Tisa kom

Tisa kom
Lisnodekorativno malo drvo ili grm, Soliter ili živa ograda - sadnica golih žila ili busjen

Tisa lat. Taxus baccata Tisa je zimzeleno drvo može da poraste do 15 m u visinu, a prečnik stabla može da dostigne do 1 m.

Šifra artikla: 14-902

Tisa - Taxus

Tisa (Taxus) je biljna vrsta iz porodice Taxaceae. Bobičastog je ploda i tamnozelenih iglica. Za drvo tise je potrebno naglasiti na njenu izvanrednu tvrdoću i žilavost kao i izuzetnu otpornost na truljenje. Tisa nije podložna napadima kukaca, bilo u uspravnom ili srušenom položaju, tako da ni nakon 20 godina ne pokazuje znakove truljenja, pa po svojim karakteristikama može lako mijenjati ebanovinu. Raste kao zimzeleni grm ili kao nisko drvo, ali isto zna narasti do 15 metara visine, a deblo dosegne i preko 1 metra u obimu. Raste na sjenovitim mjestima, zbog čega je nalazimo u pojasu bukovih i bukovo-jelovih šuma, ali nije neobično i da tisa naraste i na osunčanim mjestima. Svi dijelovi tise, naročito iglice, su  otrovni. Jestiva je ovojnica ploda, ali treba dobro paziti da se ne pojede koji djelić sjemenke, koja je također otrovna. Zbog ljepote, tisa se uzgaja i u gradskim parkovima.

Obična tisa (Taxus baccata) je široko rasprostranjena vrsta tise koju raste na području Europe, zapadne Azije i sjeverozapadne Afrike. Krošnja je široka zaobljena ili konična, grane veoma duge. Kora grana i debla je crveno-smeđa i u starijoj dobi ljušti se u manjim listovima. Iglice su češljasto raspoređene, duge do 3 cm i široke 2-2,5 mm, tamnozelene, s jasnim srednjim grebenom, a odozdo s obje strane srednjeg grebena imaju po jednu svjetliju zelenu prugu. Cvjetovi su dvodomni, muški se nalaze u glavičastim cvatovima, a ženski pojedinačno. Sjeme je koštuničasto do 6 mm dugo, djelomično ovijeno u mesnti crveni rijeđe žuti ovoj zvani arilus ili lažna koštunica. Kora debla je crveno-smeđa, ljušti se u većim ljuskama. Iglice su linealne, do 3 cm duge, 2 mm široke. S donje strane nalaze se dvije svijetlo zelene pruge puči.Cvjetovi su dvodomni, muški se nalaze u glavičastim cvatovima, a ženski pojedinačno. Zbog fine teksture, kvalitetnog i lako obradivog drveta vrlo je cjenjena u stolarstvu.

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama

Tisa - 15-30 cm  kom
Tisa - 15-30 cm kom
Array
Na upit
Tisa - 30-50 cm  kom
Tisa - 30-50 cm kom
Array
Na upit
Tisa - 50-70 cm  kom
Tisa - 50-70 cm kom
Array
Na upit
Tisa - 70-100 cm  kom
Tisa - 70-100 cm kom
Array
Na upit
Tisa - 100-150 cm  kom
Tisa - 100-150 cm kom
Array
Na upit
Tisa - 150-200 cm  kom
Tisa - 150-200 cm kom
Array
Na upit
Tisa - 200-250 cm  kom
Tisa - 200-250 cm kom
Array
Na upit
Broj posjetitelja: 0