Važni savjeti o živoj ogradi

Lijepa živica

Kupite biljke golog korijena


Ukrasne grmovi gotovo se uvijek prodaju u posudama. To znači da se mogu  saditi tijekom cijele godine, osim kad je tlo smrznuto ili natopljeno, odnosno za vrlo suhog i vrućeg vremena, a rezultati su odmah vidljivi. No planirate li uzgajati živice, mnogo je jeftinije kupiti mlađe biljke s golim korijenjem. Sadite ih zimi kad su u razdoblju mirovanja. Vašoj će živici možda trebati nekoliko godina da postane gusta, ali brzo će se „udomaćiti“ i uštediti vam prilično novca.

Unajmite bager

Ako ćete saditi vrlo dugačku živicu, posao si olakšajte tako da unajmite maleni bager. Zemlju iskopajte otprilike mjesec dana prije sadnje živice, dodajte joj kvalitetan supstrat za drveće i gmove i pustite je da se odmori. Zemlja  će se tijekom tog razdoblja postupno slegnuti. Kad ste spremni za sadnju živice, zemlja bi još uvijek trebala biti rahla, pamorate samo iskopati jame dovoljno velike da u njih stane korijenova bala svake biljke.

Malčiranje je ključno

Nanošenje malča u bazu mlade živice ključno je za sprečavanje rasta korova. Uklonite sve korove trajnice i njihovo korijenje i nakon toga uz bazu živice raširite 10 cm debeo sloj kokosove kore, komadića kore drveta ili dobro razgrađenog vrtnog komposta.

Ispred živice načinite stazu

Živice zahtijevaju redovito održavanje i zato između živice i cvijetne gredice ostavite puteljak. Morate imati dovoljno prostora za kretanje, možda s tačkama, pa čak i za podizanje skele ako je živica previsoka i ne možete je dosegnuti s tla.

Uštedite dragocjeni prostor

Premda živice imaju brojne prednosti, traže dosta prostora i možda nisu najbolje rješenje za male vrtove. No ako doista želite živu ogradu oko vrta, razmislite o podizanju rešetke i uzgoju penjačica ili, za voćnu opciju, postavite špalir i lešezaste voćke.

Brzorastuće biljke


Neki grmovi, posebno četinjače, vrlo brzo će izrasti u živicu. No njihov je nedostatak da im se rast ne usporava nakon što se živica dobro primi, što znači da ćete ih morati rezati tri do četiri puta godišnje. Najbrže rastu lejlandski čempres (Cupressocyparis laylandii)  i pačempres (Chamaecyparis) a od listopadnih ubjedljivo je najbolja tzv. Magična živa ograda ili Ulmus Pumila sp. arborea.

Dobre živice dobri su susjedi

Vlasnici imanja nekoć su mogli uzgajati vrlo visoke živice, bez obzira na želje susjeda. No zakon je promijenjen i danas obavezuje vlasnike na šišanje živica do određene visine. I dalje imate pravo odrezati sve grane ili korijenje koji prelaze na vaš teren.

„Divlja“ živica

Prirodna ili mješana živica sastoji se od nekoliko različitih biljaka i nije uredno pošišana. Možda neće biti gusta kao jednoobrazna vazda zelena živica, ali privlačnog je izgleda i zahtijeva manje skrbi. Možda ćete morati zauzdati snagu nekih biljaka kako biste ostavili prostora za pitomije vrste. Kako biste saznali što divlje raste u vašem kraju, bacite pogled na lokalno odlagalište otpada, gdje ćete vjerovatno naći lijesku (Corylus avellana), crni trn (Prunus spinosa), glog (Crataegus laevigata), bazga (Sambucus nigra) i poljski javor (Acer campestre). Bilo koja od tih biljaka može se rabiti kao baza vaše živice, kombinirana s omiljenim  cvjetno plodonosnim grmovima, primjerice kupine (Rubus fruticosus), pasje ruže (Rosa canina) i božikovina. Imate li prostora, učinite što seljaci rade i iskoristite svako jako stablo koje izraste iz živice -  pustite ga da se popne do pune visine jer će to živicu učiniti zanimljivom.

Živica koja apsorbira onečišćenje

Želite li smanjiti buku koja dolazi s ulice ili ispušne plinove vozila, posadite guste, vazdazelene biljke poput japanske kurike, dunjarice, pirakante, lejlandskog čempresa ili pačempresa. Neke listopadne živice, primjerice bukva, grab ili turkministanski brijest, apsorbirat će i zvuk (čak i zimi) jer tijekom zimskih mjeseci zadržavaju većinu svojih uvelih listova.

Zaštitna živica

Jedan od razloga za sadnju živice zaštita je od uljeza, kako ljudi tako i životinja, a u tome su posebno učinkovite biljke s bodljama i trnjem. Vatreni grm, zlolesina, žutika, crni trn, pasja ruža, božikovina i glog, posađene pojedinačno ili u kombinaciji, oblikovat će sigurnosni zid i u proljeće će ih prekriti cvjetovi, a ujesen bobice za price. Za oblikovanje doista neprobojne barijere, prije sadnje podignite čvrstu žičanu ogradu. Grmove postavite uz ogradu i nakon nekoliko godina biljke će prekriti žice.

Svake godine nova živica

Uživajte u promjenama i uzgajajte jednogodišnje ili zeljaste biljke kako biste svake godine imali drugaciju živicu. Kukuruz, suncokreti, čičoke i vrtni sljez možete u proljeće posijati ili posadite kao mlade biljke kako bi oblikovale visoke zelene cvjetajuće živice koje će trajati od početka ljeta do prvih mrazeva.

Živica od ruža

Neke vrste ruža oblikuju lijepe, starinske živice, premda su im grane zimi  ogoljene. Najbolje su sarinske ruže zbog svojeg gustog lišća i dugog razdoblja cvatnje. Divlje vrste ruža, primjerice Rosa rugosa, bile su omiljene u ladanjskim vrtovima jer oblikuju čvrste živice s privlačnim šipcima ujesen. Želite li živicu prekrivenu cvjetovima, ne zaboravite orezivati stabljike na različite visine kako bi se cvjetovi pojavljivali po cijeloj živici, a ne samo na njezinu vrhu.

Tradicionalna živica

Živice načinjene od isprepletenih stabljika vrbe bile su česte u seoskim vrtovima jer su bile lako dostupne i jednostavne za izvedbu. Ponovo ulaze u modu. Za izradu vlastite tradicionalne živice od vrbe, vrbine stabljike bez korijena „posadite“ na razmacima od 20 cm, tako da su malo nagnute. Nakon toga do njih isprepletite još  jedan red, ali nagnut na suprotnu stranu. Zatim naizmjenično „utkajte“ vrbine stabljike, jednu naprijed i jednu straga, kako bi oblikovale rešetku koju, ako je potrebno, poduprite stubovima. Odmah zalijte stabljike i pripazite da je zemlja stalno vlažna. Grane, zapravo reznice, ukorijenit će se i u proljeće stvoriti nove listove. U proljeće i jesen odrežite višak kako biste otkrili živu rešetku pod njima.

Živica za jednostavno održavanje

Umjesto da sadite snažne četinjače koje se šire postrance i morate ih često šišati, posadite red četinjača koje rastu prema gore, a širinom ne prelaze 1m. Među takvim biljkama su kanadska tuja (Thuja occcidentalis) ´Smaragd´ ili irska smreka (Juniperus communis)´Hibernica´. S tim varijetetima imat ćete obvezu samo oko šišanja gornjeg dijela, ali nećete se morati brinuti oko bočnog širenja.

Dobar vjetrobran

Živite li u području izloženom vjetrovima, trebat će vam živica koja nudi dobru zaštitu od snažnih vjetrova. Najboja vrsta živice za učinkovit vjetrobran je ona koja vjetar filtrira, umjesto da ga potpuno blokira. Snažna oluja mogla bi oštetiti ili čak iščupati neprobojnu živicu, ali živica koja propušta vjetar smanjit će udare začak 75%. Vjetrobran će zaštiti područje tla dvadeset puta od njegove visine za svaki metar dužine. To znači da će živica visoka 1,8 m i duga 10 m zaštiti područje od 360 četvornih metara, što je poprilično velik prostor. Prije nego što odaberete biljke za živicu, provjerite koja im je visina u zreloj dobi te koliko brzo raste. Za odgovarajuće vrste u vjetrovitim područjima pogledajte predlažemo ( Turkministanski brijest, Glog, Žutika, Bukva, Lovorvišnja, Tisa, Smrča, Šimšir, Japanska dunja, Forzicija, Jorgovan, Suručica, Poljski javor, Lijeska, Aronija i mnoge druge.

Izvor: Planiranje vrta, cvijeće i ukrasni grmovi