Tuja occ. Columna - saksija kom

  • Tuja occ. Columna - saksija  kom
  • Tuja occ. Columna - saksija  kom

Tuja occ. Columna - saksija kom
Četinari - drveće, žive grade - sadnica golih žila

Thuja occidentalis ´Columna´ stubolika forma 5-6m visine, vrh krune prilično tup. Grane i ogranci kratki, vodoravno odstojeći. Grančice lepezaste, tamnozelene i sjajne.

Šifra artikla: 12-106Tuja Columna - Stubasta tuja

Izuzetno otporan, stubasti varijetet zapadne tuje, pravilnog, valjkastog oblika, zatupastog vrha, visine do 5m, a širine maksimalno do 1m. Može se saditi u kombinaciji sa drugim niskim četinarima, uz ulaze ili duž staza. Dobro se održava u žardinjerama. Izuzetan efekat može se postići i ako se koristi za formiranje visokih živih ograda i sadi se na rastojanju od 60-70cm. Kao sto i sam naziv govori raste u obliku stuba ne ide puno u širinu, tako da rezanje skoro da i nije potrebno, lako se održava i nije posebno zahtjevna. Jako dobro podnosi orezivanje stim da je teže proizvesti neke kompikovanje oblike od nje. Orezivenje se odnosi na željenu visinu i širinu.

Sve što trebate znati o sadnji i održavanju

Sadnja tuja (sadnice sa golim busjenom) se obavlja u rano proleće ili u kasnu jesen, odnosno u periodu mirovanja vegetacije, kada zemlja nije smrznuta, a temperatura je iznad 0C. Kontejnerske sadnice se u principu mogu saditi tokom cijele godine i postupak je za njih isti. Prvo što trebate uraditi jeste odmjeravanje rastojanja između sadnih jama. Ukoliko planirate formiranje zimzelene ograde, tuje se sade redno na rastojanju u zavisnosti od svake vrste. Jako je bitno da se ne pretjera u razmaku, odnosno da biljke ne budu pregusto posađene jer kasnije neće moći pravilno da se razvijaju. Kada je riječ o tujama koje su kod nas najzastupljenije, a to su Tuja columna (stubasta, zapadna), Tuja smaragd (smaragdna), Tuja orientalis (istočna) one se sade na razmaku 70-80cm. Nakon što ste odmjerili rastojanje, pristupa se kopanju sadnih jama. Jama treba biti nešto veća u odnosu na sam busjen biljke. Npr. ako je busjen prečnika 30cm, jama treba biti dubine i prečnika barem 40cm, odnosno sa svake strane treba ostaviti malo mjesta, kasnije ćete videti i zašto. Idealna pH zemlje je 5-7, odnosno blago kisela zemlja. Na dno iskopane jame prvo treba staviti sloj stajskog đubriva. Preko toga se postavlja sloj zemlje koji je prije kopanja jame bio površinski ( ta zemlja je plodnija od one koja se nalazi dublje). Ovaj dio je izuzetno bitan jer ukoliko žile dođu u direktan kontakt sa stajnjakom, djubrivo ih može „spržiti“ i oštetiti. Potom se postavlja biljka. Trudite se da što manje oštetite busjen. Ukoliko neki dio korjena štrči, slobodno ga možete odsjeći. Vodite računa da tuja bude uspravno posađena. Oko busjena se dodaje humus koji treba dobro sabiti kako ne bi došlo do stvaranja „vazdušnih džepova“. Sadnice trebaju biti posađene na istoj dubini kao što su bile u rasadniku. Na kraju, oko sadnice napravite prsten kako se voda prilikom zalivanja ne bi razlivala. Po završetku sadnje, obavezno dobro natopiti zemlju.


Zalivanje i đubrenje treba vršiti po potrebi, a to ćete vremenom i sami uočiti. Tuje obožavaju redovno zalivanje, „kupanje“ (orošavanje) ali pazite da ne pretjerate. Previše zalivanja i dugo zadržavanje vode oko busjena mogu usloviti truljenje žila, što će se manifestovati odbacivanjem grana. Tokom ljeta, pogotovo kada su dnevne temperature preko 30C, zalivanje se vrši isključivo uveče, kada sunce zađe ili rano ujutro, prije svitanja. Okvirno, zemlju treba natapati svaka 2 do 3 dana. U proljeće i jesen, kada su temperature nešto niže, padavine dosta češće, zalivanje nije neophodno kao ljeti. Bez obzira na veličinu sadnica, redovno ih treba zalivati prve godine. Kasnije, kada se sadnice prime, treba znati da male sadnice zahtjevaju češće zalivanje, dok one starije ređe i obilnije. Kada je riječ o đubrenju, tuje možemo đubriti prevrelim stajskim đubrivom koje se najviše preporučuje. Pored toga, može se koristiti vještačko NPK đubrivo kao i tečna đubriva. Idealan period je tokom kasne jeseni i ranog proleća.


Orezivanje je takođe bitan faktor koji utiče na izled biljaka pa i cjelokupnog vrta. Orezuju se 2 puta godišnje i to u proljeće i kasno ljeto. Posebnog pravila oko orezivnja praktično i da nema. Biljke orezujete onako kako Vama odgovara. Prilikom formiranja žive ograde, biljke treba pustiti da izrastu do željene visine ograde pa ih potom orezati. Vremenom će se razgranati i formirati „zeleni zid“. Eventualno, nakon zime, možete ukloniti oštećene grančice.


Zaštita u zimskom periodu - Štićenje biljaka tokom zime igra bitnu ulogu u uzgajanju ovih biljaka. Ne spominjujući manje, čak su i velike biljke u opasnosti prilikom obilnih snježnih padavina, kada mogu biti pokrivljene ili cijele izvaljene iz zemlje. Da bi ste spriječili narušavanje izgleda tuja, jedan od načina jeste spiralno obmotavanje biljke kanapom. Jedan deo kanapa se vezuje za samo dno biljke, za stablo, potom se spiralno obmotava oko cijele biljke obuhvatajući i najmanju granu i na vrhu se vezuje. Drugi način jeste da biljku umotate npr. protivgradom mrežom i time sprečite nagomilavanje snijega. Nikako ne koristite najlon! Ukoliko imate veliki broj biljaka, svaki vid zaštite je besmislen i jedino što Vam ostaje jeste da redovno uklanjate, odnosno otresate biljke od snijega.


Tuje posađene u posudama svakako zahtevaju više pažnje i nege od onih u vrtu. Prvo na šta treba paziti jeste pravilan odabir saksije/žardinjere. Glavni problem kod tuja u posudama jeste prekomerno zadržavanje vlage. To možemo izbeći dobrim dreniranjem. Na dno saksije, kao prvi sloj, postavljamo krupniji šljunak, samo toliko da prekrije dno. Potom se stavlja tanak sloj sitnijeg šljunka i pjeska. Zatim se sipa zemlja, postavlja busjen, nabija zemlja oko busjena ( sve isto kao i kod sadnje u vrtu). Nakon sadnje obilno zaliti biljku. Biljku povremeno treba zaliti tečnim đubrivom. Što se tiče orezivanja, sastava zemlje, kao i zimskog štićenja, sve je isto kao i kod tuja u vrtu. Zalivanje takođe vršite po potrebi, odnosno kada vidite da se zemlja prosušila.

Ovaj proizvod isporučujemo u sljedećim varijantama

Tuja occ. Columna  - saksija 15-30 cm  kom
Tuja occ. Columna - saksija 15-30 cm kom
Array
Na upit
Tuja occ. Columna  - saksija 30-50 cm  kom
Tuja occ. Columna - saksija 30-50 cm kom
Array
Na upit
Tuja occ. Columna  - saksija 50-70 cm  kom
Tuja occ. Columna - saksija 50-70 cm kom
Array
Na upit
Broj posjetitelja: 0