Ulmus Glabra / Gorski brijest 50+

kom Gorski brijest, sadnica golog korijena 50+cm

Ulmus Glabra / Gorski brijest 50+
Ulmus Glabra / Gorski brijest 50+
Ulmus Glabra / Gorski brijest 50+
Ulmus Glabra / Gorski brijest 50+
Ulmus Glabra / Gorski brijest 50+
KM 5.50 KM 3.50 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla16-1011
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Listopadno drvo koje može narasti i do 30 metara.
Desetkovan nizozemskom bolešću brijesta, široki i veličanstveni brijest danas je mnogo rjeđi prizor. Njegov gubitak ide ruku pod ruku s opadanjem nedostižnog leptira s bijelim krilima, čije se gusjenice oslanjaju na lišće brijesta.
Stabla mogu narasti do visine od 30 m. Kora je glatka i siva dok je mlada, a nakon 20 godina postaje sivosmeđa i ispucala. Grančice su tamnosive i obrasle grubim dlačicama, a lisni pupoljci dlakavi, ljubičasto-crni i zdepastog oblika.
Obratite pozornost na: asimetričnu bazu lišća koja je karakteristika svih brijestova. Listovi su hrapavi na dodir s gornje strane.
Prepoznaje se zimi po: i pupoljku i grančici koji su gusto prekriveni narančastim dlačicama.

Kako izgleda brijest?
Lišće
Nazubljeni i dugi 7–16 cm, veći su od ostalih brijestova. Imaju karakterističnu asimetričnu bazu i sužavaju se do iznenadne točke na vrhu.
Cvijeće
Pojavljuju se prije lišća u rano proljeće. Crveno-ljubičaste su boje i rastu u skupinama od 10-20, raspoređenih duž grančica i malih grana. Brijestovi su hermafroditi, što znači da se unutar svakog cvijeta nalaze i muški i ženski reproduktivni dijelovi.
Voće
Nakon što ih opraši vjetar, cvjetovi se razviju u male plodove s krilima poznate kao samare. Sjeme se nalazi u središtu krila i raspršuje ga vjetar.

Vrijednost za divlje životinje
Mnoge ptice jedu sjemenke brijesta, a lišće je hrana za gusjenice mnogih moljaca, uključujući paprenog, svijetlo smaragdnog i bijelo točkastog zupčanika. Gusjenice leptira bjeloušnog brijesta hrane se brijestovima, a vrsta se dramatično smanjila otkako je nizozemska bolest brijesta stigla u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Upotreba gorskog brijesta
Drvo brijesta je snažno i izdržljivo sa čvrstim, uvijenim vlaknima i otporno je na vodu. Gorski brijest je lakši za obradu stolarije od običnog brijesta jer će se rascijepiti. Koristio se u ukrasnom tokarstvu, te za izradu dijelova brodova, namještaja, glavčina kotača, drvenih vodovodnih cijevi i podnih ploča.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda golih žila + pvc vrećica
Visina/Promjer (cm) 50-70cm
Vrsta Lišćari
Korijenov sustav golog korijena, svježe
Proizvedeno u Mađarska