Ruža stablašica

Ruža stablašica


stablašicaŠifra artikla: 15-101

 

Princeze među ružama!

STABLAŠICE su prave princeze među ružama. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom ljepotom dominiraju svakim prostorom u kome se nađu. Ove ruže su nekada bile ukras isključivo kraljevskih vrtova, a danas su svima dostupne. Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima, ali i u urbanim prostorima, saksijama, terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala.


Osnovna podjela ruža stablašica je na uspravne i padajuće forme. Visina stabla može biti od 40, 60, 90 do 140 cm. Visoke stablašice su obično padajuće forme. Kao izuzetno atraktivne izdvajaju se dvobojne stablašice, žuto-crvena, belo-crvena...


Ružama odgovara mesto na kome ima dovoljno svjetlosti, ali ne moraju tokom cijelog dana biti izložene suncu. Ruže posadite na mjesto gdje postoji normalno strujanje vazduha, ali da nije izloženo jakim vjetrovima i da se na njemu predugo ne zadržava vlaga koja doprinosi pojavi gljivičnih oboljenja. Tlo prije svega mora imati dobru drenažu, a ruže najbolje uspjevaju na kvalitetnom humusnom zemljištu. Izbjegavajte sadnju na glinovitim zemljištima, jer zadržavaju vodu u zoni oko korjena, što može izazvati propadanje biljke.


Posle kupovine sadnicu bi trebalo što prije zasaditi da ne bi došlo do dehidratacije i sušenja. Jamu, dubine i širine 40-50 cm, treba iskopati 15-ak dana ranije. Zemlju dobro usitnite i oplemenite dodatkom humusnog đubriva ili komposta. Prije sadnje potopite sadnicu u mješavinu vode i zemlje. Na dno dodajte kvalitetnu zemlju za ruže i prvo postavite oslonac tako što ćete ga čvrsto ubosti u tlo neposredno uz središnji dio jame. Postavite ga sa one strane sa koje duva vjetar jer mu je uloga da zaštiti ružu od loma. Sadnicu postavite u sredinu i smjestite je uz štap. Vrh oslonca trebalo bi da se nalazi u visini dna krošnje, odnosno mjesta kalemljenja. Postavite trsku preko rupe da bi ste provjerili da li se dubina sadnje poklapa sa dubinom na kojoj se nalazila posađena u rasadniku. Nemojte je saditi dublje od mjesta gdje se nalazio stari trag zemlje. Rupu ispunite zemljom koju ćete dobro utisnuti. Da biste pričvrstili ružu uz štap koristite kopče za ruže koje ćete postaviti na dva mjesta, odmah ispod dna krošnje, a drugu na polovinu stabljike. Ružu dobro zalijte. Oslonac koji se koristi za pričvršćivanje trebalo bi da bude od bambusa ili sličnog materijala.


Njega podrazumjeva redovno zalivanje, uklanjanje korova, okopavanje, prihranjivanje specijalnim đubrivom za ruže i orezivanje koje se obavlja svake godine u proljeće, u toku ljeta i jeseni. Orezivanjem se uklanjaju sasušene i stare grane, bolesni i oštećeni izdanci, precvjetali cvjetovi, slabe i krive grane. Za orezivanje koristite naoštrene makaze sa dva sječiva, a rez mora biti zakošen na suprotnoj strani od pupoljka.

 

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama
 • Ruža stablašica - Sitnocvjetna bijela - 80cm kom

  Ruža stablašica - Sitnocvjetna bijela - 80cm kom

  Sitocvjetna stablašica - bijela

  Na upit
 • Ruža stablašica - Sitnocvjetna roza - 80cm kom

  Ruža stablašica - Sitnocvjetna roza - 80cm kom

  Sitocvjetna stablašica - roza

  Na upit
 • Ruža stablašica - Krupnocvjetna bijela - 100cm kom

  Ruža stablašica - Krupnocvjetna bijela - 100cm kom

  Krupnocvjetna stablašica - bijela

  Na upit
 • Ruža stablašica - Krupnocvjetna roza - 100cm kom

  Ruža stablašica - Krupnocvjetna roza - 100cm kom

  Krupnocvjetna stablašica - roza

  Na upit
 • Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna crvena - 130cm kom

  Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna crvena - 130cm kom

  Čajevka krupnocvijetna stablašica - crvena

  Na upit
 • Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna bijela - 130cm kom

  Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna bijela - 130cm kom

  Čajevka krupnocvjetna stablašica - bijela

  Na upit
 • Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna roza - 130cm kom

  Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna roza - 130cm kom

  Čajevka krupnocvjetna stablašica - bijela

  Na upit
 • Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna žuta- 130cm kom

  Ruža stablašica - Čajevka krupnocvjetna žuta- 130cm kom

  Čajevka krupnocvjetna stablašica - žuta

  Na upit