Malina - POLKA 2 lit. kom

 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom
 • Malina - POLKA 2 lit. kom

Malina - POLKA 2 lit. kom
Sadnica iz Poljske - In Vitro

Polka je jesenji tip maline nosi plodove na vrhu jednogodišnjih izdanaka za većinu sorti posle prvog avgusta.

5 zvjezdica na temelju 1 posjetitelja

5 stars
Šifra artikla: 3-104-3
KM 5.00
sa PDV
Šema popusta:
 • 1 = KM 5.00
 • 100 = KM 1.45
 • 1200 = KM 1.35
 • 3500 = KM 1.25
 • 10000 = KM 1.19
 
NAŠA PREPORUKA UZ OVAJ ARTIKALVAŽNA NAPOMENA ZA KUPCE

Za podizanje novih zasada maline treba koristiti sadnice iz registrovanih rasadnika – matičnjaka koji podliježu fitosanitarnoj kontroli i čije su sadnice zdravstveno ispravne i sortno čiste. Iako su ove sadnice najskuplje i najbolji su izbor pri podizanju kvalitetnog zasada maline. Sadnice iz registrovanih rasadnika su prije svega zdrave i certificirane i jedino sa sadnicama iz matičnog zasada možete tražiti posticaje od države. Sadni materijal iz takvih rasadnika podliježe strogim kontrolama i proizvodnja sadnog materijala u takvim rasadnicima je jako skupa a samim tim i cijena sadnice na tržištu. Takav sadni materijal skoro duplo pa čak i do tri puta skuplji u odnosu na sadni materijal iz rodnih zasada. Međutim sadnice koje kupujete iz matičnjaka su sigurno sortno čiste i 100% bezvirusne i kao takve garantuju podizanje kvalitenog zasada. Nažalost, najveći broj proizvođača se i dalje opredeljuje na podizanje zasada  sadnicama iz rodnih zasada najčešće iz finansijskih razloga ali i zbog nedovoljne ponude kvalitetnog sadnog materijala iz ovlašćenih matičnjaka. Problem sa takvim sadnicama je u neadekvatnoj zaštiti tokom godine, odsustvo kontrole na prisustvo štetnih organizama kao i u sadnicama koje se razvijaju iz sjemena tako da novi zasad nije sortno čist. Osim umanjenog roda i kvalitet plodova je lošiji – manji broj koštunica, zrničast plod. Pojava ovakvih plodova je čest slučaj u starijim zasadima gde se prilikom izbora izdanaka za rod ostavljaju i samonikli, a štete nastaju i uzimanjem takvih izdanaka za proširivanje novih zasada. Zbog toga je firma NET GREEN d.o.o odlučila da sadni materijal uvozi iz pouzdanih i sigurnih matičnih zasada iz zemalja EU. Takve sadnice prolaze najveće moguće kontrole kvaliteta i naši kupci, budući proizvođači dobijaju za uzvrat certificirane i kvalitetne sadne materijale.Malina Polka – Poljska sorta

Porijeklo sadnice

Sorta je razvijena u institutu za hortikulturu Brzena. Sortu je razvio Dr. Jan Danek. Jedna je od najrasprostranjenijih sorti na svijetu.

Karakteristike

Rana jednogodišnja sadnica koja daje plodeve već u drugoj godini od sadnje. Plodonošenje traje duži vremenski period pa ih je moguće ubirati duže vremena tokom sezone. Izdanci i pupoljci su manje skloni smrzavanju. Dužina (visina) izdanaka je između 1,5 i 1,8 m, umjereno su bujni i po sebi imaju manji broj krupnijeg trnja. Listovi su tamno zeleni, složeni su i sastavljeni iz 3 dijela. Plod je srednje veličine, konusnog oblika, sjajne crvene boje i veoma čvrst. Ima dug rok trajanja i vrlo dobro podnosi transport. Plod je prepoznatljiv po odličnom ukusu.

Malina


Malina je višegodišnja samonikla biljka i ima zeljastu stabljiku. Grm naraste i do 250 cm u visinu. Listovi su složeni od 3 do 7 listića i perasto sastavljeni. Plodovi su zbirni, najčešće crvene boje, jako su ukusni za jesti, a beru se posve zreli. Sjemenke su svjetlosmeđe, mrežasto naborane, a najčešće ih raspršuju ptice. Cvjetovi su bijeli. Rasprostranjena je u Europi i sjevernoj Aziji. Raste na rubovima šuma gdje je veća vlažnost zraka. Ima ljekovita svojstva i koristi se za pravljenje mnogih proizvoda. Raste od sredine ljeta do sredine jeseni, a cvate od svibnja do lipnja. Najveći proizvođač malina je Rusija.

Historija uzgoja maline

Stari Grci su poznavali malinu, pa ime idaeus potiče od imena planine Ida na Kreti. Postoji jedan grčki mit prema kojem je Zeusu malina spasila život kad je bio dijete, jer ga je njegova majka sakrila iza grmlja maline zbog toga što ga je vrhovni tadašnji bog Kron, njegov otac, htio ubiti. Tako je, prema mitu Zeus postao vrhovni bog. Rimljani su proširili uzgoj malina po Europi. U srednjem vijeku se malina počinje koristiti u medicinske svrhe i kao boja, a samo bogati ljudi su je mogli koristiti. U Sjevernoj Americi prije nego što su Europljani došli, Indijanci su odavno koristili maline. U 18. st. se širi uzgoj malina, jer nisu samo bogati mogli kupiti sadnice.

Ljekovita svojstva

List maline u narodnoj medicini se koristi za ispiranje usne šupljine. Sadrži tanin, flavonoid i organske kiseline. Često se koristi za liječenje bolesti kardiovaskularnog i probavnog sistema. List maline može zamijeniti i neke čajeve. Ekstrakt ploda djeluje protiv virusa i snizuje šećer u krvi aktivirajući pankreas na lučenje inzulina. Maline su dobra zaštita protiv malignih bolesti, a i sprečavaju razmnožavanje stanica raka. Izvor su fitokemikalija i elagične kiseline. Od plodova se pripremaju malinov sirup i ocat koji jačaju srce, te štite od visoke tjelesne temperature i infektivnih bolesti.

Odabir zemljišta za malinjak

Mejsta sa hladnim ljetima, malo kiše za vrijeme berbe, i relativno blage zime su idealna za malinu. U izrazito hladnim regionima možete imati dobru berbu gajenjem ili sorte izuzetno otporne na zimu ili sorte koje zriju u jesen. Vrelo, suho i vjetrovito vrijeme u proljeće mogu usporiti rast stabljike i donijeti male zakržljale plodove. Maline najbolji rod daju na punom suncu, ali dozvoljavaju i djelimično sjenovita mesta. Međutim malina ne daje dobar rod u izrazito sjenovitim (japadnim) parcelama. Minimalno je 3 sata sunca na dan, ne manje! Izbjegavajte sadnju maline na zemljištima gde su sadjeni krompir, paradajiz, plavi patlidžan, biber, paprika ili jagode i kupine. Iza ovih kultura ostaju razni insekti, gljivična i druga obolenja. Zato se ove kulture premještaju godišnje na druge parcele. Maline jednom zasađene ostaju godinama na istoj parceli. Tako je najbolje zasaditi maline na zemljištima gde nisu sađene ove kulture za najmanje 3 poslednje godine. Maline najbolje rastu u dobrom drenažnom zemljištu, plodno djelimično ilovačasto sa srednjom sposobnošću zadržavanja vode. Izbegavajte teška ilovačasta zemljišta. Zemljište se prije sadnje može poboljšati pripremiti prekrivanjem sloja plodnih organskih materija, djubrenjem i sl. pošto malina razvija plitak korjenov sistem.


Hemijski sastav

100g malina sadrži:
kcal
kJ
voda
masnoće
kalij
kalcij
magnezij
vitamin C
34
142
84 g
0,3 g
170 mg
40 mg
30 mg
25 mg

Broj posjetitelja: 1
Prosječna ocjena: 5 zvjezdica
5 zvjezdica | 2018-01-26 | Nihad, Blagaj

Certificirane sadnice maline

Zelim da kupim vecu kolicinu sadnica maline i vidim da vi imate
bezvirusne i certificirane sadnice a to je meni kriterij pri
izboru sadnog materijala. Nikako ne bih htio kupiti nesto sto po
osobinama ne zadovoljava kriterije, kako moje, tako ni kriterije
trzista. Zanima me samo da li se na vece kolicine dobivaju neki
popusti. lp, Nihad