Početna    Ukrasne sadnice - Hortikultura   Četinari - drveće   Bor  Pinus Strobus 150 - 200 cm kom
Pinus Strobus 150 - 200 cm kom

Pinus Strobus 150 - 200 cm kom


Pinaceae, porodica borova

Istočni bijeli bor je brzorastuće, dugotrajno, zimzeleno drvo.

Bookmark and ShareKM 20.50
sa PDV

Šifra artikla: 11-105

Pinus Strobus 150 - 200 cm  kom


 


Pinus Strobus se lako uzgaja. Potrebno mu je srednje vlažno i dobro propusno tlo. Voli puno sunce, plodno tlo i hladne, vlažne klime. Tolerantan je na širok spektar stanja zemljišta. Netolerantan na mnoge zagađivače vazduha, kao što su sumpor dioksid i ozon.


Značajne karakteristike

Pinus strobus, obično nazvan istočni bijeli bor, je brzorastuće, dugotrajno, iglano zimzeleno drvo koje je rođeno u sjeveroistočnim Sjedinjenim Državama i Kanadi (Drvo drveća Maine i Michigan).Obično raste u visinu od 127 - 203 cm u kultivaciji, ali će u prirodi porasti i na 254 cm. Veličina i oblik se mogu kontrolisati kroz obrezivanje. Plavkaste zelene igle (do 12 cm dugačke) su mekane na dodir i pojavljuju se u snopovima od pet. Cilindrični, smeđi koluti (10 - 20 cm dugi) se obično ne proizvode do 5-10 godina.
Ime roda dolazi iz latinskog imena za borove.


Problemi

Na hladnim ljetnim lokacijama, bijeli bor se može dobro razviti. Međutim,podložan je velikom broju insekata i bolesti. Blastovi i rđa su glavne bolesti, sa najopasnijim neprijateljem koji predstavljaju bijelu borovu rustu koja je obično fatalna za bor. Vrste Ribesa (npr., Ribizli i kosmulje) su alternativni domaćini za rđu blistavog bora i ne smiju se posaditi u područjima gdje su bijeli borovi.
Problemi insekata uključuju bijelu borovu travu, kukuruzne bube, bijele borove boje, zimmermanske larve, borove pilule, skale i uši. U nekim područjima pršuta su povremeni posjetioci.


Odlično drvo za travnjake ili parkove. Može se zasaditi kao živa ograda, sa redovnim sječenjem za kontrolu rasta i oblika.