Tok sadnje i održavanja


Tok sadnje i održavanja


1. Za sadnju se preporučuje kasna jesen ili rano proljeće. Samo grab, bukva, lovor i višnja se sade u proljeće.
2. Razmak između drugih biljaka zavisi od očekivanog opsega. Kod rastućih živica iznosi otprilike između 1,5 i 2 metra dok kod većih biljaka može iznositi i više.
3. U zavisnosti od veličine mladih biljaka sade se od 1 do 10 komada po metru. Kod slobodno rastućih biljaka 1 do 2 komada, kod četinara 2 do 3 a kod rezane živice 3 do 10 komada po metru.


4. Prije sadnje biljke se moraju dobro zaliti vodom. Korijenje dobro i pažljivo natopite vodom.
5. Drvenaste biljke posadite do one dubine do koje su bile posađene prije. Korijenje bi trebalo da bude minimum 2 centimetra pokriveno zemljom.
6. Rupe za sadnju bi trebalo da budu 1,5 do 2 puta veće od korena. Za rezane živice jednostavno iskopajte kanal oko 50 centimetara širine i 40 cm dubine.


7. Ukoliko je zemlja u kanalu tvrda potrebno je zemlju dodatno rastresti ašovom.
8. Sadnice izvadite iz posuda ili odmotajte vrećicu.
9. Postavite biljke u kanal i zatrpajte zemljom u koju dodajte i zemlju za cvijeće (humus, treset). Zemlju dobro natopite vodom.


10. Ukoliko je potrebno, mladicu orežite ( 10-15 cm iznad nivoa tla).
11. Nakon sadnje na kanal postavite debeo sloj organskog materijala.
12. Bjelogorične biljke se po pravilu orezju dva puta godišnje: u junu/julu i augustu.13. Drvenaste biljke se obrezuju jedanput godišnje, uglavnom u maju prije izlaska mladica. Za ravnomerno gust i lijep rast, živice bi se trebale rezati u obliku trapeza. Gornja širina je uža za 1/100 visine.
14. Tokom sušnih ljetnjih razdoblja, obavezno dobro zalivajte živu ogradu. Između jula i augusta, živice se trebaju đubriti mineralnim đubrivom.
15. Orezani dijelovi živica mogu poslužiti kao pokrov tla.