Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit

kom Olea Europea; 200+cm

Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
Masline crne 'Gemlik' - saksija 7lit
KM 65.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju

Mala do srednje velika „Gemlik Zeytini” je stolna maslina boje od bordo crvene, tamno smeđe do crne, koju karakterizira tanka kožica, debelo meso i mala i okrugla koštica. Razlikuje se od ostalih maslina koje se uzgajaju u Turskoj sa visoko aromatiziranim mesom, okruglim oblikom ploda, malom košticom, tvrdom teksturom, izrazitom voćnom aromom i niskim okusom gorčine i kiselosti
MASLINA 'GEMLIK'


Mala do srednje velika „Gemlik Zeytini” je stolna maslina boje od bordo crvene, tamno smeđe do crne, koju karakterizira tanka kožica, debelo meso i mala i okrugla koštica. Razlikuje se od ostalih maslina koje se uzgajaju u Turskoj sa visoko aromatiziranim mesom, okruglim oblikom ploda, malom košticom, tvrdom teksturom, izrazitom voćnom aromom i niskim okusom gorčine i kiselosti. Meso mu se lako odvaja od koštice. Kožica u ustima se ne osjeti dok se jede jer je tanka kožica masline čvrsto priljubljena uz meso. “Gemlik Zeytini” ima visok sadržaj ulja.

Okruzi Gemlik i Mudanya u Bursi od davnina su poznati po uzgoju i obradi maslina. Maslina se proizvodila u İzniku i Orhangaziju, uz okruge Gemlik i Mudanya, za mornaricu i palaču zbog izvrsnog okusa i kvalitete crnih stolnih maslina tijekom Osmanskog Carstva.

“Masline se uzgajaju diljem Turske, ali Gemlik su superiornije od ostalih u kategoriji stolnih maslina. One su vrlo visoke kvalitete. Gemlik Zeytini' je savršena stolna maslina. Mesnat je i ima vrlo visok sadržaj ulja, neuobičajen u stolnim maslinama.

Gemlik masline beru se ručno između novembra i februara, ovisno o urodu. Gemlikova stabla maslina u dobroj godini daju i do 40 kilograma maslina.

Masline su uglavnom samooplodne , što znači da im za oprašivanje nisu potrebni kukci oprašivači poput pčela ili vjetar. Većina maslina ima i muške i ženske cvjetove na istoj biljci, što omogućuje samooprašivanje. Ipak, prisutnost oprašivača može povećati prinose i poboljšati kvalitetu plodova.


SADNJA MASLINA
Kada saditi:
Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće, nakon što prođe opasnost od mraza. Novoposađena stabla osjetljiva su na oštećenja od mraza tijekom prve zime, pa se jesenska sadnja smije obavljati samo u područjima gdje zimske temperature ne padaju ispod 0°C. Izbjegavajte sadnju tijekom ljetnih vrućina.

Gdje posaditi:
Sadite na punom suncu (8 ili više sati dnevno) i dalje od popločanih površina kako biste izbjegli mrlje od otpalog voća (osim ako uzgajate sortu bez ploda). Nemojte saditi u niskim područjima gdje se nakuplja stajaća voda. Stabla maslina neće preživjeti ako se uzgajaju u tlu natopljenom vodom.

Kako posaditi:
Iskopajte rupu koja je približno istog promjera kao I obim korijena u saksiji i malo plića, tako da vrh korijenove bale bude točno iznad razine zemlje. Izbjegavajte dodavanje komposta ili organske tvari u jamu za sadnju. Da bi se postigao snažan rast korijena, mlado stablo masline treba se prilagoditi izvornom tlu.

Drvo masline u saksiji
Masline u saksiji mogu se premjestiti u zatvorene prostore u hladnijim podnebljima.

Ako živite u hladnoj klimi gdje stablo masline neće preživjeti vani tijekom zime, uzgoj vašeg stabla u kontejneru koji možete premjestiti unutra odlična je alternativa.
Evo savjeta za uspješan uzgoj stabla masline u zatvorenom prostoru:

Stavite ga na mjesto gdje će imati najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno, kao što je prozor okrenut prema jugu. Budući da su masline porijeklom s Mediterana, mogu podnijeti suh zrak u zatvorenom prostoru i obično im nije potrebna dodatna vlažnost.
Možete podrezati svoje stablo, ako je potrebno, kako bi bilo kraće ili ga čak uzgajati kao bonsai.
Posadite svoje stablo u veliku posudu s dobrom drenažom i upotrijebite mješavinu zemlje za saksije koja se lako ocijedi, kao što je zemlja za kaktuse.
Primijenite sporo oslobađajuće gnojivo dva puta godišnje, u proljeće i sredinom ljeta.
Prije ponovnog premještanja stabla na otvoreno u proljeće, pričekajte da prođe sva opasnost od mraza i dopustite mu da se privikne postupnim izlaganjem više sunca.

Oprašivanje:
Većina maslina je samooplodna, stvarajući muške i ženske cvjetove na istom stablu. Međutim, često ćete povećati prinose voća ako posadite stablo druge sorte u blizini i omogućite im unakrsno oprašivanje.

NJEGA I REZIDBA MASLINA
Zalijevanje:
Masline su izuzetno otporne na sušu nakon što se jednom uspostave, ali za dobro cvjetanje i razvoj plodova trebali biste ih redovito zalijevati tijekom vegetacije, osobito ako živite u vrućoj i suhoj klimi.

Proljeće i ljeto: Duboko zalijevajte tek posađeno drveće dva ili tri puta tjedno, po mogućnosti korištenjem crijeva za natapanje ili sustava za navodnjavanje kap po kap. Stara stabla (5-7 godina) mogu se zalijevati mnogo rjeđe, svakih nekoliko tjedana, dopuštajući da se tlo osuši između dva zalijevanja.
Jesen i zima: Smanjite zalijevanje. Ovisno o kiši, možda neće biti potrebno dodatno zalijevanje.

Tlo:
Prihvatljivo je svako dobro drenirano tlo. Ne sadite u teška glinena tla.

Gnojidba:
Stabla maslina nisu previse zahtjevna za gnojidbom, a pretjerano plodna tla zapravo mogu biti šteta za proizvodnju voća. Međutim, drveće koje raste u siromašnim tlima s nedostatkom minerala može imati koristi od redovitog hranjenja dobro uravnoteženim gnojivom s udjelom dušika od najmanje 10 posto. Kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili rast korova, nanesite sloj organskog malča oko stabla, postavljajući ga nekoliko centimetara od podnožja.

Orezivanje:
Stabla maslina dobro reagiraju na rezidbu, ali opseg rezidbe i metode koje koristite često ovise o tome je li vaš primarni cilj povećati proizvodnju plodova ili poboljšati estetiku.
Kako bi vaše stablo bilo zdravo uklonite mrtve ili bolesne grane i odrežite sve izdanke koje se razvijaju u podnožju stabla.

Imajte na umu da stabla masline donose plodove na granama iz prethodne godine, pa ako želite plodove, samo lagano orezujte kako biste otvorili krošnju i povećali prodor svjetlosti.

Berba maslina:
Masline možete brati dok su još zelene ili nakon što potpuno sazriju u kasnu jesen, ovisno o tome kako ih namjeravate koristiti. Većina svježe ubranih maslina (čak i onih koje su potpuno zrele) vrlo su gorke i trebat će ih osušiti prije jela, bilo slanom vodom ili sušenjem na suncu.

Poput stabala jabuka, stabla maslina naizmjenično rode, pa se nemojte iznenaditi ako vaše stablo jedne godine donese veliki urod, a sljedeće godine loš urod. Mlada stabla masline možda neće početi davati optimalne plodove prije 4-5 godine, a od tada će rasti.

Bolesti i štetnici:
Pripazite na verticilium wilt, maslinovu mušicu, maslinovu kvrgu i crnu ljusku. Maslinina voćna muha najozbiljniji je štetnik plodonosnog drveća i može potpuno oštetiti urod masline polaganjem jajašca neposredno ispod kožice ploda.

Zdravstvene prednosti maslina:
1. Može poboljšati zdravlje vašeg srca
Uzimanje maslina može biti dobar potez i za vaše srce, jer masline ta oleinsku kiselinu.
2. Opskrbljuje vas zdravim mastima
Hvaljena mediteranska prehrana promiče unos zdravih masnoća, uključujući masline, ali i maslinovo ulje.
3. Povećava vlakna u vašoj prehrani
Masline su dobar izvor hranjivih tvari, sadrže 1,5 grama vlakana u otprilike pola šalice.
Vlakna pomažu:
Održavajte dobru probavu.
Smanjite rizik od bolesti srca.
Održava vas dulje sitima.
4. Daje vam zdravu dozu vitamina E
Vitamin E je snažan vitamin. To je antioksidans koji štiti stanice od vrste oštećenja koja mogu povećati rizik od bolesti poput raka i  Parkinsonove bolesti .
5. Čini da se osjećate siti nakon grickanja
Masline, koje imaju dosta masnoće, zasitan su međuobrok. To je zato što je masnoći potrebno više vremena za probavu, pa vam pomaže da se osjećate siti.
Masline nemaju gotovo nikakve ugljikohidrate, što ih čini dobrim izborom za planove s niskim udjelom ugljikohidrata kao što je  keto , a također su dobar međuobrok za ljude koji slijede biljnu prehranu.
6. Moglo bi smanjiti rizik od raka
Masline imaju fitonutrijente, uključujući antioksidanse. Istraživanja  pokazuju da ti antioksidansi smanjuju upalu, koja može oštetiti zdrave stanice i dovesti do raka.
7. Pomaže u kontroli razine šećera u krvi
Ljudi koji jedu hranu s visokim udjelom mononezasićenih masnoća, poput onih koje se nalaze u maslinama, obično imaju bolju  kontrolu šećera u krvi.


Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju