Početna     Borovnica Duke kom
Borovnica Duke kom

Borovnica Duke kom


Uvoz iz Poljske, kontejnerska, ekstra klasa

   

Kvalitetne kontejnerske sadice borovnice za plantažni uzgoj, u saksijama od 0.5, 1, 1.5, i 3 L

Bookmark and Share5 zvjezdica na temelju 11 posjetitelja

5 stars

Šifra artikla: 1-418

 


SADNI MATERIJAL ZA PROFESIONALCE – SAMO ZA PLANTAŽNI UZGOJ


ŠEMA POPUSTA
VELIČINA SAKSIJE
0,5 L
1L
1,5L
3L
KOLIČINA SADNICA
Cijena (KM)
10-100
6,00 KM
7,00 KM
8,00 KM
10,00 KM
100-500
5,50 KM
6,50 KM
7,50 KM
9,00 KM
500-1000
5,00 KM
6,00 KM
7,00 KM
8,00 KM
1000 i više
4,25 KM
5,00 KM
6,00 KM
7,00 KM
Šema popusta u zavisnosti od količine sadnica i veličine saksije


Napomena: Za sve narudžbe preko 600 kom sadnica pakovanje na zatvorene drvene palete je besplatno.


Duke

Visina žbuna do 1,8 m sa čvrstim izdancima. Cvjeta kasno, nakon proljetnih mrazeva. Plodovi su veliki, svijetlo plavi, blago ovalnog oblika. Okus i aroma su intenzivniji ako se čuvaju u hladnjačama. Dozrijeva sredinom jula. Duke zahtijeva češće orezivanje zbog svoje tendencije ka visokom produktivnošću. Sorta je pogodna za mehaničku berbu.Američka borovnica

Zemljište

Borovnice vole kisela tla (pH 3.5-5.5), vole veći sadržaj humusa u laganijim tlima (5%), zahtijevaju stalnu vlagu ali treba izbjegavati zemljišta sa stajaćim vodama ili visokom razinom podzemnih voda. Za uzgoj izbjegavati “mrazišta”, teška, vlažna i glinasta područja. Borovnice razvijaju plitak i delikatan korijenov sistem i to je razlog zašto one zahtijevaju vlažnu podlogu i dobru opskrbu hranjivim tvarima. Važno je da najviša razina podzemnih voda ostaje izvan dometa korijena i to je razlog zašto neke plantaže treba dobro drenirati prije sadnje. Za zdrav rast i razvoj borovnice potrebne su joj dovoljne količine zraka i vode. Ako je potrebno, kiselost tla može biti smanjena ako se tlo tretira sumpororm (dodavanjem sumporne prašine ili sumpornih listića).

Sadnja

Na većim visinama preporučljivo je da smjer redova bude sjever-jug zbog optimalne količine svjetlosti, dok u nižim, toplim i dobro osvijetljenim položajima prednost se daje smjeru istok-zapad kako bi se smanjilo pretjerano zagrijavanje i isušivanje tla, a i biljka je tada manje osjetljiva na mraz. Razmak između redova bi trebao biti 2,5 - 3,0 m, a razmak između sadnica u redovima bi trebao biti 0,8 - 1,8 m (2,000 - 5,000 sadnica/ha). Za plantažni uzgoj borovnice dobro je koristiti kontejnerske sadnice jer se one razvijaju brže i bolje. U zemljištima sa nedostatkom humusa, najbolje je staviti kiseli treset pomiješan sa zemljom (10 l po rupi), a zatim posaditi sadnice.

Plodonošenje

Borovnice oprašuju insekti, posebno pčele i bumbari (tri do četiri pčelinja društva su dovoljno učinkovita da opraše 1 ha nasada). Oprašivanje je poželjno, jer utiče na obilniji rod i kvalitet plodova borovnice. Prilikom odabira sadnica važnu ulogu ima i odabir same sorte borovnice. Uzgajivači koji žele da ubiru plodove borovnice tokom cijele sezone na svojim nasadima sade više sorti, onih koje rađaju ranije kao i one koje svoje plodove daju krajem sezone. Odabir sorte je jako važan. Na primjer, Berkley sorta daje urod i do 20 t/ha u Njemačkoj, ali u Poljskoj daje samo do 10 t/ha. Borovnica se bere u nekoliko navrata i to 3 - 7 puta u 5 - 8 dana jer bobice ne sazrijevaju istovremeno. Berba traje 6 - 8 sedmica što naravno ovisi o sorti i klimatskim uslovima. Peteljke se skidaju ručno ili specijalnim češljevima u hladnim jutarnjim satima. Pri branju treba strogo paziti da se ne oštete plodovi.

Gnojidba i zaštita

Kada se završi sadnja obično se oko sadnice vrši malčiranje (raznim vrstama malča od kore drveća ili piljevinom) koje pomaže regulaciju vlage tla. Također će tlu pružiti dodatne količine humusa. Malčiranje je korisno za tlo ali to također podrazumijeva dopunu sa većim dozama mineralnih gnojiva. Raspadanjem, bakterije malča mogu osiromašiti tlo azotom pa je moguće da biljka pati od nedostatka azota i u tom slučaju potrebna je dodatna gnojidba. Pravilna gnojidba borovnice treba se temeljiti na detaljnim preporukama koje proizlaze iz analize tla. Treba uzeti u obzir godišnje doba, starost nasada, stanišne uslove, itd. Također treba imati na umu da godišnja doza gnojiva treba biti podijeljena u tri dijela, a obrada tla se treba provesti u odgovarajućem vremenu.

Orezivanje

U prvim godinama nakon sadnje, borovnice ne morate orezivati, samo sanitarno orezivanje je potrebno. Borovnice nekoliko godina stare trebalo bi redovito orezivati u jesen, nakon što im otpadnu listovi, slijedeći niz navedenih savjeta:
• orezivati pomoću par jakih i oštrih škara
• izrezati sve mrtve ili slomljene grane
• ukloniti sve tanke grane, one koje su opuštene na zemlju ili vodoravno razvijene grane te one koje ometaju kretanje u razmaku između redova, jer one otežavaju berbu i uvijek će imati plodove lošije kvalitete
• ukloniti sve grane starije od pet godina, kako bi se konstantno stimuliralo grmlje da razvija nove i zdrave izdanke i na taj način obezbjedio gust i bogat rast.


 

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama
 • Borovnica Duke, saksija 0,5 lit.

  Borovnica Duke, saksija 0,5 lit.

  KM 6.00 sa PDV
 • Borovnica Duke, saksija 1 lit.

  Borovnica Duke, saksija 1 lit.

  KM 7.00 sa PDV
 • Borovnica Duke, saksija 1,5 lit.

  Borovnica Duke, saksija 1,5 lit.

  KM 8.00 sa PDV
 • Borovnica Duke, saksija 3 lit.

  Borovnica Duke, saksija 3 lit.

  KM 10.00 sa PDV

Broj posjetitelja: 11
Prosječna ocjena: 5 stars

5 stars | 2017-08-08 | Mirko Livno

Exttra sadnice!Uzimali smo i male saksije p9 i veće od 1,5 lit i bolje su
se pokazale ove manje jer su skoro isto razvijene kao i
velike, sve su se primile ali smo kupili i supstrat po 250
lit, ranije smo uzimali kod drugih ali Vaše sadnice su
daleko kvalitetnije po svemu! Hvala!
Mirko Livno

5 stars | 2017-08-08 | Alija Selmanović

Duke je najbolje sortsa za BiH!Kupili smo u NET GREEN LuKavac 3500 kom tj. 2000 duke, 1500
BLucrop i nešto MEader i Duke je sigurno najbolja sorta za
naše podneblje. Naša plantaža je u Hadžićima pa su nam
ostale bile malo izmrzle ali Duke je ostao isti. Koristimo
Haifa Vaše gnojivo kroz kap po kap i odlično se razvijaju za
prvu godinu, prezadovoljan sam!

Hvala!

5 stars | 2017-08-08 | Sinex Gradiška

Siniša GradiškaPlaniram posaditi 1h u Srbcu pa zanima me radite li analizu
zemlje sa preporukom. Šta preporučujete pored Duke sorte?
Mi smo planirali Duke 2500 i 500 Bluecropa Je li to OK?

Hvala Vam, L.p. Siniša

5 stars | 2017-08-11 | Nešad

Duke plodovi su fantasticniPoštovanje,

Zelio bih prije svega pohvaliti Vaš rad. Malo je nas koji se usudimo pokrenuti vlastiti biznis u BiH, a Vi to veoma dobro i profesionalno radite.
Prezadovoljan sam sadnicama koje ste mi isporučili. Moja porodica i ja uzivamo u plodovima ove divne vrste borovnice.
Djeca su odusevljena bokoladnim kolačima sa bobicama borovnice duke.
Svakom bih preporucio da zasadi svoju malu plantazu. A ako bih se ja pitao gdje kupiti sadnice - Net Green definitivno, profesionali, brinu o kupcima, sadnice vrhunski kvalitet.
Puno srece u daljem radu!
Pozdrav iz Doboja

5 stars | 2017-08-11 | Sabina

Zainteresovana za sadnice DukePozdravljam Vas,

Od prijatelja sam saznala za Vas Vrtni centar i veoma kvalitetne sadnice borovnice Duke koje su moji prijatelji kupili od vas. Njihova plantaza je prelijepa i planiram kupiti sadnice ove jeseni od Vas.
Do kada traju narudzbe? Da li saljete sadnice u B.Krupu?

5 stars | 2017-08-14 | Amela

Hvala jos jednomŽelim da Vam se zahvalim jos jednom. Veoma smo zadovoljni sadnicama. Prelijepo je gledati kako napreduju i ubirati prve plodove.

Pozdrav iz Cazina

5 stars | 2017-08-14 |

Sve pohvale i preporukeMoje misljenje o Vama je na visokom nivou. Profesionalni ste, sadnice su veoma kvalitetne, ispoštovali ste svaki dogovor.
Mi uvelikoo ubiremo plodove na nsaoj plantazi.
Sve pohvale zaista. Svakom Vas preporučujem.

5 stars | 2017-08-18 |

PreporukaPoštovanje,
Naručili bismo ove jeseni 50 sadnica Duke borovnice. Mozete li nam preporuciti jos jednu vrstu koja je tako kvalitetna?
Za Vas smo culi od prijatelja iz Viteza, pohvalili su vase sadnice, pa i mi zelimo kupiti od vas.

Pozdrav iz Travnika

5 stars | 2017-08-29 | Ogi

Duke,saksije,kompostPozdrav,
posto imam zasad borovnice i ozbiljno se bavim uzgojem iste, zanima me 50 sadnica djuka sa kompostom. Da li Vase sadnice imaju certifikat? Zanimaju me i saksije pa bih molio da mi posaljete ponudu.

Hvala Vam

5 stars | 2018-01-24 | Sarah , Živinice

DukeDragi moji, velika Vam hvala na sadnicama borovnice Duke.Narucila sam od Vas u 11.mjes. 2017 sadnice i dobila sam ih na vrijeme kako smo se i dogovorili. Šta mogu reći nego Velika Hvala na svemu, toliko ste prijatni, odgovorni, svaku informaciju sto sam trazila bila sam informisana, svu dokumentaciju dobila za sadnice (2000 kom.),tako da cu Vas preporucivati svakome ko bude zainteresovan za bilo sta od sadnog materijala. Sve najljepse Vam želim u radu. LP

4 stars | 2018-01-25 | Mitić Mirko, Kiseljak

Duke - upitPoštovani, Za Vas sam cuo sve najbolje i sto se tice sadnog materijala a i gnojiva i supstrata gdje imate veoma veliku ponudu,asortiman, nesto novo sto nemaju drugi. Pa me to zaintrigiralo Zanima me veća kolicina pošto sam mislio plantazu borovnica cca 2 ha,pa me zanima koliko sadnica treba na tu povrsinu , Haifa gnojivo koliko na tu kolicinu ide i kap po kap navodnjavanje, preporuku da mi napisete ili ponudu da mi posaljete. Sada sam mislio na proljece 2018. da to odradim. Volio bih da dobijem to sto prije da bih mogao teren da pripremim i poslat cu Vam za analizu zemljista da bas budem siguran da li odgovara za tu borovnicu.Lijep pozdrav i nadam se Vasem brzom odgovoru... Mitić