Kamčatska borovnica kom

 • Kamčatska borovnica kom
 • Kamčatska borovnica kom
 • Kamčatska borovnica kom
 • Kamčatska borovnica kom

Kamčatska borovnica kom
Sadnice iz Poljske - I klasa

   

Kontejnerske sadnice u pakovanju P9. Vrhunski kvalitet sadnica za plantažni uzgoj.

Šifra artikla: 1-702 


Šema popusta:
KOLIČINA
SAKSIJA 0,5l
Od 10 kom.
7,00 KM
Od 50 kom.
6,50 KM
Od 100 kom.
6,00 KM
Od 200 kom.
5,50 KM
Od 500 kom.
5,00 KMNapomena: Za sve narudžbe preko 600 kom sadnica pakovanje na zatvorene drvene palete je besplatno.PREUZMITE KALENDAR BERBE i TEHNIČKE SPECIFIKACIJE SORTI KAMČATKE
Vrhunske kontejnerske sadnice iz EU

Kamčatka - Haskap

Kamčatska borovnica ili Haskap sazrijeva rano. Rane sorte sazrijevaju već krajem maja dok veći dio sorti sazrijeva u junu. Sadrže mnogo vitamina i minerala koji izuzetno povoljno utiču na zdravlje. Odlične su kao dijetalna ishrana i imaju puno ljekovitih svojstava. Nazivaju ih još i "​​bobice vječne mladosti" jer u svom sastavu sadrže supstance koje utiču na usporavanje procesa starenja. Haskap nije zahtjevna biljka i lako se održava. Haskap je slasno voće koje možemo jesti sirovo, smrznuti ga, dodati u kolače, sladoled, jogurt, smoothie… Sve što poželimo, a uvijek je tako ukusan. Haskap je izdržljiva biljka koja toleriše velike temperature i otporna je na sušu kao i na hladnoću i mrazeve. Pogodna je i za ekološke metode uzgoja. Haskap nije zahtjevna biljka. U prvoj godini od sadnje ne traži nikakav poseban tretman u pogledu orezivanja i zaštite biljke. Dugotrajna je biljka i može da plodonosi čak 20 do 30 godina.

Prirodno stanište kamčatke je Rusija a također je možemo pronaći u Kini, Japanu i Kanadi. U prirodi, ona raste na vlažnim mjestima, uz rijeke, u močvarama i barama i na šumskim čistinama. Kamčatka se razvija u grm koji može narasti i do visine 2,5 m. Životni vijek kamčatke je jako dug, mogu doživjeti starost čak i preko 50 godina. Listovi su ovalni plavo-zelene boje s blagim voštanim prevlakama i mogu biti dugi do 8 cm i široki gotovo 5 cm. Njegovi cvjetni pupoljci se pojavljuju na prošlogodišnjim mladicama i formiraju se u roku od nekoliko dana tokom toplijih proljetnih dana. Cvjetovi su žute i bijele boje dugi do 2 cm i pojavljuju se krajem marta početkom aprila. Ovisno o vremenskim uslovima. Period cvjetanja je od 20-25 dana. Cvjetove oprašuju kukci (najčešće bumbari, a rijetko pčele). Kamčatka je hermafrodit, ali nije samooprašujuća biljka. Plodovi kamčatke su izdužene bobce 1 cm u promjeru i dužine 5 cm, a mogu težiti više od 3 g. Imaju karakteristično dobar okus, sa malim tragom gorčine.

Plodovi, odnosno bobice sadrže puno vitamina, uključujući karoten (provitamin A), tiamin (B1), riboflavin (B2), folne kiseline (B9), piridoksin (B6), rutin (Р). Također sadrže prirodne makroelemenate (magnezij, natrij, kalij, kalcij i fosfor) kao i druge mikroelemenate (mangan, bakar, barij, bor, silicij i jod) koji su dobri za ljudski organizam. Sadržaj vitamina C (40-60 mg%) je gotovo isto kao kod limuna. Plodovi kamčatke imaju 50% više polifenola (uključujući i 5 puta više antocijana) i dva puta više aktivnih antioksidansa u odnosu na američku borovnicu. Sadrže značajnu količinu suhe tvari (19 %) , šećera - čak do 21 % (uglavnom glukoze - 75 %), saharoze - do 11,4 % , kao i manju količinu fruktoze, galaktoze i ramnose. Svježe bobice imaju i značajne količine dijetalnih supstanci, kao što su sorbitol i inozitol. Gore navedene supstance su visoko priznate u antikancerogenoj profilaksi, liječenju srčanih bolesti i dijabetesa.

Zemljište

Kamčatka je vrlo tolerantna biljka u pogledu tla, raste gotovo svugdje osim na teškim i glinovitim tlima kao i na sušnom pješčanom tlu. U sušnim i propusnim tlima treba je zalijevati redovno, pogotovo u 1. i 2. godini nakon sadnje, tako da bi biljke mogle razviti bogat i dubok korijenov sistem. Kamčatki odgovaraju blago kisela tla pH 5-8, a nabolje rezultate daje u tlima sa pH 5.5-6.5. Treba izbjegvati tla sa podzemnim vodama ili tla na kojima se zadržavaju vode tokom proljetnih poplava. Kamčatka je visoko otporna na zagađenje zraka.

Osunčanost

Kamčatka preferira osunčane položaje zaklonjene od vjetra i obično na takvim mjestima daje obilje plodova. Sjenoviti položaji joj ne odgovaraju mada može uspjevati i na takvim mjestima ali će imati znatno manje roda.

Temperature

Kamčatka je bijka otprna na ekstremno niske temperature čak do –45°C. Cvijetovi mogu preživjeti i na temperaturama do –8°C. U proljeće svoje listove razvija čak i kada je snijeg još uvijek na tlu. Mladi zeleni izdanci mogu preživjeti i na temperaturi od –16°C.

Sadnja

Biljke iznad 30 cm visine, sa dva ili tri izdanaka širine 0,7-1 cm i korijenovim sistemom od 20 do 25 cm smatraju se najboljim za sadnju. Kontejnerske sadnice u posudama (najčešće u P9 sakijama, a ponekad i većim) obično se nude na tržištu. Ovakve sadnice mogu biti posađene u zemlju tokom čitavog vegetativnog perioda. Međutim, najbolje vrijeme za sadnju je jesen (oktobar). Preporučuje se sadnja kamčatke na zemljištima gdje je ranije bio zasađen krompir ili neka druga kultura sa dubokim korijenovim sistemom. Prije same sadnje potrebno je očistiti tlo od predhodnih kultura i pripremiti ga za sadnju kamčatke. Gnojidba na takvim zemljištima prije sadnje je poželjna čak i obavezna. Sadnja kamčatke se obavlja na sledeće načine:

 • Za ručnu berbu: razmak između redova treba da bude 2,5 – 3,5 m, a razmak u redovima 1,0 - 1,5 m (od 2 500 - 4 000 sadnica/ha)
 • Za mehaničku berbu: razmak između redova treba da bude 4 – 4,5 m, a razmak u redovima 0,5 - 0,7 m (5 000 sadnica/ha i više)

Veličinu rupa za sadnju treba prilagoditi korijenovom sistemu biljke. Rupe trebaju biti nešto šire i dublje od korijenovog sistema kako bi se nesmetano posadile i eventualno dodao kompost i druge organske tvari. Biljke treba saditi 5 cm dublje negoli su bile u kontejneru. Iskopanu zemlju oko rupa potrebno je pomiješati sa piljevinom ili opalim lišćem ako se sadi u jesen. Zatim smjesu natopiti vodom i zatrpati oko biljke u obliku gredice visine 5-8 cm. Zbog oprašivanja bilo bi poželjno posaditi i 2 ili 3 druge sorte koje cvjetaju u isto vrijeme.

Gnojidba

Prije formiranja plantaže u jesen, tlo treba tretirati sa organskim đubrivima (stajnjak, kompost ili treset), npr. 8-10 kg/m2. Ukoliko nemate dovoljno gnojiva, možete staviti nešto gnojiva u rupe prilikom sadnje biljaka. Dovoljno je dodati 8 - 10 kg fermentiranih stajnjaka ili komposta po rupi, 40 - 50 g monokalcijum fosfata i istu količinu kalijeve soli. Ukoliko se tlo prije sadnje dobro pripremi i izvrši adekvatna gnojidba u prve tri godine od sadnje dodatna gnojidba uopšte neće biti potrebna. Mlade biljke treba hraniti 2-3 puta u toku vegetacije. Prvi put u proljeće, početkom aprila - 20 g uree, 30 g amonijevog nitrata ili 40 g sulfata treba da se sipa na površini od 1 m2 oko grmlja. Drugi put u ljeto, početkom jula nakon berbe, koristeći mješavinu mineralnog gnojiva (25-30 g gnojiva treba razrijediti u 10 litara vode i primijeniti u 5 litara doza po biljci). Tečna gnojiva su posebno efikasna (u omjeru 1:4 pomješana sa vodom). Sa 10 litara takve mješavine tretirati svaku biljku. U jesen, đubrenje vrši se po treći put. Obogaćeno organsko gnojivo (humus ili kompost) treba rasuti na tlo, u dozi od 8 - 10 kg/m2 oko grmlja. Kisela zemljišta treba obogatiti sa poljoprivrednim krečnjakom svakih 3-4 godine (200-300 g krečnjaka ili krede po 1 m2) prije jesenjih radova u polju. Starije biljke (6-7 godina) treba gnojiti dva puta u toku sezone, u proljeće i jesen.

Orezivanje

U periodu 5 do 7 godina od sadnje grm kamčatke se obično ne orezuje jer znatnu količinu usjeva se izgubi sa gornjih dijelova grma. Sistematski orezivanje počinje tek u 8 - 10 godina od sadnje. Najbolje vrijeme za orezivanje je u jesen, kada otpadne lišće (ili u proljeće - do kraja marta najkasnije). Orezivanje se sastoji u proređivanju krune i skraćivanja skeletnih grana na pola. U slučaju kada je biljka 20-25 godina starosti potrebno je izvršiti (skratiti na visini od 30 - 40 cm iznad zemlje) i za narednu godinu ostaviti samo nove izdanke.

Bolesti i štetočine

Ako su nepovoljni vremenski uslovi, neke sorte mogu razviti simptome plijesni ili opekotina. Moguća je pojava moljaca, biljnih ušiju ili grinja (nakon berbe u sušnim kontinentalnim predjelima). Međutim, treba napomenuti da kamčatka spada u red biljnih vrsta koje izuzetno rijetko bivaju izložene bolestima i napadima štetočina.

Praktična primjena

U narodnoj medicini plodovi kamčatke se koriste u liječenju kardiovaskularnih bolesti (jačanje kapilara), bolseti želuca, jetre i žuči. Sok od plodova kamčatke je dobar za liječenje gljivične infekcije i ulceracije, a list i cvijetni ekstrakti se preporučuje za oči, grlo i kožna oboljenja. U Tibetanskoj medicini, ekstrakt iz kore se koristi za glavobolje, reume, artritisa i jake bolove u stomaku. Cvijetni ekstrakt koristi se kao obloge, te se koristi kod bolesti očiju. Usitnjeno lišće ima antiseptička svojstva, koristi se za zarastanje rana. Osušene mlade klice, prikupljene za vrijeme cvjetanja, koriste se za pripremanje ekstrakta koji se primjenjuje kao diuretik i lijek protiv gubitka kose. Plodovi kamčtke su dobri kako sirovi tako i za preradu, mogu se koristiti za pravljenje džemova, sokova, sladoleda, jogurta, kompota, voćnih likera i vina. Odlični su za smrzavanje i dobra osobina je ta što prilikom prerade ne gube svoja korisna svojstva.

Koja su ljekovita svojstva haskapa?

Kad su u pitanju vitamini, haskap ih ima u obilju, prvenstveno vitamine E, C i A. Minerali? Kalij, fosfor, magnezij, željezo… Polifenoli? Haskap je voće najbogatije antocijaninom - prirodnim pigmentom koji mu daje boju i koji, prema mnogim istraživanjima, ima iznimno važnu ulogu u spriječavanju brojnih bolesti. Japanci stoljećima konzumiraju haskap za kojeg smatraju da je voće koje produžuje život. Osim što je koristan po zdravlje, haskap je i vrlo ukusno voće, niske kalorijske vrijednosti, zahvalan je za smrzavanje i konzumiranje u smoothiejima, jogurtima, shakeovima i drugim vrstama obroka.

Pogledajte koliko se zdravlja nalazi u samo 100 grama haskapa:

Kalij (K) - 190 mg na 100 g
Među najvažnijim elektrolitima, nužan je za normalan rad krvožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.

Kalcij (Ca) - 38 mg na 100 g
Kalcij ima važnu ulogu u izgradnji zuba i kostiju (99% kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima). Preostalih 1% kalcija sudjeluje u važnim fiziološkim procesima u organizmu (mišićna kontrakcija, otkucaji srca, zgrušavanje krvi i prijenos živčanih podražaja.

Fosfor (P) - 25 mg na 100 g
Sudjeluje u gotovo svakoj biokemijskoj reakciji, održava normalnu pH vrijednost (kiselost) organizma i nužan je za proizvodnju energije. Potreban je za rast i razvoj svih tjelesnih stanica, i sastavni je dio našeg genetskog koda.

Željezo (Fe) - 0,6 mg na 100 g
Najveći postotak željeza u tijelu nalazi se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), i to u onom njihovom dijelu koji je odgovoran za opskrbu kisikom. Nedostaje li u krvi željeza, poremetit će se opskrba tijela kisikom, pa će čovjek osjećati umor, slabost, razdražljivost, tromost, glavobolje.
Osim nabrojanih minerala, haskap sadrži i bakar, cink, magnezij, mangan te ostale korisne nutrijente tako potrebne i tako korisne našem zdravlju.

Vitamin E (alfa-tokoferol) - 1,1 mg na 100 g
Masti i vitamin E uvijek su u paru jer vitamin E sprečava zgrušavanje (oksidaciju) masti i njihovo taloženje na stjenkama krvnih žila, pa tako sprečava i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja vitamin E prirodni je borac protiv raka.

Vitamin C - 44 mg na 100 g
Svima je poznata korisnost ovog vitamina. Napunite li šaku haskapom i pojedete ga kao međuobrok, zadovoljit ćete trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
Tu su i ostali vitamini - A, B1, B2, B6, pantotenska kiselina ili B5, nijacin (B3), folna kiselina (B9)…

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama

Kamčatska borovnica - Bakczarskaja Jubilejnaja 2l kom
Kamčatska borovnica - Bakczarskaja Jubilejnaja 2l kom
Array
KM 8.00
sa PDV
Kamčatska borovnica - Aurora, saksija 3 lit. kom
Kamčatska borovnica - Aurora, saksija 3 lit. kom
Array
KM 10.00
sa PDV
Kamčatska borovnica - Bakczarskij Velikan, saksija 3 l kom
Kamčatska borovnica - Bakczarskij Velikan, saksija 3 l kom
Array
KM 10.00
sa PDV
Kamčatska borovnica - Honeybee, saksija 2 l kom
Kamčatska borovnica - Honeybee, saksija 2 l kom
Array
KM 8.00
sa PDV
Kamčatska borovnica - Leningradskij Velikan, saksija 2 lit. kom
Kamčatska borovnica - Leningradskij Velikan, saksija 2 lit. kom
Array
KM 8.00
sa PDV
Broj posjetitelja: 0