Badem ‘Ferragnes’
Ferragnes je francuska sorta badema. Zbog kasne folijacije Ferragnes nije podložan kasnim proljetnim mrazevima (otpornost je veća od Texas & Nonpareil). Kao rezultat toga Ferragnes završava razvoj ploda kasnije od ostalih sorti. Otpornost stabla na bolest Monilia je umjerena.
Plod Ferragnesa je srednje veličine, struktura ljuske je tvrda i može se razbiti uz pomoć alata (čekić i sl.). Kvaliteta zrna je dobra, omjer iskorištenja oko 30% i težina 1,4 gr. Šansa za uzgoj duple jezgre je 0%.
Ferraduel se može koristiti kao oprašivač. Za voćnjake s francuskim sortama Ferragnes se općenito koristi kao glavna sorta.
Glavne značajke ove sorte su boja i velika veličina. 100 % je sladak i stoga se često koristi kao međuobrok.
Fizički opis
Stabla badema su listopadna s otpornim mirovanjem. Obično narastu 3-4,5 metara, stabla su nevjerojatno lijepa kad cvjetaju; proizvode mirisne svijetloružičaste do bijele cvjetove s pet latica od kraja januara do početka aprila. Cvjetovi su sami po sebi nekompatibilni i stoga zahtijevaju oprašivače kukce kako bi se olakšalo unakrsno oprašivanje s drugim kultivarima. Rastući plod ( koštunica ) nalikuje breskvi dok ne sazri; dok sazrijeva, kožasti vanjski omotač ili ljuska se otvara, uvija prema van i izbacuje košticu. Unatoč uobičajenoj oznaci, bademi nisu pravi orašasti plodovi (vrsta suhog voća), već sjemenke obavijene tvrdom ovojnicom voća.
Uzgoj
Slatki badem se ekstenzivno uzgaja u određenim povoljnim regijama, iako su usjevi orašastih plodova neizvjesni gdje god je vjerojatno da će tijekom cvatnje doći do mraza. Moderni uzgajivači badema obično su više industrijski, s ogromnim voćnjacima s najmanje tri vrste stabala iste starosti. Mehaniziranotresilice za drveće često se koriste za ubrzavanje berbe, a mnogi uzgajivači moraju unajmiti medonosne pčele tijekom sezone cvatnje kako bi oprašile svoja stabla. Doista, godišnje oprašivanje badema u Kaliforniji najveći je događaj organiziranog oprašivanja na svijetu, s više od 1,1 milijuna košnica pčela koje se svake godine donose u tu državu. Poremećaj kolapsa kolonije (CCD), koji je doveo do globalnog pada populacije medonosnih pčela , prijeti industriji vrijednoj više milijardi dolara.
9 zdravstvenih dobrobiti badema
Bademi su bogati antioksidansima, vitaminom E, proteinima i vlaknima. Bademi mogu imati zdravstvene prednosti, uključujući podršku zdravlju srca i smanjenje krvnog tlaka, između ostalog.
1. Bademi donose ogromnu količinu hranjivih tvari
Bademi se mogu pohvaliti impresivnim profilom hranjivih tvari.
Bademi su vrlo popularni orašasti plodovi. Imaju visok sadržaj zdravih mononezasićenih masti, vlakana, proteina i raznih važnih nutrijenata.
2. Bademi su puni antioksidansa
Bademi su bogati antioksidansima koji mogu zaštititi vaše stanice od oksidativnog oštećenja, što je glavni uzrok starenja i bolesti.
3. Bademi su bogati vitaminom E
Bademi su među najboljim svjetskim izvorima vitamina E. Dobivanje dosta vitamina E iz hrane povezano je s brojnim zdravstvenim prednostima.
4. Bademi mogu pomoći u kontroli šećera u krvi
Orašasti plodovi imaju malo ugljikohidrata, ali puno zdravih masti, proteina i vlakana.
To ih čini savršenim izborom za osobe s dijabetesom.
Bademi su izuzetno bogati magnezijem, mineralom kojeg mnogi ljudi ne unose dovoljno. Visoki unos magnezija može značajno poboljšati metabolički sindrom i dijabetes tipa 2.
5. Magnezij također pogoduje razini krvnog tlaka
Niske razine magnezija usko su povezane s visokim krvnim tlakom, što ukazuje na to da bademi mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka.
6. Bademi mogu smanjiti razinu kolesterola
Jedenje jedne ili dvije šake badema dnevno može dovesti do blagog smanjenja LDL (lošeg) kolesterola, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti.
7. Bademi sprječavaju štetnu oksidaciju LDL kolesterola
Bademi čine više od pukog snižavanja razine LDL-a u krvi.
Oni također štite LDL od oksidacije, što je ključni korak u razvoju ateroskleroze. Ateroskleroza je sužavanje arterija uzrokovano nakupljanjem masnih naslaga na stijenkama arterija, što povećava rizik od srčanih bolesti
LDL (loš) kolesterol može oksidirati, što je ključni korak u razvoju ateroskleroze. Grickanje badema može značajno smanjiti oksidirani LDL.
8. Jedenje badema smanjuje glad
Orašasti plodovi bogati su proteinima i vlaknima. Studije pokazuju da konzumacija badema i drugih orašastih plodova može povećati osjećaj sitosti i spriječiti prejedanje.
9. Bademi mogu biti učinkoviti za mršavljenje
Unatoč visokom udjelu masnoće, bademi su svakako namirnica koja pomaže mršavljenju.
Bademi i drugi orašasti plodovi vrlo su kalorični. Dakle, važno je biti oprezan kada grickate bademe i druge orašaste plodove. Kao i sa sve namirnice, umjerenost je ključna.
Iako su bademi bogati kalorijama, čini se da njihova konzumacija ne potiče debljanje. Neka istraživanja čak sugeriraju suprotno, pokazujući da bademi mogu pospješiti mršavljenje.