Održavanje travnjaka
Održavanje travnjaka

Travnjaku treba zraka
Da travnjak ostane zdrav, početkom proljeća i u jesen uklonite sve smeće s površine te drljačom ili grabljama s gipkim zupcima prozračite i prorahlite zemlju. Uobičajen način prozračivanja tla je uporaba vrtnih vila. Zabodite ih nogom ravno u zemlju, što dublje možete i pomičite ih lijevo-desno kako biste proširili rupe. Nakon toga zalijte zemlju ili pričekajte kišu i bacite nešto gnojiva. Dobar gornji sloj je mješavina četiri dijela srebrnog pijeska, dva dijela ilovače i dva dijela komposta. Manje naporan i suvremeniji način prozračivanja je hodanje po travnjaku u cipelama sa šiljcima ili uporaba nazubljenog valjka.

Stroga provjera
Prije košenja važno je obaviti brz pregled travnjaka. Pogledajte travnjak, uklonite sve grumene zemlje, kamenja, grane, plodove koje je skinuo vjetar i sve što bi mglo oštetiti noževe na kosilici ili odskočiti i razbiti staklo na prozoro.


Čišćenje
Prije šišanja trave metllom od šiblja dobro očistite travnjak, a kako je to i stari način drljanja travnjaka, dvije ćete zadaće obaviti odjednom. Ako ne uklonite ostatke gujavica, na tlu će uskoro nastati mala područja ogoljelog tla koje će osvojiti korovi.


Sve o košnji
Na kraju ožujka ili početkom travnja prvi put pokosite trravu s noževima podešenim visoko. Tjedan dana kasnije namjestite ih nešto niže i postupno smanjujte visinu košnje do 5 cm. Nikada nemojte posjeći više od trećine visine trave. Općenito je pravilo da bi travnjak trebali kositi svaki tjedan do kraja lipnja, svakih deset dana tijekom srpnja i kolovoza na 2 – 3 cm i jednom tjedno u rujnu i listopadu. Na kraju kolovoza ostavite travu prilično visokom da se ne uhvati mahovina. Što je travnata površina više u uporabi trava bi trebala biti viša. Kada se vratite s ljetnih praznika, malo pošišajte travnjak, a nakon tri ili četiri dana travu pokosite na uobičajenu mjeru. Nakon košenja pričekajte prije nego što dodate hranivo ili sredsrvo protiv korova. Ako trava raste brzo, ostavite je dva dana, ako raste sporije, četiri dana. Uvijek pričekajte da se rosa osuši prije nego što počnete kositi jer će mokra trava začepiti kosilicu.

Brza lekcija iz vožnje
Za savršen prugasti travnjak rabite starinsku cilindričnu kosilicu s valjkom. Travu kosite u paralelnim vrpcama jednake širine i pazite da ne propustite neki dio površine. Kosite u jednom i drugom smjeru kako se krećete travnjakom. Trava će uskoro dobiti baršunast i uredan izgled. Za ravnomjernu košnju i bolji nadzor kosilice uvijek kosite preko padine,  a ne uz nju. Kako biste izbjegli oštećivanje kosilice, skinite noževe kad je gurate stazom. Želite li manje formalan izgled travnjaka, kao i za složene dijelove poput strmina, uporabite rotacijsku ili kružnu kosilicu. Škare za travnjak s dugačkim ručkama također će dobro poslužiti.


Zalijevajte na nižoj temperaturi
Većina postojećih travnjaka trebala bi se oporaviti od sušnih razdobllja, ali da zadrže kvalitetnu travnatu površinu i ravnomjernu rastu morate ih redovito zalijevati. Za sunčanih dana kapljice vode odlikuju sitne leće koje spaljuju lišće. Najbolje vrijeme za zalijevanje je ujutru ili predvečer kako biste spriječili prženje i smanjili isparavanje. Prije zalijevanja provjerite ima li kakvih zapreka za crijevo i zalijevajte dovoljno da navlažite zemlju do dubine od 15 cm. Kako biste provjerili je li tlo dovoljno vlažno, izvadite komadić zemlje iz malo korištenog kuta travnjaka i kasnije ga pažljivo vratite na mjesto.

Prihranjivanje travnjaka
Dvaput godišnje, u proljeće i jesen, nakon što ste pokosili travu, u tlo travnjaka dodajte NPK gnojivo, primjerice organsko gnojivo ili kompost. Dobro zalijte travu da hraniva prodru u tlo, a da ne spale korijenje trave. Za oživljavanje umornog travnjaka rabite pojačano gnojivo, a inače rabite spororastuću vrstu ili pravilno razrijeđen ekstrakt morskih trava Gnojivo bogato dušikom nemojte rabiti ujesen jer pretjerani rast zelene mase tako kasno može potaći razvoj bolesti.


Popravljanje ogoljelog dijela
Najjednostavniji način popravke ogoljelog dijela na vidljivom mjestu travnjaka je odrezati oštećeni dio, uključujući i busene trave neposredno uz njega i zatim ga zamijeniti komadom iste veličine s manje vidljivog dijela travnjaka. Mjesto odakle ste uzeli busen napunite vrtnom zemljom i stavite sloj pijeska, poravnajte ga , zasijte sjeme trave i dobro zalijte.Zbogom krtice
Krtice se boje zvukova i vibracija. Ako su vam unakazile travnjak toliko da više nema nade za miran suživot, otjerajte ih zaglušujući ih zvukom vjetra. Gurnite štap u svaki krtičnjak i na vrh stavite plastičnu bocu, ili jednostavnije zabijte bocu u rupu da joj je otvor okrenut prema prevladavajućem vjetru. Korisno je zapamtite da je zemlja koju krtice iskopaju savršen supstrat za lončanice i posude.

Izvor: Planiranje vrta, cvijeće i ukrasni grmovi