Sve što niste znali o malču

Šta je malč?


Malč (eng. mulch – prekrivač) je prirodni organski proizvod koji se najčešće pravi od kore bora, smrče i jele. Osnovna namjena malča pored funkcije dekorativnosti jeste poboljšanje uslova rasta biljaka na zelenim površinama i zadržavanje optimalne temperature zemljišta okolo biljke. Malčiranje je agrotehnička mjera njegovanja biljaka kojoj savremena pejzažna arhitektura sve više daje prednost u odnosu na klasičnu obradu zemlje – okopavanje. Kora četinara sadrzi lignin, vosak, tanine i druge materije koji štite biljku od spoljašnjih štetnih uticaja i omogućuju joj nesmetan rast i razvoj. Ova blagotvorna dejstva su odavno primjećena i primjenjena u procesu malčiranja u hortikulturi.Kada postaviti malč?


Malč treba postavljati poslije sadnje biljaka ili prije nicanja korova ili temeljito treba očistiti površinu koju ćemo zastirati od trave i korova. (sastrugati ili dobro oplijeviti) Debljina sloja malča treba da bude u rasponu od 5 do 10 cm.(u zavisnosti od namjene) Radi sprečavanja mogućeg trulenja ili inficiranja stabla biljke u dijelu oko stabla malč mora biti udaljen min. 2 cm,. Period do potpune razgradnje malča je max. 5 godina, a nakon toga se mogu nanijeti novi slojevi po želji a u zavisnosti od debljine sloja nerazgradjenog malča.
Najbolji rezultati se postižu kada se malč postavi u jesen nakon sadnje biljki. Do proljeća će se zbog padavina snijega razgraditi sloj od jednog centimetra i on će zakiseliti zamljište i dati korijenovom sistemu dovoljno hrane za bujan rast i zdrav izgled biljke. Također u tom slučaju korov sigurno neće porasti jer svjetlost ne dopire u nadzemni dio ispod malča.
Postavljajem malča u Jesen ili rano Proljeće oko biljki postići ćete da vaše biljke budu bujnijeg rasta, zdravijeg izgleda, uštedjet ćete vrijeme za zaljevanje jer kora ima moć upijanja tako da upijenom vodom tokom cijele godine održava zemljište vlažnim samo pomoću vode koju sakupi iz kišnice. (ako pogledate na vrelom ljetnom danu kada je kora zemlje suha i tvrda ispod malča vidjet ćete da je u veoma vlažnom stanju unutra iako sa vanjske strane izgleda da je suh kao i zemlja koja se nalazi pored njega.) U toku godine na već postavljeni malč možemo samo dodavati lagano po jedan tanji sloj novog malča kako bi osvježili vizuelni izgled i dobili dekorativnost te na taj način produžili vijek trajanja malča okolo biljke.


Koje su najzastupljenije vrste malča?Borovi malč


Malč dobijen ručnim odvajanjem najljepših i najzdravijih Borovih kora koje su samljavene i prosijane u dvije granulacije. Ovaj malč je visoko kvalitetan malč i preporučujemo da se koristi samo kao sloj od 2cm zbog dekoracije jer svojim prirodnim izgledom i crvenkastom rumenom bojom u kombinaciji sa bilo kojim biljkama postižemo vrhunski dekorativni efekat.

Malč bor, jela, smrča (do 7% drvne mase)


Malč kora četinara se koristi najčesće u borbi protiv rasta korova a čine ga mljevene odnosno drobljene kore Bora, Jele i Smrče. Zbog prisustva visokog nivoa eteričnih ulja njena je trajnost u funkcionalnom i dekorativnom smislu duža nego kod ostalih tipova malča. Idealan je za zastiranje ravnijih površina, parkova, obdaništa, cvijetnih gredica i grobnih mjesta na kojima postiže pun funkcionalni kao i dekorativni efekt. Također se koristi kao gazište na modernim relax stazama u hotelima, banjama, odmaralištima itd. Separiranjem dobijamo više različitih granulacija koje kupci biraju u zavisnosti od veličine prostora za malčiranje. Npr. za saksijsko cvijeće se koristi najsitnija granulacija (oko 10-15mm) kako bi se postigao pun funkcionalni i dekorativni efekat odnosno kako bi veličina granula kore bila simetrična sa veličinom saksije i kako bi razgradnja u tako malom prostoru bila uskladjena. Granulacije veće od 15mm su namijenjene za vanjska uredjenja stim da mi preporučujemo da se stavlja prvo sloj početnog malča od 50% na koji onda prostiremo 50% malča krupnije granulacije.


Početni malč


Početni malč je produkt prerade kore drveta odnosno njenog mljevenja u procesu dobijanja malča prve klase i on spada u drugu klasu za dekoraciju jer je uglavnom presitne granulacije. Dobija se separiranjem odnosno prosijavanjem drvne prašine i drugih drvnih ostataka iz malča krupnije granulacije. (u našem malču ima do max. 5% drvne mase) Početni malč se stavlja u omjeru do 50% (5 cm) kao prvi sloj jer on se brzo razgradjuje i ima veću ph vrijednost odnosno kiselost tako da veoma brzo djeluje u borbi protiv rasta korova i doprinosi hranjenju i prozračivanju malčiranog zemljista. Analizama na Sarajevskom i Bijeljinskom institutu naš malč je certificiran sa ph 6,5 sto je više nego bilo koji humus koji je u prodaji na našem tržištu.

Dekorativni malčevi u bojama (drvna sječka bojena organskim bojama)

Dekorativni bojeni malč je proizvod namijenjen za ukrašavanje uredjenih zelenih površina koje pored estetskog imaju i praktičan učinak. Razgradivost, ljepota boja i jednostavnost postavljanja kao i premještanja na neku drugu lokaciju čine ovaj proizvod nezaobilaznim u dekoraciji svih uređenih površina. Tehnika bojenja podrazumijeva korištenje organskih boja koje ne nanose nikakvu štetu biljkama pri razgradnji.

Koliko je potrebno malča?


Da  bi izračunali koliko je potrebno malča za određenu zelenu površinu potrebno je:
  • - izmjeriti širinu i dužinu zelene površine
  • - izračunjte površinu i pomnožite sa debljinom sloja malča
  • jedna vreća MALČA od 50 litara PREKRIVA POVRŠINU OD 1M2 U DEBLJINI OD 5 CM


Primjer proračuna površine malča:

- Kvadratna zelena površina:

Dužina(m) x širina (m) x debljina mača (m)= X (m3)

- Zelena površina u obliku kruga:

3.14 x poluprečnik ² (m) x debljina malča (m) = X (m3)

- Zelena površina u obliku trougla:

Osnova(m) x visina(m) x debljina malča (m)=X(m3)
Kada je reč o nepravilnim oblicima zelenih površina vrši se procjena njihove površine.