Početna    Ukrasne sadnice - Hortikultura   Četinari - drveće   Bor  Picea Omorika 150 - 200 cm kom
Picea Omorika 150 - 200 cm kom

Picea Omorika 150 - 200 cm kom


Porodica: Pinaceae

Bookmark and ShareKM 36.56
sa PDV

Šifra artikla: 11-106

Picea Omorika 150 - 200 cm  kom


 

Picea Omorika voli srednje vlažna, dobro propusna tla u punoj sunčevoj zoni ili u djelimičnoj sijenci. Odgovaraju joj ljepše ljetne klime. Uglavnom se prrilagođava toplim i vlažnim uslovima bolje od nekih drugih vrsta smrče.

Značajne karakteristike

Picea omorika, poznata pod imenom smrča, je zimzeleni četinar, koji je rodom od krečnjačkih tla u gornjoj dolini rijeke Drine u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni i Hercegovini. Obično raste 127 - 152 cm visine, ali će porasti i do 254 cm tokom vremena u svom rodnom staništu. Ovo je usko, piramidalno, špricasto drvo sa privjescima koji se spuštaju na vrhovima. Sjajne svijetle zelene igle imaju srebrne donje strane. Smeđa kora puca na lisnate ploče. Šipovi su dužine 6,35 cm, ljubičaste boje na početku, a sazreli imaju žućkasto smeđu boju.

Ime roda je, navodno, izvedeno iz latinskog slova pix značenje pitch u odnosu na ljepljivu smolu koja se tipično nalazi u kori.


Problemi

Nema ozbiljnih insekata ili bolesti. Općenito podložni su brojnim insektima, od kojih su najčešći pauci, uši, pijavice i sjeme.

Upotreba

Zimzeleno ulično drvo.