Početna     Kamčatska borovnica kom
Kamčatska borovnica kom

Kamčatska borovnica kom


Sadnice iz Poljske - I klasa

   

Kontejnerske sadnice u pakovanju P9. Vrhunski kvalitet sadnica za plantažni uzgoj.

Bookmark and Share5 zvjezdica na temelju 2 posjetitelja

5 stars

Šifra artikla: 1-702

  


Šema popusta:
KOLIČINA
SAKSIJA 0,5l
Od 10 kom.
7,00 KM
Od 50 kom.
6,50 KM
Od 100 kom.
6,00 KM
Od 200 kom.
5,50 KM
Od 500 kom.
5,00 KMNapomena: Za sve narudžbe preko 600 kom sadnica pakovanje na zatvorene drvene palete je besplatno.PREUZMITE KALENDAR BERBE i TEHNIČKE SPECIFIKACIJE SORTI KAMČATKE
Vrhunske kontejnerske sadnice iz EU

Kamčatka - Haskap

Kamčatska borovnica ili Haskap sazrijeva rano. Rane sorte sazrijevaju već krajem maja dok veći dio sorti sazrijeva u junu. Sadrže mnogo vitamina i minerala koji izuzetno povoljno utiču na zdravlje. Odlične su kao dijetalna ishrana i imaju puno ljekovitih svojstava. Nazivaju ih još i "​​bobice vječne mladosti" jer u svom sastavu sadrže supstance koje utiču na usporavanje procesa starenja. Kamčatka nije zahtjevna biljka i lako se održava. Kamčatka daje velike i slatke plodove koji su odlični kao desert te se koriste i za pravljenje kolača. Kamčatka je izdržljiva biljka koja toleriše velike temperature i otporna je na sušu kao i na hladnoću i mrazeve. Pogodna je i za ekološke metode uzgoja. Kamčatka nije zahtjevna biljka. U prvoj godini od sadnje ne traži nikakav poseban tretman u pogledu orezivanja i zaštite biljke. Dugotrajna je biljka i može da plodonosi čak 20 do 30 godina.

Prirodno stanište kamčatke je Rusija a također je možemo pronaći u Kini, Japanu i Kanadi. U prirodi, ona raste na vlažnim mjestima, uz rijeke, u močvarama i barama i na šumskim čistinama. Kamčatka se razvija u grm koji može narasti i do visine 2,5 m. Životni vijek kamčatke je jako dug, mogu doživjeti starost čak i preko 50 godina. Listovi su ovalni plavo-zelene boje s blagim voštanim prevlakama i mogu biti dugi do 8 cm i široki gotovo 5 cm. Njegovi cvjetni pupoljci se pojavljuju na prošlogodišnjim mladicama i formiraju se u roku od nekoliko dana tokom toplijih proljetnih dana. Cvjetovi su žute i bijele boje dugi do 2 cm i pojavljuju se krajem marta početkom aprila. Ovisno o vremenskim uslovima. Period cvjetanja je od 20-25 dana. Cvjetove oprašuju kukci (najčešće bumbari, a rijetko pčele). Kamčatka je hermafrodit, ali nije samooprašujuća biljka. Plodovi kamčatke su izdužene bobce 1 cm u promjeru i dužine 5 cm, a mogu težiti više od 3 g. Imaju karakteristično dobar okus, sa malim tragom gorčine.

Plodovi, odnosno bobice sadrže puno vitamina, uključujući karoten (provitamin A), tiamin (B1), riboflavin (B2), folne kiseline (B9), piridoksin (B6), rutin (Р). Također sadrže prirodne makroelemenate (magnezij, natrij, kalij, kalcij i fosfor) kao i druge mikroelemenate (mangan, bakar, barij, bor, silicij i jod) koji su dobri za ljudski organizam. Sadržaj vitamina C (40-60 mg%) je gotovo isto kao kod limuna. Plodovi kamčatke imaju 50% više polifenola (uključujući i 5 puta više antocijana) i dva puta više aktivnih antioksidansa u odnosu na američku borovnicu. Sadrže značajnu količinu suhe tvari (19 %) , šećera - čak do 21 % (uglavnom glukoze - 75 %), saharoze - do 11,4 % , kao i manju količinu fruktoze, galaktoze i ramnose. Svježe bobice imaju i značajne količine dijetalnih supstanci, kao što su sorbitol i inozitol. Gore navedene supstance su visoko priznate u antikancerogenoj profilaksi, liječenju srčanih bolesti i dijabetesa.

Zemljište

Kamčatka je vrlo tolerantna biljka u pogledu tla, raste gotovo svugdje osim na teškim i glinovitim tlima kao i na sušnom pješčanom tlu. U sušnim i propusnim tlima treba je zalijevati redovno, pogotovo u 1. i 2. godini nakon sadnje, tako da bi biljke mogle razviti bogat i dubok korijenov sistem. Kamčatki odgovaraju blago kisela tla pH 5-8, a nabolje rezultate daje u tlima sa pH 5.5-6.5. Treba izbjegvati tla sa podzemnim vodama ili tla na kojima se zadržavaju vode tokom proljetnih poplava. Kamčatka je visoko otporna na zagađenje zraka.

Osunčanost

Kamčatka preferira osunčane položaje zaklonjene od vjetra i obično na takvim mjestima daje obilje plodova. Sjenoviti položaji joj ne odgovaraju mada može uspjevati i na takvim mjestima ali će imati znatno manje roda.

Temperature

Kamčatka je bijka otprna na ekstremno niske temperature čak do –45°C. Cvijetovi mogu preživjeti i na temperaturama do –8°C. U proljeće svoje listove razvija čak i kada je snijeg još uvijek na tlu. Mladi zeleni izdanci mogu preživjeti i na temperaturi od –16°C.

Sadnja

Biljke iznad 30 cm visine, sa dva ili tri izdanaka širine 0,7-1 cm i korijenovim sistemom od 20 do 25 cm smatraju se najboljim za sadnju. Kontejnerske sadnice u posudama (najčešće u P9 sakijama, a ponekad i većim) obično se nude na tržištu. Ovakve sadnice mogu biti posađene u zemlju tokom čitavog vegetativnog perioda. Međutim, najbolje vrijeme za sadnju je jesen (oktobar). Preporučuje se sadnja kamčatke na zemljištima gdje je ranije bio zasađen krompir ili neka druga kultura sa dubokim korijenovim sistemom. Prije same sadnje potrebno je očistiti tlo od predhodnih kultura i pripremiti ga za sadnju kamčatke. Gnojidba na takvim zemljištima prije sadnje je poželjna čak i obavezna. Sadnja kamčatke se obavlja na sledeće načine:

 • Za ručnu berbu: razmak između redova treba da bude 2,5 – 3,5 m, a razmak u redovima 1,0 - 1,5 m (od 2 500 - 4 000 sadnica/ha)
 • Za mehaničku berbu: razmak između redova treba da bude 4 – 4,5 m, a razmak u redovima 0,5 - 0,7 m (5 000 sadnica/ha i više)

Veličinu rupa za sadnju treba prilagoditi korijenovom sistemu biljke. Rupe trebaju biti nešto šire i dublje od korijenovog sistema kako bi se nesmetano posadile i eventualno dodao kompost i druge organske tvari. Biljke treba saditi 5 cm dublje negoli su bile u kontejneru. Iskopanu zemlju oko rupa potrebno je pomiješati sa piljevinom ili opalim lišćem ako se sadi u jesen. Zatim smjesu natopiti vodom i zatrpati oko biljke u obliku gredice visine 5-8 cm. Zbog oprašivanja bilo bi poželjno posaditi i 2 ili 3 druge sorte koje cvjetaju u isto vrijeme.

Gnojidba

Prije formiranja plantaže u jesen, tlo treba tretirati sa organskim đubrivima (stajnjak, kompost ili treset), npr. 8-10 kg/m2. Ukoliko nemate dovoljno gnojiva, možete staviti nešto gnojiva u rupe prilikom sadnje biljaka. Dovoljno je dodati 8 - 10 kg fermentiranih stajnjaka ili komposta po rupi, 40 - 50 g monokalcijum fosfata i istu količinu kalijeve soli. Ukoliko se tlo prije sadnje dobro pripremi i izvrši adekvatna gnojidba u prve tri godine od sadnje dodatna gnojidba uopšte neće biti potrebna. Mlade biljke treba hraniti 2-3 puta u toku vegetacije. Prvi put u proljeće, početkom aprila - 20 g uree, 30 g amonijevog nitrata ili 40 g sulfata treba da se sipa na površini od 1 m2 oko grmlja. Drugi put u ljeto, početkom jula nakon berbe, koristeći mješavinu mineralnog gnojiva (25-30 g gnojiva treba razrijediti u 10 litara vode i primijeniti u 5 litara doza po biljci). Tečna gnojiva su posebno efikasna (u omjeru 1:4 pomješana sa vodom). Sa 10 litara takve mješavine tretirati svaku biljku. U jesen, đubrenje vrši se po treći put. Obogaćeno organsko gnojivo (humus ili kompost) treba rasuti na tlo, u dozi od 8 - 10 kg/m2 oko grmlja. Kisela zemljišta treba obogatiti sa poljoprivrednim krečnjakom svakih 3-4 godine (200-300 g krečnjaka ili krede po 1 m2) prije jesenjih radova u polju. Starije biljke (6-7 godina) treba gnojiti dva puta u toku sezone, u proljeće i jesen.

Orezivanje

U periodu 5 do 7 godina od sadnje grm kamčatke se obično ne orezuje jer znatnu količinu usjeva se izgubi sa gornjih dijelova grma. Sistematski orezivanje počinje tek u 8 - 10 godina od sadnje. Najbolje vrijeme za orezivanje je u jesen, kada otpadne lišće (ili u proljeće - do kraja marta najkasnije). Orezivanje se sastoji u proređivanju krune i skraćivanja skeletnih grana na pola. U slučaju kada je biljka 20-25 godina starosti potrebno je izvršiti (skratiti na visini od 30 - 40 cm iznad zemlje) i za narednu godinu ostaviti samo nove izdanke.

Bolesti i štetočine

Ako su nepovoljni vremenski uslovi, neke sorte mogu razviti simptome plijesni ili opekotina. Moguća je pojava moljaca, biljnih ušiju ili grinja (nakon berbe u sušnim kontinentalnim predjelima). Međutim, treba napomenuti da kamčatka spada u red biljnih vrsta koje izuzetno rijetko bivaju izložene bolestima i napadima štetočina.

Praktična primjena

U narodnoj medicini plodovi kamčatke se koriste u liječenju kardiovaskularnih bolesti (jačanje kapilara), bolseti želuca, jetre i žuči. Sok od plodova kamčatke je dobar za liječenje gljivične infekcije i ulceracije, a list i cvijetni ekstrakti se preporučuje za oči, grlo i kožna oboljenja. U Tibetanskoj medicini, ekstrakt iz kore se koristi za glavobolje, reume, artritisa i jake bolove u stomaku. Cvijetni ekstrakt koristi se kao obloge, te se koristi kod bolesti očiju. Usitnjeno lišće ima antiseptička svojstva, koristi se za zarastanje rana. Osušene mlade klice, prikupljene za vrijeme cvjetanja, koriste se za pripremanje ekstrakta koji se primjenjuje kao diuretik i lijek protiv gubitka kose. Plodovi kamčtke su dobri kako sirovi tako i za preradu, mogu se koristiti za pravljenje džemova, sokova, sladoleda, jogurta, kompota, voćnih likera i vina. Odlični su za smrzavanje i dobra osobina je ta što prilikom prerade ne gube svoja korisna svojstva.

 

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama
 • Kamčatska borovnica - Bakczarskaja Jubilejnaja kom

  Kamčatska borovnica - Bakczarskaja Jubilejnaja kom

  Kamčatka lat. Lonicera sp. je dobra zamjena za višežbunastu borovnicu, jer ne zahtijeva kisela zemljišta. Kamčatka pripada rodu Lonicera porodici Caprifoliaceae – kozokrvnica.

  Kamčatka

  Rod Lonicera ima preko 200 različitih vrsta biljaka. Mnoge vrste su poznate kao dekorativno bilje, prvenstveno zbog mirisnih cvjetova. Neke vrste se koriste i jako su cijenjene zbog jestivih plodova i njihovih ljekovitih svojstava. Tipovi ovog roda koji pripadaju podfamiliji Caerulae imaju tamno plave jestive plodove. Ove kulture bogate su antioksidantima i vitaminom C, te se mogu konzumirati kao svježi ili prerađeni proizovid.
  Postoji nekoliko uobičajenih naziva za kamčatku, prvenstveno zbog područja u kojima su pronađene u prirodnom staništu.
  Haskap – drevno japansko ime Ainu naroda
  Blue Honeysuckle – prijevod iz Rusije, što znači plave orlove kandže/nokti;
  Honyberry
  Sweet Berry Honeysuckle
  Edible Honeysuckle

  Često se može vidjeti da se za ove vrste jagodastog voća upotrebljavaju sinonimi eng. ´mayberry´ i njem. ´Maibeere´ ali oni nisu prihvaćeni.
  Kamčatka je porijeklom iz Sibira i dobro podnosi hladnoću. Podnosi niske temperature i do -47°C, a otvoreni cvjetovi mogu podnijeti niske temperature do -7°C.
  Ovo je voćna vrsta koja dozrijeva od maja do polovine juna, te se poklapa sa periodom produkcije jagode u našim uslovima, ali može se dogoditi da sazrijeva i ranije u odnosu na nju.
  Kamčatka cvjeta u martu bijelo žutim cvjetovima. Plod kamčatke sazrijeva jako rano skoro kao i u vrijeme jagoda (kraj maja početak juna).
  Plod je izdužena plavoljubičasta boba promjera cca. 0,5-1,0cm, dužine 2-3 cm koja može varirati od ovalnog do valjkastog oblika. Zrela boba iznutra je tamno ljubičasto-crvene boje. Grm kamčatke daje do 2kg ploda. Plod je bogat vitaminima C i B, beta karotinom i mineralima. Okus ploda je slatko kiselkast te se plodovi mogu konzumirati kao svježi ili kao prerađeni ( sok, džem, kompot, žele i sl.)
  Kamčatka prilikom uzgoja ne zahtijeva izrazito kiselo zemljište kao američka borovnica, idealan pH iznosi 5,5 - 6,5. Najbolje uspijeva na bogatom dobro dreniranom zemljištu i sunčanoj poziciji. Podnosi i polusjenu uz manji prinos. Sadnja sadnica obavlja se u jesen i u proljeće.

  KM 7.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Aurora, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Aurora, saksija 0,5 l kom

  KM 7.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Bakczarskij Velikan, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Bakczarskij Velikan, saksija 0,5 l kom

  KM 7.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Docz Velikana, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Docz Velikana, saksija 0,5 l kom

  KM 7.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Gordost Bakczara, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Gordost Bakczara, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Honeybee, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Honeybee, saksija 0,5 l kom

  KM 7.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Indigo Gem, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Indigo Gem, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Jugana, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Jugana, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Leningradskij Velikan, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Leningradskij Velikan, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Nimfa, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Nimfa, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Silginka, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Silginka, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Vostorg, saksija 0,5 l kom

  Kamčatska borovnica - Vostorg, saksija 0,5 l kom

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Morena, saksija 0,5 l

  Kamčatska borovnica - Morena, saksija 0,5 l

  KM 6.00 sa PDV
 • Kamčatska borovnica - Zojka, saksija 0.5 l kom

  Kamčatska borovnica - Zojka, saksija 0.5 l kom

  KM 6.00 sa PDV

Broj posjetitelja: 2
Prosječna ocjena: 5 stars

5 stars | 2018-01-25 | Emin, Čelić

ruska borovnica, plantaza, kvalitetImam plan za formiranje plantaze ruske borovnice, i iscitao sam
neke clanke o tome, ali volio bi neku literaturu malo opsirniju
jer cu poruciti oko 150 sadnica a početak. znam da idu oprasivaci pa bi
uzeo dvije sorte aurora i honejbe. Cuo sam da vi imate najbolji
kvalitet sadnog materijala u bosni i regionu, pa ne bi rizikovao s
drugim preprodavacima ili rasadnicima. dobije li se uz sadnice
dokument o porijeklu i mozete li mi poslati neku literaturu o
sadnji i uzgoju jer sam amater kada je rijec o ovoj vrsti. veliki
pozdrav iz Čelića

5 stars | 2018-01-26 | Esmir L., Goražde

Haskap investicijaOve jeseni dobili smo svoje sadnice Haskapa ili tzv kamcatske
borovnice kupljene u vasoj firmi. iskreno, nikada prije se
nismo ni susreli sa ovom biljkom niti smo znali da se negdje u
nasoj drzavi moze kupiti. Vi ste nas veoma pozitivno iznenadili
ponudom koju imate, osim ove jos mnogo vrsta nas zanima, no
eto, odlucili smo da prva investicija budu sadnice haskapa.
Prije kupnje, iscitali smo sve o njoj na vasoj stranici
kupisadnice.ba i sve sto nas zanima vi ste nam uvijek
blagovremeno odgovorili. A o samim sadnicama imamo samo rijeci
hvale, apsolutno smo zadovoljni kupljenim i nemamo ni najmanju
primjedbu. Zemlja je dobra, sadnice odlicne, mislimo i nadamo
se da ce se ovaj potez pokazati kao mudra odluka. Zahvaljujemo
vam sto ste nam to omogucili. Sve najbolje iz Gorazda