Catalpa bign. Aurea C18 o10 cm kom

Catalpa bign. Aurea C18 o10 cm kom

Zlatno drvo, veoma lako i brzo se razvija.

Šifra artikla: 17-014
KM 136.00
sa PDV

Sredinom do kraja proljeća ogromni listovi u obliku srca eksplodiraju iz grana i kreiraju jedan od najatraktivnijih listova lišća. Novi listovi mogu imati blago crvenu boju koja brzo prelazi u briljantno zlatno žutu. Kada se lišće u potpunosti otvori, iznenađujuće je otporno na paljenje na suncu. Catalpas je poznat po tome što je izvanredno tolerantan na siromašna zemljišta.

Osnovne osobine:

Tip biljke: drvo
List vrsta: listopad
Visina biljke: 6,10 metara
Širina biljke: 4,57 metara
Zahtjevi za vodom: povremeno zalivanje
Veliki kontrasti boja: tamno zelena, bronza, bordo


Zlatno drvo, veoma lako i brzo se razvija, tolerantno na širok spektar stanja zemljišta, uključujući i teška glinovita zemljišta, sve dok je drenaža dobra. Najbolji rast i najsjajnija boja pojavljuje se na suncu ili svjetlosti. Listovi mladih drveća mogu izgledati smećkasto(spaljeno) na ivicama u prvoj godini ili dvije, ali kada se korijenski sistem uspostavi, otporan je na gorenje. Ako je ostavljeno da raste kao drvo, relativno će biti tolerantno na suše, samo će se zahtjevati povremeno zalivanje tokom dužih sušnih perioda. Malo obrezivanje je neophodno. Mrtve, slomljene ili slabo formirane grane mogu se ukloniti tokom zime.
Ova listopadna stabla mogu se sjeći do zemlje svake dvije do tri godine rano u proleće, kako bi se stvorili snažni novi izdanci koji imaju najveće i najsvježije lišće. Takve biljke koje se sijeku treba uzgajati na bogatim zemljištima i obezbijediti im dodatne količine vode tokom ljeta kako bi inicirali snažan rast.


Broj posjetitelja: 0