Platanus acerifolia 50+ cm

kom Javorolisni platan

Platanus acerifolia 50+ cm
Platanus acerifolia 50+ cm
Platanus acerifolia 50+ cm
Platanus acerifolia 50+ cm
Platanus acerifolia 50+ cm
KM 3.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla11-1801
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Lako se uzgaja na prosječnim, srednje vlažnim do vlažnim, dobro dreniranim tlima na punom suncu. Tolerantan na većinu urbanih zagađivača.
Lako se uzgaja na prosječnim, srednje vlažnim do vlažnim, dobro dreniranim tlima na punom suncu. Tolerira laganu sjenu. Preferira bogata, humusna, stalno vlažna tla. Općenito tolerantan na većinu urbanih zagađivača.

Platanus × acerifolia, obično zvan londonski planetar, hibridni je križanac američke platane (P. occidentalis) i istočnjačkog planetarca (P. orientalis). Prvobitno križanje moglo se dogoditi već 1640-ih, nakon čega je ovo stablo počelo naširoko saditi u Londonu i drugim većim europskim gradovima zbog njegove percipirane tolerancije na gradsko onečišćenje. Gradska sadnja proširila se u Ameriku gdje je ovaj hibrid danas uobičajen u tako udaljenim mjestima kao što su Brooklyn, New York i San Francisco, Kalifornija. Ovaj hibrid može biti vrlo teško razlikovati od svog američkog roditelja.
Karakteristike koje se razlikuju uključuju: (1) listovi imaju dublje sinuse i (2) plodne kuglice pojavljuju se u parovima.
Poput svog američkog roditelja, obično raste kao stablo s jednim deblom do 190-250cm '(rjeđe do 300cm) visoko s horizontalnim grananjem i zaobljenim habitusom. Promjer debla obično se kreće od 8-20cm. Karakteristična ukrasna značajka ovog golemog stabla je njegova smeđa kora koja se ljušti u nepravilne komade i otkriva kremasto bijelu unutarnju koru. Odrasla stabla obično imaju pjegavu bijelu koru koja olakšava identifikaciju s velike udaljenosti. Veliki 8-12 cm režnjevi srednje do tamnozeleni listovi imaju grube rubne zube. U jesen, lišće obično postaje neupadljivo žuto-smeđe. Mali, neupadljivi, jednodomni cvjetovi pojavljuju se u malim zaobljenim grozdovima u travnju. Muški cvjetovi su žućkasti, a ženski crvenkasti. Ženski cvjetovi ustupaju mjesto nejasnim, sferičnim plodnim kuglicama s dugim peteljkama koje u listopadu sazrijevaju u smeđu boju i traju do rane zime. Plodne kuglice pojavljuju se u parovima. Svaka plodna kuglica sastoji se od brojnih, gusto zbijenih, sitnih sjemenki sličnih plodova (achenes). Plodne kuglice postupno se raspadaju kako jesen napreduje, raspršujući svoje sjemenke, često u paperjastim čupercima, s vjetrom. Također se navodi kao Platanus hybrida i Platanus × hispanica.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju