Pravilna njega orezane živice
Pravilna njega orezane živice

Zimzelene ili ljeti zelene?

Orezivanje živice obično se sastoji od samo jedne vrste  grmova kojase dobro uklapa u vrt. Odabir grmova pogodnih za orezivanje nije tako velik kao kod živica koje slobodno rastu. No možemo birati između  bjelogoričnog i zimzelenog grmlja. Odaberete li npr. Grab ili buka, morate znati da to drveće zimi gubi lišće i tada vrlo malo služi kao zaštita od pogleda. Ali zato izledaju vrlo živo, njihovo lišće u jesen i ima lijepe boje u tamnom godišnjem dobu unose u vrt puno svjetla. Zimzeleno lisnato drveće nosi lišće tijekom cijele  godine; možemo preporučiti  kalinu i lovorvišnju -  otporne su i podnose jako orezivanje. Zimzeleno igličasto drveće, npr. tuja i pačempres, zadovoljno je s malo mjesta. Stoga je pogodno za uske živice, npr. uz kolni ulaz. Za njega je osobito važno  redovito orezivanje jer za razliku od bjelogorice, ono nakon kasnog i jakog orezivanja slabo istjera.

Mali razmak za guste živice

Da bi orezana živica bila gusta, razmaci između pojedinih biljaka moraju biti pravilno određeni. Veće drveće, kao što su grab, bukva, tuja ili tisa posadite s razmakom od  oko 60 cm, amanje, poput šimšira, kaline ili turkministanskog brijesta , posadite gušće s najmanje razmakom od oko 15-30 cm. Prvih godina nakon sadnje važno je redovito orezivanje da se drveće dobro razgrana i oblikuje zatvorenu živicu. Ne ostavljajte živicu da neorezana raste u visinu, stalno je skraćujte. Tako će se oblikovati gusta ujednačena krošnja.

Orezivanje najmanje jednom godišnje

Jednom godišnje morate se prihvatiti škara da vaša živica zadrži lijep oblik i gustinu. Najblje vrijeme je od sredine do kraja lipnja kad je završio rast prvih novih izboja. Ptice koje su u grmlju napravile gnijezda već su otisle sa svojim mladim. Jake živice, npr. od bukve, morate orezivati i dvaput godišnje, dakle još jednom u jesen.  Male živice lako možete orezati ručnim škarama za živice, a zadugačke, visoke iširoke živice morate uzeti električne škare za živicu. Što je više živice, ođtrica mora biti dulja, a motor jači. Za kraće živice ili biljke velikih listova, npr. lovorvišnju ili božikovinu, dobro je upotrijebiti mehaničke škare. Najprije orezujte sa strane, ravnomjerno odozdo prema gore. Potom je na redu gornja strana. Na kraju ravnomjerno zakosite rubove. Nasjeckane odrezane grančice stavite u tankim slojevima na kompost. Letve i razapete vrpce pomoćiće vam da orezivanje bude uredno. Za orezivanje jako visokih živica morate uzeti ljestve s mnogostranom uporabom i nećete se morati jako naprezati niti istezati.

Izvor: Savršen vrt uz vrlo malo truda i vremena -  ODRŽAVANJE I NJEGA