Šljiva Stanley kom

Šljiva Stanley kom
voćna sadnica, klasična

Šljiva lat. Prunus domestica podrod iz roda Prunus, vrsta je voća koja raste na drvetu, ima okrugli ili ovalni plod.

Šifra artikla: 4-501
NA UPIT


Dozrijeva krajem augusta. Meso ploda je zelenkastožute boje, sočno, slatkog okusa, ima veliku košticu koja se lagano odvaja od mesa.

Šljiva

Šljiva (lat. Prunus domestica) podrod iz roda Prunus, vrsta je voća koja raste na drvetu, ima okrugli ili ovalni plod. Plave, crvene ili žute je boje (ovisno o vrsti). Meso ploda je slatko, žućkaste boje s košticom u sredini. Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili trogodišnjim granama. Vrijeme cvjetanja je u travnju, prije listanja, a plodovi sazrijevaju u kolovozu, rujnu i listopadu, ovisno o sorti. Ne zahtijevaju redovito i obilno orezivanje. Šljive su bogate vitaminima A i C. Spadaju u niskokalorično voće tako da se preporučuju u ishrani. Šljive se mogu konzumirati sirove, mogu se sušiti, prave se džemovi i marmelade, zatim za knedle i od šljiva se peče rakija (šljivovica).

Prije sadnje šljive površinu je potrebno očistiti i poravnati, a na osnovi pedoloških analiza, i uz preporuku stručnjaka, prije rigolanja treba širom rasipati NPK gnojivo. Rigolanje valja obaviti kad je tlo do dubine prodiranja pluga mak­simalno posušeno, a to je uglavnom u srpnju i prvoj polovici kolovoza. Za šljivu je potrebna dubina rigolanja od 50 do 70 cm, a na sušnijim tli­ma dubina mora biti veća.

Sadnja šljive

Ako je tlo na vrijeme pripremljeno, obavlja se u jesen ili proljeće. Sadnica se ne prikraćuje u jesen, nego u rano proljeće prije po­četka vegetacije, i to tako da bude 30 cm viša nego što želimo da bude visoko stablo. Za šljivu piramidalne krošnje sadni­ca se prikraćuje na visinu 110 cm, a to znači da će stablo biti visoko oko 75 - 80 cm, što će omogućavati nesmetanu mehaniziranu berbu.


Broj posjetitelja: 0