Početna     Borovnica Bluegold kom
Borovnica Bluegold kom

Borovnica Bluegold kom


Uvoz iz Poljske - kontejnerska

   

Kvalitetne kontejnerske sadice borovnice za plantažni uzgoj, u saksijama od 0.5, 1, 1.5, i 3 L

Bookmark and Share5 zvjezdica na temelju 1 posjetitelja

5 stars

Šifra artikla: 1-408

 SADNI MATERIJAL ZA PROFESIONALCE – SAMO ZA PLANTAŽNI UZGOJ


ŠEMA POPUSTA
VELIČINA SAKSIJE
0,5 L
1L
1,5L
3L
KOLIČINA SADNICA
Cijena (KM)
10-100
6,00 KM
7,00 KM
8,00 KM
10,00 KM
100-500
5,50 KM
6,50 KM
7,50 KM
9,00 KM
500-1000
5,00 KM
6,00 KM
7,00 KM
8,00 KM
1000 i više
4,20 KM
5,00 KM
6,00 KM
7,00 KM
Šema popusta u zavisnosti od količine sadnica i veličine saksije


Napomena: Za sve narudžbe preko 600 kom sadnica pakovanje na zatvorene drvene palete je besplatno.Bluegold

Okruglasti žbun srednje veličine sa gustim izdancima prekriven jarko zelenim lišćem. Bluegold je savršen za uzgoj u posudama na trijemovima i terasama. Ima velike i ukusne plodove koji su spremni za branje i sedam dana nakon što dobiju svoju punu boju. Sazrijevaju obično u drugoj polovini augusta.Američka borovnica

Zemljište

Borovnice vole kisela tla (pH 3.5-5.5), vole veći sadržaj humusa u laganijim tlima (5%), zahtijevaju stalnu vlagu ali treba izbjegavati zemljišta sa stajaćim vodama ili visokom razinom podzemnih voda. Za uzgoj izbjegavati “mrazišta”, teška, vlažna i glinasta područja. Borovnice razvijaju plitak i delikatan korijenov sistem i to je razlog zašto one zahtijevaju vlažnu podlogu i dobru opskrbu hranjivim tvarima. Važno je da najviša razina podzemnih voda ostaje izvan dometa korijena i to je razlog zašto neke plantaže treba dobro drenirati prije sadnje. Za zdrav rast i razvoj borovnice potrebne su joj dovoljne količine zraka i vode. Ako je potrebno, kiselost tla može biti smanjena ako se tlo tretira sumpororm (dodavanjem sumporne prašine ili sumpornih listića).

Sadnja

Na većim visinama preporučljivo je da smjer redova bude sjever-jug zbog optimalne količine svjetlosti, dok u nižim, toplim i dobro osvijetljenim položajima prednost se daje smjeru istok-zapad kako bi se smanjilo pretjerano zagrijavanje i isušivanje tla, a i biljka je tada manje osjetljiva na mraz. Razmak između redova bi trebao biti 2,5 - 3,0 m, a razmak između sadnica u redovima bi trebao biti 0,8 - 1,8 m (2,000 - 5,000 sadnica/ha). Za plantažni uzgoj borovnice dobro je koristiti kontejnerske sadnice jer se one razvijaju brže i bolje. U zemljištima sa nedostatkom humusa, najbolje je staviti kiseli treset pomiješan sa zemljom (10 l po rupi), a zatim posaditi sadnice.

Plodonošenje

Borovnice oprašuju insekti, posebno pčele i bumbari (tri do četiri pčelinja društva su dovoljno učinkovita da opraše 1 ha nasada). Oprašivanje je poželjno, jer utiče na obilniji rod i kvalitet plodova borovnice. Prilikom odabira sadnica važnu ulogu ima i odabir same sorte borovnice. Uzgajivači koji žele da ubiru plodove borovnice tokom cijele sezone na svojim nasadima sade više sorti, onih koje rađaju ranije kao i one koje svoje plodove daju krajem sezone. Odabir sorte je jako važan. Na primjer, Berkley sorta daje urod i do 20 t/ha u Njemačkoj, ali u Poljskoj daje samo do 10 t/ha. Borovnica se bere u nekoliko navrata i to 3 - 7 puta u 5 - 8 dana jer bobice ne sazrijevaju istovremeno. Berba traje 6 - 8 sedmica što naravno ovisi o sorti i klimatskim uslovima. Peteljke se skidaju ručno ili specijalnim češljevima u hladnim jutarnjim satima. Pri branju treba strogo paziti da se ne oštete plodovi.

Gnojidba i zaštita

Kada se završi sadnja obično se oko sadnice vrši malčiranje (raznim vrstama malča od kore drveća ili piljevinom) koje pomaže regulaciju vlage tla. Također će tlu pružiti dodatne količine humusa. Malčiranje je korisno za tlo ali to također podrazumijeva dopunu sa većim dozama mineralnih gnojiva. Raspadanjem, bakterije malča mogu osiromašiti tlo azotom pa je moguće da biljka pati od nedostatka azota i u tom slučaju potrebna je dodatna gnojidba. Pravilna gnojidba borovnice treba se temeljiti na detaljnim preporukama koje proizlaze iz analize tla. Treba uzeti u obzir godišnje doba, starost nasada, stanišne uslove, itd. Također treba imati na umu da godišnja doza gnojiva treba biti podijeljena u tri dijela, a obrada tla se treba provesti u odgovarajućem vremenu.

Orezivanje

U prvim godinama nakon sadnje, borovnice ne morate orezivati, samo sanitarno orezivanje je potrebno. Borovnice nekoliko godina stare trebalo bi redovito orezivati u jesen, nakon što im otpadnu listovi, slijedeći niz navedenih savjeta:
• orezivati pomoću par jakih i oštrih škara
• izrezati sve mrtve ili slomljene grane
• ukloniti sve tanke grane, one koje su opuštene na zemlju ili vodoravno razvijene grane te one koje ometaju kretanje u razmaku između redova, jer one otežavaju berbu i uvijek će imati plodove lošije kvalitete
• ukloniti sve grane starije od pet godina, kako bi se konstantno stimuliralo grmlje da razvija nove i zdrave izdanke i na taj način obezbjedio gust i bogat rast.


 

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama
 • Borovnica Bluegold, saksija 0,5  lit.

  Borovnica Bluegold, saksija 0,5 lit.

  KM 6.00 sa PDV
 • Borovnica Bluegold, saksija 1 lit.

  Borovnica Bluegold, saksija 1 lit.

  KM 7.00 sa PDV
 • Borovnica Bluegold, saksija 1,5 lit.

  Borovnica Bluegold, saksija 1,5 lit.

  KM 8.00 sa PDV
 • Borovnica Bluegold, saksija 3 lit.

  Borovnica Bluegold, saksija 3 lit.

  KM 10.00 sa PDV

Broj posjetitelja: 1
Prosječna ocjena: 5 stars

5 stars | 2018-01-26 | Samir, Hrasno

BluegoldKupio sam ove sadnice kod vas cisto da isprobam neku drugu sortu
posto Duke vec imam plantazu od 5 duluma..nadam se da ce se
pokazat produktivna kao i Duke, ali posto je rijec o vama ne
dovodim u pitanje ni kvalitet sadnica ni uspjeh proizvodnje.
Cujemo se kada KRENE VEGETACIJA, POZZ