže 1,4 g (maksimalno 2,0 g), imaju plavu boju i prekriveni su voštanim cvjetovima, slatkastog i izuzetno aromatičnog okusa; njegove bobice su dobre za deserte i za duboko zamrzavanje.
Sazrijevaju sredinom juna; dobar i za mehaničku i za ručnu berbu, ali ima malu tendenciju da otpadne. Obično jedan grm daje 2,5 kg (najviše 5,0 kg) bobica; u prosjeku ova sorta daje 8,2 t / ha (maksimalno 16,5 t / ha).
Da bi se dobio dobar rod, treba posaditi nekoliko različitih sorti jednu pored druge (kako bi se omogućilo unakrsno oprašivanje); posebno se preporučuju sljedeće sorte: „Morena“, „Nimfa“ i „Honeybee“.

Bogat vitaminima
Bobice Haskapa sadrže mnoge vitamine, uključujući karoten, tiamin, riboflamin, folnu kiselinu, rutin, pektin, tanin i mnoge minerale magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, bakar, silicijum, bor i jod u tragovima. Svježe jagode sadrže puno sorbitola i inozitola, fenola i antocijanina, a proantocijanidini iz šećera imaju najviše glukoze i nešto saharoze te malo fruktoze i saharoze.
Zbog spomenutih tvari djeluju antikancerogeno, antibakterijski i antialergijski, a u tradicionalnoj medicini jagode se koriste kod bolesti jetre, srca, želuca, glavobolje, artritisa, očnih bolesti ...

Voće
Bobice Haskapa sazrijevaju vrlo rano, ponekad već u drugoj polovini aprila, ali uglavnom početkom maja, a sazrijevaju prema sorti do sredine juna, što znači da je to prvo voće iz vlastitog vrta.
Zbog visokog sadržaja pektina, jagode su vrlo pogodne za džemove, džemove, koriste se i za sokove, deserte, likere, vina ili za zamrzavanje itd. Ukusa su slatkog, slatkog i kiselog, neke starije sorte su također pomalo gorke i imaju svoju tipičnu aromu.

Sadnja i prihrana
Porijeklo jagode haskap je Sibir, a staništa borovnica nalaze se i u Rusiji, Japanu, Kini, Kanadi i Poljskoj. Otporni su na vrlo niske temperature do -47 C, cvjetovi su izduženi, dugi oko 2 cm, cvjetaju i na 0 stepeni, a cvijet može izdržati i do -10 C.
Haskap je grm koji, ovisno o sorti, naraste do visine od 1,0 - 1,8 m i širine od 1,0 do 1,2 m. Plodovi su izduženi dužine 2-4 cm, a u povoljnim vremenskim uslovima i do 5 cm.
Obrazovni oblik je grm, unutar grma se uklanjaju izrođene grane i osnovne grane skraćuju na 40 cm od tla, čime se grm podmlađuje i održava život biljke, koji iznosi 25-30 godina.

Zemljište i gnojidba
Nezahtjevne su biljke koje rastu u tlu s ph5-8. Sadnice se mogu saditi na sunčanim, čak polusjenovitim položajima i saditi u jame veličine 30 x 30 x 30 cm na razmaku od 1,0 - 1,5 m između sadnica i 2,5-3,5 između redova. Mogu se saditi i kao zelena ograda, tada se sadnice sade na razmaku od 0,5 - 0,7 m, pogodne za ovaj način sadnje su sorte većeg i uspravnijeg rasta i dostižu visinu od oko 1,80 m.
Prilikom sadnje potrebno je prihranjivanje, najbolji izbor su prirodna organska gnojiva, jer biljka nema izražene bolesti i može se uzgajati organski. Preporučeno vrijeme oplodnje prve prihrane je mart, a druge prihrane nakon branja plodova. Za sadnju se preporučuje najmanje dvogodišnja ili trogodišnja sadnica.
Sadnice posađene u saksije mogu se saditi tokom cijele godine, ali u prvoj godini sadnje ne bi smjele osjetiti nedostatak vode. Bobice Haskapa počinju davati plodove od druge do treće godine života i, ovisno o sorti, postižu prinos od 3-5 kg ​​ploda po sadnici. Punu plodnost počinju postizati nakon pete godine i redovito rađaju.

Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Poljskoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda Posuda - P9/0,5l
Korijenov sustav Kontejniran
Proizvedeno u Poljska
Vrijeme sadnje i isporuke tokom cijele godine

Sve oznake