Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit

Punica granatum

Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
Nar / Šipak 'Dividiš' - saksija 7lit
KM 23.00 sa PDV *Cijene uključuju PDV
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Ovo su voćke koje se lako uzgajaju i zahtijevaju malo održavanja i zahtijevaju približno istu njegu koju biste očekivali od bilo kojeg drugog plodnog stabla ili grma! Čak su otporni na bolesti i samoplodni!
NAR 'DIVIDIŠ'

Stablo  je snažno i vrlo produktivno.
Oblik ploda sorte Dividiš je uglato okrugao, boja pokožice i zrna je šećerno ružičasta, a boja kore je svijetlocrvena.
Prosječna masa ploda je 290,1g, randman je 54,80%, sladak je i koštičast.
Rasprostranjena je u primorju i stolna je sorta.
Bere se nakon prve sedmice septembra.
Budući da biljka ima dugo razdoblje cvatnje, plodovi ne sazrijevaju u isto vrijeme. Berba se može obaviti 2-3 puta u razmaku od 20-30 dana.
Šipak je voće koje se bez problema može uzgajati u mnogim klimatskim uvjetima.

Njega stabla nara
Šipak uspijeva u područjima sa minimalnom temperaturom zimi od -10oC. Ali oni vrtlari u hladnijim klimama ne trebaju očajavati! Stablo nara na terasi možete uzgojiti u velikoj žardinjeri i jednostavno ga preko zime premjestiti na svijetli osunčani prozor ili staklenik! 
Ovo su voćke koje se lako uzgajaju i zahtijevaju malo održavanja i zahtijevaju približno istu njegu koju biste očekivali od bilo kojeg drugog plodnog stabla ili grma! Čak su otporni na bolesti i samoplodni!

  • Puno sunce
  • Umjerena vlaga i plodnost
  • Voli malčirane gredice
  • Orežite kasno zimi/rano proljeće
  • Sadite u dobro drenirano prosječno do organski bogato tlo
  • Zahtijeva ~150-300 sati hlađenja
  • Samoplodno
  • Otporan na sušu nakon uspostavljanja

Zahtjevi za sunce i tlo
Tolerantan na široku paletu uvjeta tla i prihvaćajući bilo koji tip dobro dreniranog tla, šipak uspijeva na punom suncu cijeli dan, a za najbolje cvjetanje i plodove potrebno mu je najmanje 6 sati izravne svjetlosti dnevno. 

Potrebe za zalijevanjem stabla nara
Zahtijevaju prosječnu, ali stalnu vlagu, nakon što se uspostave, stabla su tolerantna na sušu. Primjenjujte vodu po ravnomjernom, redovitom rasporedu dok korijenje dobro ne učvrsti. Neravnomjerno nanošenje vode može rezultirati raspucavanjem plodova. Nanesite sloj malča od 7cm  na korijenski sustav. Odmaknite ga od stabla nekoliko centimetara. Primijenite organsko gnojivo za plodne biljke. Slijedite upute na pakiranju za vrijeme i količine primjene.
Jednom kada se biljka uspostavi, može preživjeti povremene suše. Međutim, biljke u kontejnerima trebaju pažljivo zalijevanje cijeli život. Tijekom mirovanja zalijevajte najviše jednom mjesečno, a višak vode pustiti da brzo oteče.

Orezivanje stabala nara
Orežite u kasnu zimu - ili prije no što novi rast počne nicati u rano proljeće - kako biste oblikovali i kontrolirali veličinu svog stabla prema potrebi. Šipak može malo oklijevati s listanjem u proljeće, stoga nemojte paničariti ako ne vidite lišće čim vrijeme zatopli.
Te gole stabljike znače da je pravo vrijeme za pregled okvira vašeg stabla, uklanjanje slabih ili bolesnih grananja, uklanjanje križanja grana i oblikovanje vašeg stabla posebno za vaše dvorište i potrebe. Važno je otvoriti nadstrešnicu prema sunčevoj svjetlosti i dobroj cirkulaciji zraka .

Gnojidba
Gnojite stabla nara dok prolistaju dobrim gnojivom sa sporim otpuštanjem i po mogućnosti organskim gnojivom za voćke kako biste podržali njihov relativno brz rast. Ako nije sporo otpuštajuće, osigurajte svom stablu dodatno gnojivo 2-3 puta godišnje tijekom vegetacijske sezone.

Prorjeđivanje
Ponekad se voćke mogu zanijeti ili imati jarbolnu godinu, što znači da će imati ogromno obilje plodova, a grane vašeg drveća mogu visiti opasno teške od plodova. U drugim slučajevima više plodova može visiti na istoj grani, ali svaki je manji nego što biste očekivali ili željeli.
Tada je potrebno prorijediti voćku . Za najveći, najzdraviji plod, pažljivo pogledajte svaki grozd i uklonite manji bočni plod sa svake grane i ostavite najveći, najzdraviji plod da raste. Učinite to dok je plod još mali i tek se počinje formirati. Ovo pumpa svu energiju i fokusira staboa na veće, zdravije plodove i sprječava da grane vašeg stabla oslabe ili se čak slome pod njihovim teretom.

Plodna zdrava stabla nara
Plodovi nara su prilično jedinstveni i uvijek privlače pažnju! Spremni su kada se iz svog zaobljenog oblika promijene u hrapaviji šesterokutni oblik dok sjemenke unutar njih bubre. 
Kuglasta vanjska ljuska ispunjena je desecima malih rubinskih sjemenki skupljenih unutar ploda.
Ovo voće daje ukusan sok s okusom citrusa koji je sladak s blagom kiselkastom notom. Univerzalno je hvaljen zbog svojih zdravstvenih prednosti! Nar se koristi za sok, žele, vino od nara i preljev za salatu. Jedu se svježe kao grickalice, dodaju se desertima i salatama, sjajni debeli dragulji i njihove jestive sjemenke čine da svako jelo izgleda prikladno za kralja ili kraljicu! 

Uz dugi rok skladištenja, voće se može čuvati sedam mjeseci u posebnim uvjetima skladištenja bez skupljanja ili kvarenja, dapače, voće se poboljšava u skladištenju! Postaje sočnija i pojačava okus!
Plod nara ima malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Sadrži velike količine vitamina C, kalcija i željeza, a također pridonosi dijetalnim vlaknima i folatu. Plod nara sadrži antioksidanse koji navodno pomažu u zaštiti lipida u krvi od oksidacije. 

Glavne zdravstvene prednosti nara:
1. Bogate su antioksidansima.
Konkretno, šipak sadrži antocijane, koji su vrsta flavonoida (jedna od dvije klase polifenola). Istraživanja pokazuju da antocijanini mogu biti povezani s nizom potencijalnih zdravstvenih prednosti, poput snižavanja krvnog tlaka i usporavanja rasta raka .
2. Dobar su izvor vlakana.
Netopiva vlakna nam pomažu da naš probavni sustav bude zdrav (i da se osjećamo dobro!) održavajući kretanje stvari kroz naš probavni trakt. Može održati stabilnu razinu šećera u krvi i pomoći da budemo siti i zadovoljni tijekom obroka.
3. Osiguravaju vitamin C.
Vitamin C je sam po sebi antioksidans koji pomaže u održavanju dobrog djelovanja drugih antioksidansa u cijelom tijelu. Vitamin je ključni igrač u nekoliko bitnih tjelesnih procesa, poput metabolizma proteina, sinteze kolagena i proizvodnje neurotransmitera. Pomaže u funkciji imunološkog sustava i pomaže u apsorpciji ne-hem željeza (koje se nalazi u biljnim izvorima željeza).
4. Mogu pomoći u poboljšanju vježbi.
Još jedna dobrobit antioksidansa koji se nalaze u naru povezana je s tjelovježbom.  Uzrokujući vazodilataciju, odnosno širenje krvnih žila, dušikov oksid poboljšava protok krvi tijekom kretanja. "Dušikov oksid pomaže vašem tijelu da dobije kisik i hranjive tvari koje su mu potrebne tijekom vježbanja".
5. Mogu pomoći kod upale.
Studije su otkrile da redovito pijenje soka od nara može smanjiti markere upale kao što su Interlukin-6 i C-reaktivni protein.
Kronična upala preteča je nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes, pa je idealno uključivanje raznovrsne hranjive hrane poput nara i drugog voća u vašu prehranu.
6. Mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca.
Budući da je upala čest pokazatelj bolesti srca, logično je da su nar povezani s poboljšanim zdravljem srca. Zapravo, istraživanje pokazuje da konzumacija soka od nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
7. Daju kalij.
"Sok od nara je dobar izvor kalija , važnog elektrolita za zdravu funkciju mišića". Kalij je također neophodan za zdravu funkciju živaca i regulaciju otkucaja srca.
8. Mogu pomoći u poboljšanju zdravlja bubrega.
Bubrežni kamenci, ako se ne liječe, mogu uzrokovati krv u mokraći, jaku bol i ozbiljne komplikacije s bubrezima. Jedna studija podupire šipak kao saveznika u prevenciji i upravljanju bubrežnim kamencima zahvaljujući antioksidativnim prehrambenim fitofenolima, za koje je utvrđeno da su učinkoviti u prevenciji stvaranja kamenaca.
9. Nude složene ugljikohidrate.
Potrebno nam je da ugljikohidrati potječu od otprilike polovice (ili više, ovisno o vašim specifičnim potrebama) našeg unosa. Uključivanje soka i soka od nara u obroke i međuobroke može nam pomoći da zadovoljimo svoje potrebe za ugljikohidratima.
10. Mogu pridonijeti užitku u jelu.
Neka istraživanja pokazuju da užitak jela, uključujući uživanje u osjetilnom iskustvu hrane tijekom jela i kuhanja, može potaknuti zdravo ponašanje u vezi s hranom i prehranom.
Sa svojom svečanom bojom, dinamičnom teksturom i okusom, velike su šanse da bi dobri plodovi nara mogli doprinijeti povećanom osjetilnom iskustvu kako u procesu jela tako i kuhanja.

Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju