Kupina

Kupina je višegodišnja biljka penjačica, grmolikog oblika, koja pripada porodici ruža. Latinsko joj je ime Rubus fructicosus,a na engleskom je poznajemo kao Blackberry. Može narasti od 50 do 300 cm. Iz njenih cvetova se kasnije formiraju jagodičasti plodovi crvene boje koji sazrijevanjem tamne.


Agroekološki usloviIzdanci kultiviranih sorata kupine smrzavaju pri temperaturi od -10 do -17 °C. Pod snijegom, izdanci mogu podnijeti temperaturu i do -25 °C. Temperature koje se javljaju u proljeće, kad se smjenjuju visoke od 6 °C i niske od -7 °C, mogu prouzročiti velike štete. Kupina najbolje uspijeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.Voda je kritični čimbenik ne samo za razvoj ploda već i za rast jednogodišnjih izbojaka.

Kupina ima plitak korijen (15 cm) i zato tokom ljeta zahtijeva oko 3 cm vode svakih 7-10 dana. Ova se količina može smanjiti postavljanjem sistema za navodnjavanje kap po kap. Za bolje očuvanje vlažnosti tla moguće je i zatravljenje međurednog prostora travama iz porodice Graminae ili leguminozama.


Izbor položaja za podizanje nasada kupine


Kupina najbolje uspijeva na toplijim, osunčanim položajima i po tome je osjetljivija od maline. Osjetljiva je na ljetne, tople vjetrove koji smanjuju vlažnost zraka i tla. Najbolji pravac redova je sjever-jug. Optimalni razmak između sadnica u redu i između redova ovisi o izabranom tipu i sorti kupine, načinu zgoja i vrsti mehanizacije. Za nesmetan prolaz traktora kroz nasad preporučuje se razmak između redova od oko 2,5 m, za uspravne sorte 60-120 cm, a za puzave 120-240 cm.Tlo

Tlo mora biti dobro drenirano sa 2-4 % humusa i pH vrijednosti 6,0-6,5. Najbolje su pjeskovit ilovače. Izbjegavaju se teška tla sa slabom drenažom budući da korijen kupine ne podnosi veliku vlažnost. Loše predkulture su rajčica, krumpir, paprika, malina, vinova loza, jabuke i breskve. Najbolj predusjevi su sudanska trava, raž, zob ili pšenica.Zašto je važno redovno i pravilno orezivanje kupine?


Potrebno je znati da prilikom gajenja kupina postoji način održavanja, odnosno orezivanja pitome kupine. Prve godine, kada je biljka posađena, ona daje izbojke koji rađaju i nove lastare koji će biti izvor za rod za narednu godinu. Nakon roda u junu, julu i početkom avgusta, te grane na kojima su se nalazili plodovi potrebno je ukloniti krajem leta ili eventualno u septembru, čak nekada i zimi, da bi biljka dobila dovoljno snage da nove lastare izgradi kako bi oni napravili kvalitetan broj pupoljaka koji će kasnije dati plodove.

Prilikom rezanja kupine postoji mogućnost da se ona odreže do same zemlje, odnosno svi stari lastari, i da se novi lastari, prilikom vezivanja za žicu ili za potporu u toku jeseni i zime, skrate na dužinu od dva ili više metara, u zavisnosti od toga koliko je oslonac bitan da bi biljka mogla da izdrži veliku količinu plodov

Prikaži