Ruska borovnica 'BOREAL BLIZZARD' 1LIT

kom Lonicera kamtschatica - Haskap

Ruska borovnica 'BOREAL BLIZZARD' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BLIZZARD' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BLIZZARD' 1LIT
Ruska borovnica 'BOREAL BLIZZARD' 1LIT
KM 15.00 KM 14.50 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-710
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Iznimno je ukusnog ploda, nisko zahtjevna i izuzetno otporna  na mraz. Plodovi su bogati izvor vitamina C, A, željeza i joda. Sadrži vlakna, mnoštvo vitamina A, iznimno mnogo vitamina C i sve esencijalne minerale, i ima najvišu koncentraciju magnezija, fosfora, kalcija, kalija i željeza nasuprot svim ostalim bobicama.
Kanadska je sorta i inimno slatka i otporna, jedna od najsladjih sorti, pogodna za konzumnu upotrebu kao i za duboko zamrzavanje. od 2022. god po prvi puta je u BiH, obzirom da proizvodjači nisu dozvoljavali da do sada ide van EU.

RUSKA - KAMČATSKA BOROVNICA 'BOREAL BLIZZARD' - Lonicera kamtschatica

Boreal Blizzard Honeyberry proizvodi velike, aromatične bobice – savršene za svježu konzumaciju, pečenje i zamrzavanje. Poznato je da ove duguljaste bobice imaju okus sličan borovnicama. Ova je sorta poznata po veličini svojih bobica i njihovoj produktivnosti! Same bobice su do 3 puta teže od ostalih sorti Haskapa.
Boreal Blizzard Honeyberry cvate kasno i ima period berbe usred sezone, s općim periodom od sredine juna do sredine jula. Ova bobičasta biljka ima uspravan, snažan rast i jaku strukturu grananja koja razvija krošnju u obliku kupole. Zahvaljujući kasnoj cvatnji i plodonošenju, može produžiti prodajnu sezonu i može se uzgajati u toplijim krajevima svijeta
Savršena za hladnija područja, ova biljka otporna na hladnoću zahtijeva oko 1000 – 1200 sati hladnoće. Posadite svoje medonosne bobice u bogato tlo – mogu uspijevati u djelomičnoj sjeni.
Daje ovalne i zaobljene plodove koji postaju uski i blago spljošteni na vrhu i prosječne težine 2,8 g (max. 3,9 g); čvrsti su, mesnati, slatki i izvrsnog okusa, iako krupni plodovi ostalih Haskapa nisu uvijek tako ukusni; ne opadaju i dobri su za strojnu i ručnu berbu; neke sorte s velikim plodovima razvijaju zračne džepove i postaju velike, ali lagane – bobice 'Boreal Blizzard' su mesnate i teške te su izvrsne za tržište svježeg voća; dobar i za ručnu berbu jer se veliki plodovi brže beru, ne oštećuju se lako i mogu imati duži rok trajanja.
Za njegov dobar urod preporučuje se saditi nekoliko različitih sorti Haskapa zajedno (kako bi se omogućilo unakrsno oprašivanje), najbolje je uzgajati biljke koje cvjetaju u isto vrijeme, posebno 'Boreal Beauty' i 'Boreal Beast'.

Bogat vitaminima
Bobice Haskapa sadrže mnoge vitamine, uključujući karoten, tiamin, riboflamin, folnu kiselinu, rutin, pektin, tanin i mnoge minerale magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, bakar, silicijum, bor i jod u tragovima. Svježe jagode sadrže puno sorbitola i inozitola, fenola i antocijanina, a proantocijanidini iz šećera imaju najviše glukoze i nešto saharoze te malo fruktoze i saharoze.
Zbog spomenutih tvari djeluju antikancerogeno, antibakterijski i antialergijski, a u tradicionalnoj medicini jagode se koriste kod bolesti jetre, srca, želuca, glavobolje, artritisa, očnih bolesti ...

Voće
Bobice Haskapa sazrijevaju vrlo rano, ponekad već u drugoj polovini aprila, ali uglavnom početkom maja, a sazrijevaju prema sorti do sredine juna, što znači da je to prvo voće iz vlastitog vrta.
Zbog visokog sadržaja pektina, jagode su vrlo pogodne za džemove, džemove, koriste se i za sokove, deserte, likere, vina ili za zamrzavanje itd. Ukusa su slatkog, slatkog i kiselog, neke starije sorte su također pomalo gorke i imaju svoju tipičnu aromu.

Sadnja i prihrana
Porijeklo jagode haskap je Sibir, a staništa borovnica nalaze se i u Rusiji, Japanu, Kini, Kanadi i Poljskoj. Otporni su na vrlo niske temperature do -47 C, cvjetovi su izduženi, dugi oko 2 cm, cvjetaju i na 0 stepeni, a cvijet može izdržati i do -10 C.
Haskap je grm koji, ovisno o sorti, naraste do visine od 1,0 - 1,8 m i širine od 1,0 do 1,2 m. Plodovi su izduženi dužine 2-4 cm, a u povoljnim vremenskim uslovima i do 5 cm.
Obrazovni oblik je grm, unutar grma se uklanjaju izrođene grane i osnovne grane skraćuju na 40 cm od tla, čime se grm podmlađuje i održava život biljke, koji iznosi 25-30 godina.

Zemljište i gnojidba
Nezahtjevne su biljke koje rastu u tlu s ph5-8. Sadnice se mogu saditi na sunčanim, čak polusjenovitim položajima i saditi u jame veličine 30 x 30 x 30 cm na razmaku od 1,0 - 1,5 m između sadnica i 2,5-3,5 između redova. Mogu se saditi i kao zelena ograda, tada se sadnice sade na razmaku od 0,5 - 0,7 m, pogodne za ovaj način sadnje su sorte većeg i uspravnijeg rasta i dostižu visinu od oko 1,80 m.
Prilikom sadnje potrebno je prihranjivanje, najbolji izbor su prirodna organska gnojiva, jer biljka nema izražene bolesti i može se uzgajati organski. Preporučeno vrijeme oplodnje prve prihrane je mart, a druge prihrane nakon branja plodova. Za sadnju se preporučuje najmanje dvogodišnja ili trogodišnja sadnica.
Sadnice posađene u saksije mogu se saditi tokom cijele godine, ali u prvoj godini sadnje ne bi smjele osjetiti nedostatak vode. Bobice Haskapa počinju davati plodove od druge do treće godine života i, ovisno o sorti, postižu prinos od 3-5 kg ​​ploda po sadnici. Punu plodnost počinju postizati nakon pete godine i redovito rađaju.

Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Poljskoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Korijenov sustav Kontejniran
Proizvedeno u Poljska
Vrijeme sadnje i isporuke tokom cijele godine

Sve oznake