Trešnja Burlat

kom voćna sadnica, klasična

Trešnja Burlat
KM 6.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla4-301
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Trešnja lat. Prunus avium L. je voćna vrsta koja spada u porodicu Rosaceae i rod Prunus. Vrlo vrijedna vrsta voća koja je postala jako skupa zbog visokih troškova branja. Uzgoj u vlastitom vrtu se isplati i zbog cijene. Potrebno joj je dosta mjesta, najmanje 60 - 80 m2. Plodove trešnje najčešće jedemo svježe ubrane i zrele, bez obzira radi li se o ranoj ili kasnoj sorti. Trešnje sadrže sličnu količinu vitamina kao i jabuke, a bogate su kalijem, kalcijem, fosforom i drugim mineralnim tvarima.
Za uzgoj su pogodna visoka mjesta i sušna tla.

Trešnja – Burlat
Južna francuska sorta, sazrijeva krajem druge nedjelje zrenja trešnje. Srednje ranog cvijetanja, dobro podnosi transport. Plod je snažan, tamnocrvene boje, srednje veličine ili veliki, veoma sladak i sočan, sa čvrstim mesnatim dijelom. Kao rana trešnja u vrijeme zrenja nije podložan napadu trešnjine muhe. Sorta je djelimično samoplodana i oprašuje se takođe sa drugim ranim sortama trešanja. Dobri oprašivači su Van, Stela, Lionska rana i Suvenir. Može se uzgajati na blago-kiselim zemljištima.

Napomena
Voli mjesta bez kasnog mraza, malih zahtjeva vezanih uz tlo, otporna na smolavost prouzročenu gljivicom Valsa, rano dozrijeva pa nije crvljiva.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju

Značajke proizvoda

Pakiranje-posuda golih žila + pvc vrećica
Vrsta voćkarica